Αν είδες στον ύπνο σου να σου πέφτουν τα δόντια ή ότι κάποιος πεθαίνει, η ερμηνεία δεν είναι κακή

Γεωργία Βλαχοπούλου
Αν είδες στον ύπνο σου να σου πέφτουν τα δόντια ή ότι κάποιος πεθαίνει, η ερμηνεία δεν είναι κακή

Πόσες φορές έχεις ακούσει ότι αν δεις να σου πέφτουν τα δόντια θα ακούσεις για κάποιον θάνατο αγαπημένου σου ατόμου; Κι όμως σύμφωνα με την Penney Peirce δεν είναι αυτή η ερμηνεία.

Ήξερες ότι περνάμε το 7% του συνολικού χρόνου ζωής μας ονειρευόμενοι; Κι όμως, απ' ότι φαίνεται μπορεί κάθε όνειρο να διαρκεί 5-20 λεπτά, ωστόσο εκείνη την ώρα επιτελείται κάποια σημαντική λειτουργία στον εγκέφαλό μας.

Είδες πως έκανες sex με το αφεντικό σου; Η ερμηνεία των 5 πιο κοινών «καυτών» ονείρων

Τα περισσότερα από τα όνειρα που βλέπουμε δεν τα θυμόμαστε. Υπάρχουν όμως, αρκετές φορές που αυτό που είδαμε στον ύπνο μας, μάς τρόμαξε, μάς ξάφνιασε ή μάς χαροποίησε. Δεν λείπουν βέβαια, και οι στιγμές που ξυπνήσαμε το πρωί και δεν καταλάβαμε για ποιον λόγο είδαμε ό,τι είδαμε στον ύπνο μας.

Κλασσικό παράδειγμα περίεργων ονείρων είναι το να δεις να σου πέφτουν τα δόντια ή ότι κάποιος γνωστός σου πεθαίνει, ενώ στην πραγματικότητα εκείνος δεν έχει κάποιο εμφανές σοβαρό πρόβλημα υγείας κι εσύ δεν έχεις ουλίτιδα ή τερηδόνα.

Τι σημαίνει αν δω στον ύπνο μου ότι μου έπεσαν τα δόντια;

Ξέρω ξέρω, αμέσως θα μου πεις ότι είναι κακό σημάδι και πως το πιθανότερο είναι ότι κάποιο αγαπημένο πρόσωπό σου θα πεθάνει. Κι όμως, σύμφωνα με την Penney Peirce, τη συγγραφέα του «Dream Dictionary for Dummies» η ερμηνεία αυτού του ονείρου δεν είναι κακή.

Τι σημαίνει όταν ονειρεύεσαι τον πρώην σου και γιατί βλέπεις αυτό το όνειρο συνέχεια;

Μπορεί να σημαίνει ότι ανησυχείς για την ελκυστικότητα ή την εμφάνισή σου, για παράδειγμα. Μπορεί επίσης να δείχνει ότι ανησυχείς για την ικανότητά σου να επικοινωνείς ή ότι ανησυχείς ότι μπορεί να είχες πει κάτι ενοχλητικό.

«Η πραγματική ουσία των δοντιών είναι η ικανότητά τους να δαγκώνουν, να κόβουν, να σκίζουν και να τρίβουν», εξηγεί η Penney Peirce.

Αν σου πέσουν τα δόντια, χάνεις την προσωπική σου δύναμη και την ικανότητά σου να είσαι διεκδικητικός, αποφασιστικός και αυτοπροστατευτικός.

pexels-skinny-tie-media-3205510-13147635.jpg

Τι σημαίνει αν δω στον ύπνο μου ότι κάποιος πέθανε;

Αντίστοιχα, το να δεις στον ύπνο σου ότι κάποιος πέθανε δεν σημαίνει ότι η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο και αυτό που είδες θα συμβεί.

Τέτοια όνειρα συνήθως, αντανακλούν απλά το άγχος σου για την αλλαγή ή το φόβο για το άγνωστο.

«Όπως ο θάνατος, έτσι και η αλλαγή μπορεί να είναι τρομακτική γιατί —όπως και ο θάνατος— δεν ξέρουμε τι είναι "από την άλλη πλευρά" της αλλαγής, γι' αυτό το μυαλό που ονειρεύεται εξισώνει την αλλαγή με το θάνατο», εξηγεί η Lauri Loewenberg στο βιβλίο της «Dream on It: Unlock Your Dreams, Change Your Life».

Η Loewenberg πιστεύει επίσης ότι το να ονειρευόμαστε τον θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου μπορεί να αντανακλά έναν παρόμοιο φόβο για την αλλαγή, ειδικά για τα παιδιά μας.

Καθώς ένα παιδί μεγαλώνει, το μυαλό ενός γονέα αρχίζει να αναρωτιέται πού πήγε η νεότερη εκδοχή του παιδιού. Τα όνειρα του θανάτου, επομένως, αντικατοπτρίζουν ένα είδος πένθους για το πέρασμα του χρόνου.

Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι όσοι πλησιάζουν στο τέλος της ζωής τους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα βλέπουν σχετικά όνειρα, που συχνά σχετίζονται με μια παρηγορητική παρουσία, ως "προετοιμασία" για το πού θα πάνε.

pexels-wendywei-1656687.jpg