Συνταγή για τα πιο νόστιμα πασχαλινά κουλουράκια, από τη Mamatsita!
Τα πασχαλινά κουλούρια φέτος, όπως εξάλλου και τα τελευταία δύο χρόνια, είναι καθαρά “παιδική υπόθεση”!!! Εγώ το μόνο που κάνω είναι να ετοιμάσω τη ζύμη. Το πλάσιμο το αναλαμβάνουν η κόρη μου κι ο γιος μου. Κι έτσι, ό,τι δεις εδώ είναι δια χειρός Κατερίνας και Δημήτρη!
Για τα πασχαλινά κουλουράκια σε σχήμα φατσούλα γελαστή, απομίμηση ψωμάκι φρατζολάκι, οχταράκια καθώς και προσπάθεια για στεφανάκια, θα χρειαστείς:
250 γρ φρέσκο βούτυρο
1 και 1/2 κούπα ζάχαρη
1/2 κούπα φρέσκο γάλα ζεστό
2 κ γλ αμμωνία
6 κρόκους
1 βανιλέτα
1 κ γλ αλάτι &
αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο (1 κιλό και κάτι ώστε να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια)
1 κρόκο αραιωμένο με νερό
Σ’ ένα βαθύ σκεύος χτυπάς πάρα πολύ καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη ν’ ασπρίσει. Ρίχνεις μέσα στο γάλα την αμμωνία, και αρχίζεις να τα ρίχνεις εναλλάξ με τους κρόκους στο μείγμα, συνεχίζοντας το χτύπημα. Προσθέτεις τα υπόλοιπα υλικά και στο τέλος το αλεύρι το οποίο ρίχνεις σιγά σιγά και το οποίο ανακατεύεις με το χέρι μέχρι να φτιάξεις μια ζύμη εύπλαστη που δεν κολλά στα δάχτυλα. Αυτό ήταν. Παραδίδεις τη ζύμη στα παιδάκια σου κι εκείνα αναλαμβάνουν το πλάσιμο.
Αλείφεις τα κουλουράκια με τον αραιωμένο με νερό κρόκο αυγού ή τα πασπαλίζεις με λίγη ζάχαρη (εμείς κάνουμε κι από τα δύο).
Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 15 λεπτά περίπου ή μέχρι τα κουλουράκια σου να αποκτήσουν ένα όμορφο χρυσαφένιο χρωματάκι.
Καλό Πάσχα!
Με αγάπη
Mamatsita
Υ.Γ. Κι αν θέλεις κάτι να με ρωτήσεις, ή αν θέλεις κάτι να μου πεις στείλε μου μήνυμα στη σελίδα μου στο facebook ή ακολούθησε με στο instagram, ή κάνε μου ένα tweet στο twitter.