Μία γυναικολόγος εξηγεί πότε πραγματικά πρέπει να κάνεις ένα τεστ εγκυμοσύνης
Και πως θα καταλάβεις εάν είσαι έγκυος
Η ζωή μιας γυναίκας θα μπορούσε να πει κάποιος ότι ολοκληρώνεται είτε με τον γάμο, είτε με μία εγκυμοσύνη. Και το δεύτερο είναι ίσως το πιο σημαντικό πράγμα για εμάς τις γυναίκες. Αν ωστόσο είσαι ακόμη στη φάση που θες να ζεις ελεύθερη, χωρίς υποχρεώσεις και επιπλέον ευθύνες (δεκτό και κατανοητό), αλλά σε απασχολεί το θέμα τη γονιμότητας απλά για επιστημονικούς λόγους, μία γυναικολόγος σου εξηγεί, πότε ακριβώς είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνεις τεστ εγκυμοσύνης.
Είναι πολλά αυτά που δεν γνωρίζεις ή που νόμιζες πως ήξερες και θα τα μάθεις στις παρακάτω γραμμές. Η Anate Brauer, λέει ότι εάν αντιμετωπίζεις καθυστερημένη περίοδο, ναυτία, αλλαγές στη διάθεση, πρησμένο στήθος ή ευαισθησία του μαστού, κόπωση, αυξημένη ούρηση, κράμπες, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα, καούρα, αυξημένη αίσθηση οσμής, συμφόρηση, αλλαγές στην όρεξη σου ή ζαλάδα, μπορεί να είσαι έγκυος. Αλλά αυτά τα συμπτώματα μόνο δεν επιβεβαιώνουν μια εγκυμοσύνη, γι’ αυτό και η γυναικολόγος εξήγησε πότε ακριβώς πρέπει να κάνεις ένα τεστ εγκυμοσύνης.
«Η βάση όλων των εξετάσεων εγκυμοσύνης - αίματος ή ούρων - είναι η ανίχνευση ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης (hCG)», λέει η Brauer. Αυτή η ορμόνη εκκρίνεται στην μητρική κυκλοφορία του αίματος μετά την εμφύτευση. FYI: Η εμφύτευση συνήθως συμβαίνει περίπου έξι έως 12 ημέρες μετά την ωορρηξία.
Μπορείς να πάρεις ένα τεστ εγκυμοσύνης ούρων ή να κάνεις μια εξέταση αίματος στο γραφείο του γιατρού σου. «Όσον αφορά στη δεύτερη επιλογή, οι «εξετάσεις αίματος για εγκυμοσύνη μπορούν να ανιχνεύσουν την ορμόνη πολύ νωρίτερα από τις εξετάσεις ούρων», λέει η Brauer. Και μπορούν πραγματικά να ανιχνεύσουν πολλά περισσότερο από αυτό - συμπεριλαμβανομένου του εάν έχεις μια υγιή εγκυμοσύνη.
Η Anate Brauer λέει ότι οι εξετάσεις εγκυμοσύνης (aka το τεστ) θα πρέπει να γίνονται 10 έως 14 ημέρες μετά την ωορρηξία. «Πρέπει να σημειωθεί ότι μερικές γυναίκες έχουν ωορρηξία πολύ αργά στον κύκλο τους, έτσι το τεστ εγκυμοσύνης την 28η ημέρα ενός κύκλου μπορεί να είναι πολύ νωρίς για κάποια που έχει ωορρηξία την 22η ημέρα (μπορεί να συμβεί σε γυναίκες με ακανόνιστες ή απούσες περιόδους)». Για να είσαι πιο σίγουρη μπορείς να κατεβάσεις μια εφαρμογή ωορρηξίας στο κινητό σου ή να συμβουλευτείς την γιατρό σου, η οποία σου φτιάξει ένα προσαρμοσμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε πρέπει να έχεις επαφή καθώς και πότε να κάνεις εξέταση.
Διάβασε επίσης:
Πώς αντιμετωπίζουν οι γυναικολόγοι τους πόνους της περιόδου;