Pizza: η ιταλική λέξη που μας ενώνει!
Ποια είναι η πρώτη λέξη που σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε την λέξη Ιταλία; Είναι βέβαιο ότι οι περισσότεροι θα απαντήσουν μια από τις λέξεις pasta ή pizza. Οι εραστές της pasta έχουν την Barilla για να γευτούν την αυθεντική ιταλική συνταγή.
Οι λάτρεις της pizza μπορούν να δοκιμάσουν πολλές παραλλαγές αλλά σίγουρα σε πολύ λίγα σημεία μπορούν να απολάυσουν την αυθεντική ιταλική συνταγή.
Ας δούμε εν συντομία, τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία της ιταλικής ντίβας...PIZZA!
Εύκολη στην παραγωγή και ακόμη πιο εύκολη στην κατανάλωση, η pizza είναι από τα γαστρονομικά εθνόσημα της ιταλικής κουλτούρας. Με ιστορία που χάνεται στο χρόνο, ούτε οι ίδιοι οι Ιταλοί δεν μπορούν να μας απαντήσουν πότε ξεκίνησε η ιστορία του γαστρονομικού θαύματος. Μερικοί λένε ότι οι Πέρσες ήταν οι πρώτοι που έφαγαν ψωμί καλυμμένο με τυρί και χουρμάδες ενώ οι ιστορικοί εντόπισαν αποσπάσματα στην Αινειάδα του Βιργιλίου όπου το ψωμί ήταν βάση σαν πιάτο.
Αδιάφοροι ως προς τα παραπάνω, οι Ναπολιτάνοι θέλουν να πείσουν τους πάντες ότι η pizza είναι μια αποκλειστικά δική τους έμπνευση. Μάλιστα από το 1984 έχει ιδρυθεί στη Νάπολη οργανισμός για την κατοχύρωση των υλικών που απαιτούνται για τη σωστή παραδοσιακή ιταλική ζύμη για pizza. Νερό, προζύμι, αλάτι και αλεύρι τα βασικά συστατικά αυτού του γαστριμαργικού θαύματος.
Μπορεί οι κάτοικοι της Νάπολη να δέχονται μόλις δύο επιλογές για γαρνίρισμα στην pizza (Μαρινάρα και Μαργαρίτα) ωστόσο στην Αθήνα οι περισσότεροι επιχειρηματίες που σερβίρουν μερικές από τις πλέον εμπνευσμένες δημιουργίες ταυτίζονται με τους περισσότερο διαλλακτικούς κατοίκους της Ρώμης.
Επιλέξαμε και σας παρουσιάζουμε μερικούς «ναούς» της pizza που προκαλούν με τις ευφάνταστες δημιουργίες τους.
Η roast beef του Colibri (Εμπεδοκλέους 9 – 13, Παγκράτι, τηλ. 210 7011011) είναι περίπου απίθανη. Η μοτσαρέλα δένει με το νουά και τα φρέσκα μανιτάρια ενώ η σύνθεση πασπαλίζεται με χοντροσπαμένο μαύρο πιπέρι. Εξίσου απίθανη (μιλάω απόλυτα υποκειμενικά) η pizza με μπρόκολο, αλλά ακόμη και η πολύ απλή μαργαρίτα σε αυτό το μαγαζί είναι διαφορετική από τις άλλες.
Με καϊμάκι μοτσαρέλας πάνω σε σάλτσα από ντοματάκια Σαντορίνης και το πιο σπάνιο αλλαντικό της Ευρώπης, την Nduja από τα ελληνόφωνα χωριά της Καλαβρίας η pizza που προτείνει ο Ηλίας Σκουλάς στο Food Mafia (Φιλικής εταιρείας 10, Γλυφάδα, τηλ. 210 8942177) αλλάζει όποια ιδέα είχατε για την pizza μέχρι σήμερα.
Τέλος στο λιλιπούτειο μπιστρό Vezené (Βρασίδα 11, Χίλτον, τηλ. 210 7232002) που εδώ και πέντε περίπου χρόνια μας μαθαίνει να τρώμε, η pizza ονομάζεται πίτα και είναι τραγανά ψημένη σε ξυλόφουρνο διαστάσεων ηφαιστείου με υλικά επιλεγμένα από τον chef Ari Vezené. To πιάτο baby lamb pie (με αρνάκι γάλακτος Παλαίρου καπνισμένο σε ξύλο κερασιάς για 6 ώρες) είναι μια από τις γευστικότερες πίτσες της πόλης.
Συνεπώς οι αυθεντικές ιταλικές γεύσεις και συνταγές είναι πολύ κοντά μας και τους Ιταλούς που τις πρεσβεύουν και ζουν ανάμεσά μας, η Barilla τους βρήκε και μας παρουσιάζει τις απολαυστικές ιστορίες τους.
Ένα πολύ όμορφο παράδειγμα είναι ο Marco Muré, που διατηρεί ένα εξαιρετικό ζαχαροπλαστείο, το Dolce e Gelati, έχοντας φέρει παραδοσιακές ιταλικές συνταγές που βασίζονται σε εμπειρία 30 χρόνων που μεταδόθηκαν από γενιά σε γενιά και στο ακόλουθο video μας μεταφέρει τις αγαπημένες του ιταλικές γωνιές στην Ελλάδα – το καλύτερο ιταλικό café στο Κολωνάκι, το γνήσιο ιταλικό design στην Κηφισιά, την αυθεντική ιταλική συνταγή σάλτσας Barilla.
Πάρτε μία γεύση από τα μυστικά του εδώ: