8 παράξενα πράγματα που βλέπουν οι κάτοικοι της Βόρειας Αμερικής λόγω της έκλειψης ηλίου

Τζένη Ντεμιράι
8 παράξενα πράγματα που βλέπουν οι κάτοικοι της Βόρειας Αμερικής λόγω της έκλειψης ηλίου

Ο μεταβαλλόμενος προσανατολισμός του ηλιακού φωτός μπορεί να ρίξει μερικές -πολύ ωραίες- σκιές στη Γη.

Μία σπάνια έκλειψη θα γίνει σήμερα, 8 Απριλίου, και αυτό μπορεί να συνδεθεί με κάποιες παράξενες καταστάσεις. Σύμφωνα, τουλάχιστον, με τα διεθνή MME και μία μερίδα του επιστημονικού κόσμου. Οι κάτοικοι της Βορείου Αμερικής που θα έχουν την ευκαιρία να δουν το θέαμα της ολικής έκλειψης ηλίου αλλά πέρα από αυτό, ίσως έχουν τη δυνατότητα να γίνουν και μάρτυρες κάποιων αλλόκοτων καταστάσεων.

Πώς μάς επηρεάζει η ολική έκλειψη Ηλίου που θα γίνει στις 8 Απριλίου

sun-4176415_1280.jpg

Αυτές είναι οχτώ παράξενα πράγματα που μπορεί να συμβούν κατά τη διάρκεια της ηλιακής έκλειψης:

#1 Χάντρες του Baily (Baily's beads)

Οι χάντρες του Baily είναι ένα παράξενο φαινόμενο που συμβαίνει καθώς το φεγγάρι πλησιάζει τον ήλιο κατά τη διάρκεια μιας ηλιακής έκλειψης.

Το φαινόμενο, που μπορεί να παρατηρηθεί με ασφάλεια με τα κατάλληλα γυαλιά, είναι μια ριπή φωτός στην άκρη της έκλειψης, που συχνά αναφέρεται ως «το φαινόμενο του διαμαντένιου δακτυλίου».

Ακριβώς καθώς το φεγγάρι καλύπτει ή αρχίζει να αποκαλύπτει τον ήλιο, οι παρατηρητές μπορεί να είναι σε θέση να δουν αυτό το «ενδιαφέρον ακραίο φαινόμενο», δήλωσε ο αστροφυσικός Bill Blair του Πανεπιστημίου Johns Hopkins μιλώντας στο Fox News Digital.

«Στο φαινόμενο που είναι γνωστό ως “χάντρες του Baily” ο ήλιος μπορεί πραγματικά να κορυφώνεται μέσα από σεληνιακές κοιλάδες ακριβώς κατά μήκος της άκρης του άκρου της σελήνης», δήλωσε ο Bill Blair.

Οι θεατές της έκλειψης μπορούν να μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητές τους να δουν τέτοια φαινόμενα ταξιδεύοντας κατά μήκος της «άκρης» της ζώνης της ολικής έκλειψης, πρότεινε ο Blair.

eclipse-7427074_1280.jpg

#2 Η συμπεριφορά των ζώων

Κατά τη διάρκεια μιας έκλειψης, τα ζώα και πουλιά που βρίσκονται στην περιοχή που εκδηλώνεται συχνά «προετοιμάζονται για ύπνο ή συμπεριφέρονται συγκεχυμένα», σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Ντάλας.

Τόσο οι φυσικές όσο και οι ακουστικές συμπεριφορές των ζώων θα αλλάξουν κατά τη διάρκεια της έκλειψης, σημειώνει σε άρθρο του το National Geographic.

#3 Περίεργες σκιές

Ο μεταβαλλόμενος προσανατολισμός του ηλιακού φωτός μπορεί να ρίξει μερικές πολύ ωραίες σκιές στη Γη.

Το φως που φιλτράρεται μέσα από τα φύλλα των δέντρων έχει παρατηρηθεί ότι αφήνει σκιές σε σχήμα ημισελήνου καθώς πλησιάζει η ολικότητα της έκλειψης, μοιράστηκε ο Blair.

Η NASA συνιστά τη χρήση ενός προβολέα οπής για την προβολή εικόνων του ηλιοβασιλέματος. Αυτές οι κάμερες pinhole μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια των μερικών φάσεων της έκλειψης αντί οι θεατές να φορούν προστατευτικά γυαλιά, σύμφωνα με τον Blair.

#4 Πιο κρύος καιρός

Ο καιρός κατά τη διάρκεια μίας έκλειψης μπορεί να αλλάξει με γοργό ρυθμό. Οι θερμοκρασίες μπορεί να σημειώσουν πτώση πάνω από 20 βαθμούς, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Ντάλας. Αυτό συμβαίνει διότι όταν το φως του ήλιου μειώνεται, ο καιρός κρυώνει.

eclipse-1495650_1280.jpg

Ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων «επιστρέφει» με την ολική έκλειψη ηλίου για να βρει τη σκοτεινή ύλη

#5 Άνεμος

Η πτώση της θερμοκρασίας είναι λογικό σε αυτές τις περιπτώσεις να φέρνει και αέρα. Μια μελέτη του 2016 από το Πανεπιστήμιο του Reading διαπίστωσε ότι η έκλειψη μπορεί να αυξήσει την ταχύτητα του ανέμου και να αλλάξουν τις κατευθύνσεις του.

«Καθώς ο ήλιος εξαφανίζεται πίσω από το φεγγάρι, το έδαφος ψύχεται ξαφνικά, όπως ακριβώς στο ηλιοβασίλεμα», έγραψε σε δελτίο τύπου ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Reading, Giles Harrison.

«Αυτό σημαίνει ότι ο θερμός αέρας σταματά να ανεβαίνει από το έδαφος, προκαλώντας πτώση της ταχύτητας του ανέμου και αλλαγή της κατεύθυνσής του, καθώς αλλάζει η επιβράδυνση του αέρα από την επιφάνεια της Γης», πρόσθεσε.

#6 Ραδιοπαρεμβολές

Τα γεγονότα έκλειψης είναι γνωστό ότι διακόπτουν τις ραδιοσυχνότητες.

Αυτό οφείλεται στην «ξαφνική μείωση της ηλιακής ακτινοβολίας που φτάνει στην ατμόσφαιρα της Γης», ανακοίνωσε η NASA.

«Δεδομένου ότι η ιονόσφαιρα περιέχει φορτισμένα σωματίδια (ιόντα και ηλεκτρόνια) και είναι υπεύθυνη για την ανάκλαση και διάθλαση των ραδιοκυμάτων, οι αλλαγές στην ιονόσφαιρα μπορούν επίσης να επηρεάσουν τις ραδιοεπικοινωνίες και τα συστήματα πλοήγησης», έγραψε η NASA σε άρθρο της.

fantasy-4566021_1280.jpg

#7 Ηλιακές προεξοχές

Οι ηλιακές προεξοχές είναι σπάνιες, αλλά θα μπορούσαν να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια μιας ηλιακής έκλειψης.

Οι θεατές, με τα κατάλληλα γυαλιά ασφαλείας, μπορεί να είναι σε θέση να εντοπίσουν το ηλιακό στέμμα να ξεπροβάλλει πίσω από τη σκιά της σελήνης.

Το φαινόμενο θα μοιάζει με πέταλα λουλουδιών που πλαισιώνουν το φεγγάρι - αλλά η προεξοχή είναι μια προέκταση της επιφάνειας του ήλιου σε έναν κόκκινο, λαμπερό βρόχο πλάσματος, σύμφωνα με τη NASA.

Αυτές οι προεξοχές σχηματίζουν βρόχους εκατοντάδων χιλιάδων χιλιομέτρων στο διάστημα- οι επιστήμονες εξακολουθούν να ερευνούν πώς και γιατί σχηματίζονται.

#8 Ορατότητα άλλων πλανητών

Καθώς το φεγγάρι θα σκιάζει το φως του ήλιου, θα είναι ορατά κάποια άλλα αστέρια και πλανήτες.

Η Planetary Society ανέφερε ότι η Αφροδίτη μπορεί να εμφανιστεί φωτεινή στα δεξιά ή κάτω δεξιά του ήλιου.

Ο Δίας, ο οποίος θα φαίνεται πιο αμυδρός, θα μπορούσε να φανεί στα αριστερά ή πάνω αριστερά του ήλιου.

Το τι θα εμφανιστεί θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες ανά τοποθεσία, αλλά τα αστρονομικά χαρακτηριστικά που λάμπουν πιο έντονα θα έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να γίνουν ορατά, σύμφωνα με το Live Science.

Πηγή κεντρικής εικόνας: Pixabay