Ατομικά στριφτάρια κοτόπιτας με τραχανά
Είχε μια ιδιαίτερη ψύχρα εκείνες τις ημέρες ο καιρός κι είχε κι έναν λαιμό που με “τσιμπούσε” καθώς προσπαθούσα να καταπιώ. Άσε που είχε προηγηθεί κι ένα βουλωμένο δεξί ρουθούνι, που έπαιζε συνδυαστικά μ’ ένα βουλωμένο αριστερό αυτί.
Όπως κατάλαβες, την είχα αρπάξει για τα καλά. Για αυτό στο σπίτι, οι σούπες έδιναν κι έπαιρναν. Όταν ανακοίνωσα στην «πελατεία» μου πως το μενού για μία ακόμη φορά θα είχε και πάλι σούπα, ε, δεν μπορώ να πω πως ενθουσιάστηκαν.
Για ν’ αποφύγω λοιπόν την γκρίνια αποφάσισα να ενεργήσω με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύψω... όλες τις ανάγκες. Έβγαλα λοιπόν το κοτοπουλάκι μου από το ψυγείο κι έπιασα δουλειά.
Ετοίμασα την κοτόσουπα – γιατριά και χρησιμοποίησα το μισό κοτόπουλο για να φτιάξω ατομικά στριφτάρια που ξέρω πόσο πολύ αρέσουν στα πιτσιρίκια μου αλλά και στους συμμαθητές τους, αφού κάθε φορά που τα στέλνω στο σχολείο για κολατσιό, γίνονται ανάρπαστα.
Νομίζω πως πρέπει να φταίει το σχήμα τους για την μεγάλη τους επιτυχία. Το λέω αυτό γιατί όταν ετοιμάζω αυτή την κοτόπιτα στην κλασσική της μορφή, με την ίδια κάθε φορά γέμιση, θα έχω πάντα μερικά κομμάτια ...επιστροφή. Σε αντίθεση μ’ αυτά εδώ τα στριφταράκια που κυριολεκτικά δεν τα προλαβαίνω.
Αφού λοιπόν έχεις βράσει το κοτόπουλο δες τι άλλο θα χρειαστείς για να τα φτιάξεις κι εσύ.
2 μεγάλα κρεμμύδια σε ροδέλες
1 φρέσκο κρεμμυδάκι μόνο το πράσινο
1/2 κοτόπουλο βρασμένο, ξεκοκαλισμένο και ψιλοκομμένο
2 κούπες ζωμό κοτόπουλο
αλάτι – πιπέρι
3 αυγά
1κούπα γραβιέρα τριμμένη
1 κούπα ρεγκάτο τριμμένο
1 κ γλ τριμμένο μοσχοκάρυδο
1/2 κούπα τραχανά
1 πακέτο χωριάτικο φύλλο
ελαιόλαδο για τα φύλλα
1 κρόκο για τα φύλλα
λευκό και μαύρο σουσάμι για το πασπάλισμα
Σε βαθύ σκεύος σοτάρεις τα κρεμμύδια και το φρέσκο κρεμμυδάκι να μαλακώσουν. Προσθέτεις το κοτόπουλο και το ζωμό, αλατοπιπερώνεις κι αφήνεις να πάρει μια βράση. Σε ένα μπολ έχεις χτυπήσει τ’ αυγά με τα τυριά και το μοσχοκάρυδο. Προσθέτεις αυτό το μείγμα στο σκεύος με το κοτόπουλο, ρίχνεις και τον τραχανά κι ανακατεύεις πολύ καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Απλώνεις τα χωριάτικα φύλλα στον πάγκο σου και κόβεις οριζόντια και στην μέση. Αλείφεις μ΄ελαιόλαδο κάθε φύλλο ξεχωριστά και μ’ ένα κουτάλι της σούπας παίρνεις γέμιση και την απλώνεις στην άκρη και κατά μήκος του φύλλου.
Τυλίγεις ανά δύο φύλλα σε ρολό και κατόπιν σε στριφτάρι. Αλείφεις την επιφάνεια του με τον κρόκο και πασπαλίζεις με το λευκό και το μαύρο σουσάμι. Τοποθετείς τα στριφταράκια σε καλά βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος και ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 για 30 – 40 λεπτά.
Tip: Να προσέξεις στο σημείο «αφήνουμε την γέμιση να πάρει μια βράση». Μην την αφήσεις να απορροφήσει όλα τα υγρά της. Δεν θέλεις να είναι στεγνή όταν θα την απλώνεις πάνω στο φύλλο.
Με αγάπη
Mamatsita
Υ.Γ. Για απορίες και ερωτήσεις μπορείς να μου στείλεις μήνυμα στη σελίδα μου στο facebook
Μπορείς επίσης αν θέλεις να με ακολουθήσεις στο instagram
Θα χαρώ να τα λέμε διαδικτυακά.