5 μύθοι διατροφής στους οποίους πρέπει να πατήσεις το delete
Πράγματα που κάνεις λάθος στην διατροφή σου!
Σου αρέσει να διαβάζεις για την διατροφή, γνωρίζεις όλα τα καινούρια trends στο χώρο του fitness και προσπαθείς να είσαι ενημερωμένη συνεχώς. Ωστόσο υπάρχουν φορές, που για κάποια θέματα διατροφής μπορείς να ακούσεις 2 ή και παραπάνω διαφορετικές απόψεις για το ίδιο θέμα , πάντα βέβαια τεκμηριωμένες. Εκεί είναι που τα χάνεις...
Δυστυχώς στον τομέα της διατροφής υπάρχουν τόσοι «μύθοι», που έχουν επικρατήσει, ενώ στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι αλλιώς. Εδώ συγκεντρώσαμε τους πιο κοινούς μύθους και σου παρουσιάζουμε τι ισχύει πραγματικά.
1.Βάζω στον καφέ μου καστανή ζάχαρη που δεν παχαίνει: Πόσες φορές το έχεις ακούσει αυτό; Ούτε και εσύ δεν ξέρεις πια. Είναι γεγονός πως είναι καλύτερο να επιλέγουμε την ακατέργαστη ζάχαρη από την λευκή. Όχι όμως για τις θερμίδες, αφού και οι 2 μορφές ζάχαρη προσδίδουν τις ίδιες θερμίδες. Η καστανή ζάχαρη έχοντας υποστεί λιγότερη επεξεργασία θεωρείται πως περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα από θρεπτικά συστατικά, ωστόσο πλέον έχει αποδειχτεί ότι η περιεκτικότητα από θρεπτικά συστατικά απέχει ελάχιστα από την λευκή. Το προτιμότερο θα είναι να μπορείς να καταναλώνεις τον καφέ σου σκέτο και γενικότερα να καταναλώνεις και την καστανή ζάχαρη με μέτρο.
2.Αν δεν φάω πρωινό, θα χάσω πιο γρήγορα κιλά γιατί θα γλυτώσω θερμίδες: Θα έχεις ακούσει πολλές φίλες σου στην προσπάθεια να χάσουν πιο γρήγορα τα περιττά κιλά να φεύγουν από το σπίτι με ένα καφέ για να γλυτώσουν τις «περιττές» θερμίδες του πρωινού γεύματος. Άλλωστε το πρωί δεν πεινάνε. Το πρωινό είναι το βασικότερο γεύμα της ημέρας όμως. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα που καταναλώνουν ένα ισορροπημένο πρωινό τείνουν να κρατούν το βάρος τους σταθερό και να παρουσιάζουν μια πιο υγιεινή κατανομή γευμάτων κατά την διάρκεια της ημέρας με λιγότερο τσιμπολόγημα. Γιατί όλα αυτά; Γιατί το πρώτο γεύμα της ημέρας μας εφοδιάζει με ενέργεια μετά από την πολύωρη νηστεία του ύπνου, παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό και αποτρέπει τις μεγάλες διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα. «Ξυπνάει» σώμα και πνεύμα στην κυριολεξία.
3.Θα τρώω μία φορά τη μέρα για να αδυνατίσω: Άλλη μία «κοινή» άποψη, που ίσως να έχεις μπει στον πειρασμό να τη δοκιμάσεις και εσύ με αποτέλεσμα να γυρνάς το βράδυ από την δουλειά και να τρως πολύ περισσότερη τροφή από ότι θα κατανάλωνες όλη την ημέρα. Το γεγονός ότι οι διαιτολόγοι προτείνουν μικρά και συχνά γεύματα έχει τους λόγους του. Τα συχνά γεύματα ανά 3ωρο σε βοηθάνε να διατηρείς τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σου σταθερά και να μπορείς να ελέγξεις την πείνα σου.
4.Δεν μπορώ να κόψω την φέτα γιατί μου προσφέρει πολύ ασβέστιο: Άλλος ένας μύθος που έχει επικρατήσει. Το λευκό χρώμα της φέτας παραπλανά και σου δίνει ένα μικρό «άλλοθι» για να καταναλώνεις λίγο παραπάνω από αυτήν την αλμυρή «αμαρτία». Και όμως, συγγνώμη που θα σε απογοητεύσω άλλα τα κίτρινα τυριά έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα από ασβέστιο. Για παράδειγμα, τα 100γρ. φέτα περιέχουν 360- 400mg ασβεστίου ενώ τα 100γρ στα συνήθη κίτρινα τυριά (π.χ. γραβιέρα, κασέρι, παρμεζάνα, γκούντα, ένταμ) κυμαίνεται από 750-1200 mg. Ωστόσο, αν θες να προσέξεις την υγεία σου και την γραμμή σου καλό είναι τα παραπάνω τυριά να τα καταναλώνεις σε μικρές ποσότητες πχ 30γρ είναι η μερίδα( περίπου ένα σπιρτόκουτο) ή αν δεν μπορείς να αντισταθείς τότε επέλεξε τα light .
5.Το μπισκότο/ μακαρόνι/το ψωμί είναι ολικής άλεσης δεν παχαίνει: Επιλέγεις τα τρόφιμα ολικής και κάνεις πάρα πολύ καλή επιλογή, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν θερμίδες. Στην πραγματικότητα περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες από ότι το λευκό αλεύρι επομένως σε χορταίνουν πιο γρήγορα, βοηθούν σε καλύτερη λειτουργία του εντέρου και κρατούν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σταθερά για περισσότερη ώρα.
Τώρα δεν θα μπορεί να σε πιάσει κανένας αδιάβαστη.....
Διάβασε επίσης:
Έξυπνοι διατροφικοί συνδυασμοί για να αδυνατίσεις, χωρίς να πεινάσεις
Καρτσωνάκη Χριστίνα RD,Bsc, Msc Κλινικη διαιτολογος διατροφολόγος-
Health & Wellness Coach ( diet coach)
Μόνιμος συνεργάτης στο κέντρο χορού και ψυχολογίας dance your soul