Αν θες να «ζήσεις» πρέπει να βγεις από τη «ζώνη ασφαλείας» σου

Κωνσταντίνος Ρωμανός

Ο τρόπος για να ζήσεις ευτυχισμένη είναι αυτός

Ο κυριότερος λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι δεν επιτυγχάνουν την ζωή που επιθυμούν (είτε σε επίπεδο καριέρας είτε σε επίπεδο σχέσεων), είναι ο φόβος τους να βγουν από την «ζώνη ασφαλείας» τους.

Ως «ζώνη ασφαλείας» ορίζουμε το ήδη υπάρχον περιβάλλον, τις ήδη αποκτημένες ικανότητες καθώς και τις απαιτήσεις που έχουμε από τον εαυτόν μας. Προκειται για ένα «μέρος» στο οποίο ασχέτως από το αν είμαστε ικανοποιημένοι ή όχι, νιώθουμε τουλάχιστον ασφαλείς. Νιώθουμε ασφαλείς γιατί το γνωρίζουμε και έχουμε μάθει να ζούμε σε αυτό ή με αυτό.

Ζώνη ασφαλείας π.χ. είναι η σχέση στην οποία πιθανόν βρίσκεστε τα τελευταία ( ή περισσότερα ) χρόνια, έστω και εάν δεν σας καλύπτει, είτε και το επάγγελμα που ακολουθείτε έστω και αν δεν σας προσφέρει όσα επιθυμείτε. Τι είναι όμως αυτό που μας συγκρατεί στη «ζώνη ασφαλείας» έστω και αν αυτή μας κρατει μακριά από τη ζωή που επιθυμούμε;

Ο πρώτος λόγος είναι η ανάγκη μας για ασφάλεια (μία από τις βασικότερες ανάγκες του ανθρώπου).

Ο δε δεύτερος, δεν είναι άλλος από τον μεγαλύτερο εχθρό της προσωπικής εξέλιξης, ο φόβος της απόρριψης.

Γνωρίζοντας λοιπόν τους δύο παράγοντες που μας κρατάνε μακριά από την ζωή που επιθυμούμε, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τις εξής σκέψεις.

1) «Δεν έχουμε ποτέ αυτό που θέλουμε, ούτε αυτό που αξίζουμε. Έχουμε αυτό που ανεχόμαστε», όπως έχει πει ο Μπιλ Μπόνερ.

Η καθημερινότητα μας είναι εν ολίγοις το αποτέλεσμα μιας σειράς γεγονότων και καταστάσεων που ανεχόμαστε, είτε αυτό αφορά τους όρους διαβίωσης μας, είτε την ποιότητα των προσωπικών μας σχέσεων. είτε τελικά τις συνθήκες εργασίας μας.

Το γεγονός ότι εξ ορισμού η ανοχή αδρανοποιεί σε μεγάλο βαθμό τις δυνατότητες υπέρβασης που μπορεί να διαθέτει ο καθένας από εμάς σε όλους αυτούς τους τομείς, εύλογα θέτει το ερώτημα του ποιος είναι ο λόγος που συνηγορεί στη διατήρηση αυτής της κατάστασης. Η απάντηση είναι απλή, έστω και αν δεν είναι ικανοποιητική. Παραμένουμε σε καταστάσεις που δεν επιθυμούμε, αλλά απλά ανεχόμαστε, με αντάλλαγμα την σιγουριά και την ασφάλεια που μας παρέχουν.

2) Ο φόβος της απόρριψης
Συχνά προτιμούμε να θυσιάσουμε ευκαιρίες (και κατ’ επέκταση μια πιθανόν καλύτερη ποιότητα ζωής) από το να διακινδυνεύσουμε το ενδεχόμενο του να απορριφθούμε. Με το να μην τολμήσουμε να εκφράσουμε τα αισθήματα μας, τα παράπονα, τα όρια ή τις απαιτήσεις μας, προφυλασσόμαστε από το ενδεχόμενο του να απορριφθούμε και να χάσουμε την «ζώνη ασφαλείας» μας.

Η αγαπημένη μου συμβουλή γι’ αυτό το ζήτημα, είναι η εξής. Συνειδητοποιήστε ότι δεν πρόκειται να απορριφθείτε ποτέ. Κανεις μέχρι σήμερα δεν σας έχει απορρίψει και ούτε πρόκειται να το κάνει. Κανεις δεν απορρίπτει κανέναν. Αυτό που ενδεχομένως απορρίπτουμε, είναι αυτό που μας προσφέρουν κι όχι το ίδιο το άτομο. Εαν σας πλησιάσει ένας σερβιτόρος, με τον κατάλογο τον επιδόρπιων και εσείς αρνηθείτε, τον απορρίψατε; Οχι, απορρίψατε την πρόταση του. Για πολλούς πιθανούς λόγους, απορρίψατε το επιδόρπιο, όχι όμως τον σερβιτόρο. Το ίδιο ισχύει σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας μας. Ένας πιθανός ερωτικός σύντροφος δεν θα απορρίψει εσάς. Μπορεί να απορρίψει την ερωτική σας προσέγγιση (για πολλούς λόγους που ίσως δεν μπορείτε να φανταστείτε), δεν απορρίπτει όμως εσάς. Κρατοντας αυτή τη σκέψη όχι μόνο θα γίνετε πιο τολμηροί στο να εξωτερικεύετε και να διεκδικείτε όσα θέλετε, αλλά θα αντιμετωπίσετε με πολύ πιο ήρεμο και παραγωγικό τρόπο την πιθανή απόρριψη στην όποια πρόταση σας.

3) Αντιμετωπίζοντας τους φόβους

Είναι γνωστό ότι ο φόβος του πόνου, είναι συνήθως πολύ ισχυρότερος του πραγματικού πόνου. Για να αποσαφηνίσετε και να αντιμετωπίσετε λοιπόν όλα όσα σας φοβίζουν και σας κρατούν εγκλωβισμένους στην ζώνη ασφαλείας σας, απαντήστε στις εξής ερωτήσεις:

- Τι σας φοβίζει τόσο που σας εμποδίζει να διεκδικήσετε την ζωή που επιθυμείτε;

- Πιο είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί εάν όντως πραγματοποιηθούν οι φόβοι σας ;

- Πόσο τις εκατό πιστεύετε ότι είναι πιθανό να συμβούν;

- Εαν οι φόβοι σας όντως επαληθεύονται, είναι τόσο μεγάλο το κακό που θα προέκυπτε, ώστε αξίζει να θυσιάζετε για χάρη του την ποιότητα ζωής που επιθυμείτε;

Σας βεβαιώνω ότι αν απαντήσετε σε αυτές τις ερωτήσεις, ψύχραιμα και με ειλικρίνεια, θα απορήσετε γιατί δεν έχετε ακόμη κάνει το βήμα που θα άλλαζε πιθανώς τη ζωή σας.

Επικοινωνήστε μαζί μου στο Instagram: Constantinos_romanos και μοιραστείτε ιδέες στις οποίες θα θέλατε να αναφερθώ σε επόμενα άρθρα!

Θα τα ξαναπούμε σύντομα,

Με αγάπη,
Κωνσταντίνος Ρωμανός Ζησιμόπουλος PhD (c) Psychology, PgCert Clinical Hypnosis, Bsc Psychology, Certified Life coach

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης