Τι περιλαμβάνει η συνταγή για το τσουρέκι της διαιτολόγου; Η Δήμητρα Γλυνού μας απαντά

Πατούλια Κατερίνα
Τι περιλαμβάνει η συνταγή για το τσουρέκι της διαιτολόγου; Η Δήμητρα Γλυνού μας απαντά

Πόσα υλικά έχει το τσουρέκι που φτιάχνει κάθε Πάσχα η διαιτολόγος- διατροφολόγος Δήμητρα Γλυνού; Μάθε τη συνταγή και φτιάξτην σήμερα.

Η Δήμητρα Γλυνού ετοιμάζει το ιδανικό τσουρέκι που μπορείς να το φτάξεις και με γάλα αμυγδάλου:

Υλικά:

  • 1 φλιτζάνι ζεστό γάλα (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γάλα αμυγδάλου για μια επιλογή χωρίς γαλακτοκομικά)

  • 1/4 φλιτζάνι μέλι ή σιρόπι σφενδάμου

  • 2 1/4 κουταλάκια του γλυκού ενεργή ξηρή μαγιά (ή ένα πακέτο)

  • 4 φλιτζάνια αλεύρι ολικής αλέσεως (μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα μείγμα από αλεύρι ολικής αλέσεως και αλεύρι για όλες τις χρήσεις)

  • 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο ή λιωμένο λάδι καρύδας

  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μαχλέπι (προαιρετικά, προσθέτει παραδοσιακή γεύση)

  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη μαστίχα (προαιρετικά, προσθέτει παραδοσιακή γεύση)

  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

  • 1/4 φλιτζάνι καρύδια ψιλοκομμένα (προαιρετικά)

  • 1/4 φλιτζάνι σταφίδες ή αποξηραμένα κράνμπερι (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύετε το ζεστό γάλα και το μέλι/σιρόπι σφενδάμου. Ρίξτε τη μαγιά πάνω από το μείγμα και αφήστε τη να καθίσει για περίπου 5-10 λεπτά μέχρι να αφρατέψει.

Προσθέστε 2 φλιτζάνια αλεύρι, ελαιόλαδο/έλαιο καρύδας, ξύσμα πορτοκαλιού, μαχλέπι, μαστίχα και αλάτι. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν καλά.

Προσθέστε σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι, 1/2 φλιτζάνι τη φορά, μέχρι να ενωθεί η ζύμη. Μπορεί να μην χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε όλο το αλεύρι, ανάλογα με την υγρασία και άλλους παράγοντες.

Γυρίστε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε για περίπου 8-10 λεπτά μέχρι να γίνει λεία και ελαστική. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα μίξερ βάσης με εξάρτημα με γάντζο ζύμης για αυτό το βήμα.

Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας ή πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 1-2 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Χτυπάμε τη ζύμη και ζυμώνουμε μέσα τους ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς και τις σταφίδες/αποξηραμένα cranberries, αν χρησιμοποιείτε.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε τρία ίσα μέρη και τυλίγουμε κάθε μέρος σε ένα μακρύ σχοινί. Πλέξτε τα σχοινιά μεταξύ τους για να σχηματίσουν ένα καρβέλι, πιέζοντας τα άκρα από κάτω.

Τοποθετούμε το πλεγμένο καρβέλι σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, σκεπάζουμε χαλαρά με μια πετσέτα και το αφήνουμε να φουσκώσει για άλλα 30-45 λεπτά.

Το πασχαλινό τσουρέκι της σεφ Δέσποινας Βανδή και οι συνταγές του MasterChef γιου της, Γιώργου

Προθερμάνετε το φούρνο σας στους (175°C).

Ψήνουμε το τσουρέκι για 25-30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί.

Αφήνουμε το τσουρέκι να κρυώσει σε μια σχάρα πριν το κόψουμε και το σερβίρουμε.

Θυμήσου: Το τσουρέκι αποδίδει περίπου 380 ιερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Προτείνουμε να καταναλώσεις μία λεπτή φέτα των 30 γρ. (όσο μία φέτα ψωμί για τόστ). Επειδή το τσουρέκι προσφέρει αρκετή ενέργεια προτείνεται η κατανάλωσή του τις πρωινές ώρες που χρειαζόμαστε αλλά και δαπανούμε περισσότερη ενέργεια, ένα ιδανικό πρωινό τις ημέρες αυτές μετά το Πάσχα.

Ευχαριστούμε την Κλινική Διαιτολόγο - Διατροφολόγο / Msc Διατροφή, Δημόσια Υγεία & Πολιτικές Δήμητρα Γλυνού, https://www.cibus.gr/