Γεύσου την απόλυτη παγωμένη απόλαυση… σαν Ιταλός
Η χώρα που μας έχει χαρίσει άπειρες απολαύσεις, που μας έχει χαρίσει τα αγαπημένα σε όλους μας ζυμαρικά Barilla, δεν θα μπορούσε να μην έχει παραδώσει στον ουρανίσκο μας και το επιδόρπιο τους: το gelato ή αυτό που οι φίλοι λένε "χειροποίητο" ιταλικό παγωτό. Από την πρώιμη ενσάρκωση του ως παγωμένη λιχουδιά για τους Ρωμαίους αυτοκράτορες σε προτίμηση των ευγενών και εν τέλει στο κλασσικό καροτσάκι σε κάθε γωνιά της Ιταλίας, η αφήγηση της ιστορίας του παγωτού ξεκινά από παλιά, τόσο πολύ παλιά...
Ιστορική αναδρομή στο gelato:
Ταξιδεύουμε πολύ πίσω και συγκεκριμένα στον 11ο αιώνα και συναντάμε την αραβική συνταγή για σορμπέ ρόδι, η οποία ήταν και η αιτία για τη γέννηση του παγωτού στην Ιταλία, 500 χρόνια αργότερα. Οι ρίζες του gelato ανιχνεύονται στην ισχυρή οικογένεια των Μεδίκων στη Φλωρεντία ή μάλλον σε έναν άντρα που η Αικατερίνη των Μεδίκων είχε στην υπηρεσία της - τον αλχημιστή και αστρολόγο Cosimo Ruggieri ο οποίος τον 16ο αιώνα επινόησε αυτό που σήμερα αποτελεί προϊόν λατρείας σε όλο τον κόσμο.
Το gelato είναι τόσο υπέροχο όσο και η ιστορία του. Στην Ελλάδα έφτασε χάρη σε κάποια ζαχαροπλαστεία που επένδυσαν στην αγνή συνταγή του και σήμερα μας κάνουν να νοιώθουμε δροσεροί σαν Ιταλιάνοι. Όπως ακριβώς επενδύει και η Barilla, όχι μόνο στην αυθεντική ιταλική συνταγή των προϊόντων της αλλά και στους ίδιους τους ανθρώπους.
Και επειδή θα πρέπει να ακολουθήσουμε και τις συμβουλές ενός Ιταλού για να μπορέσουμε να ανακαλύψουμε τις αυθεντικές γεύσεις, δείτε το ακόλουθο video που επιμελήθηκε η Barilla και γνωρίστε τον Dario Fagnoni, τον ιταλό νομομαθή που άφησε τις αίθουσες των δικαστηρίων για να έρθει στην Ελλάδα και να ανοίξει ένα ιταλικό bar – restaurant.
{youtube}ymxh0ewBLNE{/youtube}
Εμείς σας προτείνουμε και κάποια επιπλέον σημεία στην Αθήνα με αυθεντικό ιταλικό gelato:
Το Solo Gelato (Α. Παπανδρέου 44, Χαλάνδρι 152 31) λειτουργεί πάνω από μισό αιώνα. Ξεκίνησε ως ζαχαροπλαστείο για να εξελιχθεί σε ένα ναό του gelato και μόνο. Οι ευφάνταστες δημιουργίες που προτείνει το ανέδειξαν και του χάρισαν την πρώτη θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Παγωτού που διεξήχθη στο Βερολίνο το 2012.
Πιο πρόσφατα, την τελευταία μόλις διετία, μια Ελληνίδα αποφάσισε να παντρέψει το αυθεντικό, χειροποίητο gelato με ελληνικές πρώτες ύλες και με πολύ έμπνευση δεν μπορούσε παρά να το κάνει επιτυχία. Από το 2014 η Εύη Παπαδοπούλου μας «σερβίρει» στο «Le Greche» δικές της αυθεντικές περιπέτειες δροσιάς στο μαγαζί που εγκαινίασε για να μας αποδείξει ότι οι σπουδές επάνω στην τέχνη του gelato είχαν αποτέλεσμα. Στο χαριτωμένο μαγαζάκι της στο κέντρο της Αθήνας (Μητροπόλεως 16, Σύνταγμα, τηλ. 216 7006458) το gelato διατηρείται σε σταθερή θερμοκρασία, στους –11 με –12 βαθμούς Κελσίου, που είναι και η κατάλληλη για να μπορεί το παγωτό να σερβίρεται με την πιο βελούδινη υφή, ώστε να λιώνει στο στόμα, χωρίς να δημιουργούνται κρύσταλλοι. «Οι Ελληνίδες» επιλέγουν τα καλύτερα υλικά, κατά προτίμηση ελληνικής παραγωγής, σύκα Καλαμάτας ή γλυκό κρασί Σάμου για τις προτάσεις τους.
Το gelato είναι η Ιταλία της γευστικής δροσιάς και αυτό μπορεί να το επιβεβαιώσουν όλοι όσοι το έχουν δοκιμάσει. Από τον περαστικό που έχει ενθουσιαστεί , μέχρι τον Marco Mure, τον Ιταλό που τα τελευταία 27 χρόνια ζει και μας γλυκαίνει με τα υπέροχα γλυκά και παγωτά του στην Ελλάδα. Ανάμεσα στις περίπου 30 παγωτογεύσεις που σερβίρει στο ζαχαροπλαστείο του "Marco Mure dolci e gelati" (Λεωφόρος Κηφισίας 252, Κηφισιά, τηλ. 211 4006499) ξεχωρίσαμε, μμμ, σχεδόν τα πάντα. Δείτε το ακόλουθο video και απολαύστε τον: