Η... ΒΟΛΤΑ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΜΑΣ ΜΕ ΕΝΑ ΞΥΛΑΚΙ ΠΑΓΩΤΟ!

Μίκα Χατζηδάκη
Η... ΒΟΛΤΑ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΜΑΣ ΜΕ ΕΝΑ ΞΥΛΑΚΙ ΠΑΓΩΤΟ!

Μέσα σε ενα ιστορικό μπλε λεωφορείο...

ΤΡΕΧΑ - ΤΡΕΧΑ ΟΔΗΓΕ!

Από ΕΒΓΑ καλοκαίρι! Αλήθεια, έχεις στο μυαλό σου κάποιο άλλο μότο που να σκέφτεσαι πρώτο όταν στο μυαλό σού έρχονται παγωτά; Η ΕΒΓΑ, λοιπόν, φέτος γιορτάζει 80 χρόνια και αποφάσισε να μας πάει μία βόλτα τόσο μοναδική, τόσο ξεχωριστή, που θα μας μείνει -σίγουρα- αξέχαστη. Το ραντεβού δόθηκε στο Ζάππειο και οι εκπλήξεις άρχισαν: Εκεί μας περίμενε ένα μπλε λεωφορείο, που μου θύμισε τα παιδικά μου χρόνια, όταν ζούσαμε στην Κυψέλη, η μαμά δεν οδηγούσε, με έπαιρνε από το χέρι και πάνω σε ένα τέτοιο γυρνούσαμε στην Αθήνα…


Μπήκαμε μέσα, καθίσαμε στις κλασικές ξύλινες καρέκλες, όπως τότε, και η περιήγηση στην ιστορία του παγωτού ξεκίνησε… Μία βόλτα γεμάτη αναμνήσεις και εκπλήξεις πάνω στις ρόδες ενός συλλεκτού μπλε λεωφορείου, που είχε μετατραπεί σε «μίνι» μουσείο παγωτού, φιλοξενώντας έκθεση από παλιές αφίσες και φωτογραφίες, που διασώθηκαν στο αρχείο της ΕΒΓΑ και αποτυπώνουν ιστορικές στιγμές της ιστορίας του παγωτού στην Ελλάδα!


Και… “Τρέχα-τρέχα οδηγέ, για να τους περάσουμε και να σε κεράσουμε παγωτό κασάτο!”

ΤΙ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΑΓΩΤΟ ΞΥΛΑΚΙ;

Η βόλτα στην ιστορία του παγωτού επεφύλαξε απρόσμενες στάσεις... Σε μια από αυτές, ανέβηκε ένας εφημεριδοπώλης της παλιάς εποχής, κρατώντας ένα «έκτακτο παράρτημα», μέσα από το οποίο μάθαμε ότι η ΕΒΓΑ επανακυκλοφορεί το παγωτό «ξυλάκι όπως παλιά», βασισμένο στην αυθεντική συνταγή του 1936. Πρόκειται για το περίφημο παγωτό ξυλάκι που πρώτη η ΕΒΓΑ έφτιαξε στην Ελλάδα με μόλις 5 συστατικά: Πλούσιο γάλα, αφράτη κρέμα γάλακτος, ζάχαρη, αυγά και αρωματική βανίλια. Ναι, με αυτή τη συνταγή κέρδισε βραβείο ευρεσιτεχνίας! Με λίγα λόγια: Ήταν η πρώτη στην Ελλάδα που έφτιαξε παγωτό ξυλάκι, αλλάζοντας με την καινοτομία της τα δεδομένα στην απόλαυση.


Σε εκείνο το πρώτο ξυλάκι, αμίμητο ήταν το περιτύλιγμα από μη αδιάβροχο χαρτί, που έπρεπε να το φουσκώσεις για να ξεκολλήσει πριν το ανοίξεις! Παράλληλα, η ΕΒΓΑ ήταν και η πρώτη εταιρεία που γέμισε τους δρόμους με παγωτατζήδες και τα καρότσια τους – τους περίφημους «αγγελιαφόρους του καλοκαιριού», που για να καλέσουν τους πελάτες τους φώναζαν το ιστορικό «έβγα να πάρεις ΕΒΓΑ».


Στην επόμενη στάση είχαμε τη χαρά να δοκιμάσουμε, φρέσκο από την παραγωγή, το «Ξυλάκι όπως παλιά», σε μια στάση έξω από το ιστορικό εργοστάσιο της ΕΒΓΑ στην Ιερά Οδό!

Η "ΕΒΓΑ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ" ΣΗΜΕΙΟ... ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ!

Η σύλληψη της ιδέας για τη δημιουργία της ΕΒΓΑ, ανήκει σε έξι αδέλφια. Το 1934, οι αδερφοί Σουραπά από την Τρίπολη, ιδρύουν την Εθνική Βιομηχανία Γάλακτος. Εφόδιο οι ιδέες και η εμπειρία που έφεραν με τις αποσκευές τους από το Σικάγο, όπου είχαν μεταναστεύσει τα προηγούμενα χρόνια, τα 4 από τα έξι συνολικά αδέρφια της οικογένειας. Τα έξι αδέρφια αποφασίζουν να αναγείρουν το πρώτο στην ελληνική επικράτεια εργοστάσιο παστεριωμένου γάλακτος.


Μια σειρά καινοτομίες, όπως τα γυάλινα μπουκάλια γάλακτος με πώμα αλουμινίου, το γιαούρτι σε πλαστική συσκευασία, η σφραγίδα και η ημερομηνία στο γάλα, διαμορφώνουν μια νέα εποχή στην επώνυμη και τυποποιημένη μορφή των προϊόντων γάλακτος. Εφοδιάζουν πια τα νοικοκυριά με συσκευασίες που δεν επιστρέφονται στο εργοστάσιο, δίνοντας νέα ώθηση στο δίκτυο διανομής τους.


Ήξερες ότι η επωνυμία της άλλαξε σε “Ελληνική”, απαλείφοντας τον όρο “Εθνική”, με υπόδειξη του δικτάτορα Μεταξά; Έτσι, στα χρόνια του πολέμου, περιορίζεται σε παρασκευή παστεριωμένου γάλακτος το οποίο διανέμεται από τον Ερυθρό Σταυρό. Ωστόσο, “ΕΒΓΑ της γειτονιάς“ ονομάστηκαν τα μικρά παντοπωλεία της μεταπολεμικής περιόδου που πωλούσαν διάφορα προϊόντα αλλά παράλληλα διέθεταν και τηλέφωνο, πράγμα που τα έκανε σημείο συνάντησης!

ΠΑΝΩ - ΚΑΤΩ, ΠΑΝΩ - ΚΑΤΩ, ΚΟΥΝΑ, ΓΛΕΝΤΑ ΤΟ ΚΑΙ ΦΑΤΟ!

Ποιο είναι το δικό σου αγαπημένο; Που σου χάρισε μέχρι σήμερα αναμνήσεις; Καραμπόλα, No 1, Variete, Status ή Scandal; To Τόγκο; Η πατούσα; Ή μήπως το Turbo, η λατρεμένη γρανίτα με την απίστευτη διαφήμιση: “Πάνω - κάτω, πάνω - κάτω, κούνα, γλέντα το και φάτο!”; Επικό.


Προσωπικά, προσπαθώ να μετρήσω πόσα No 1 μπορεί να έχω φάει στη ζωή μου… Ξέρω και εγώ; Πες 20 καλοκαίρια, 12 εβδομάδες η καθαρή περίοδος, να μην έτρωγα δύο φορές την εβδομάδα κατά μέσο όρο; Πρέπει να έχω φάει περίπου 480 πυραύλους Νο1 μέχρι σήμερα. Χώρια πόση Καραμπόλα και ακόμη περισσότερο Ρόκετ. Τα μεσημέρια που οι γονείς μου κοιμόνταν, κατέβαινα στον κυρ-Σπύρο και έπαιρνα παγωτό βερεσέ. “Θα το πληρώσει ο μπαμπάς μου”. Ελπίζω να τα πλήρωσε κάποτε και ο κυρ-Σπύρος πράγματι να συνταξιοδοτήθηκε. Τέλος πάντων, μόλις συνειδητοποίησα ότι σοκολάτα και βανίλια τα θέλω μοιρασμένα στο παγωτό. Αχα.

"ΤΟΣΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ..." - ΠΟΥ ΔΕΝ Σ’ ΑΓΑΠΟΥΣΑ"

Ας γυρίσουμε στη βόλτα μας που οι εκπλήξεις δεν είχαν τέλος… Λίγο πιο κάτω, το λεωφορείο σταμάτησαν πλανόδιοι μουσικοί που, με μια διασκευή του εμβληματικού τραγουδιού των Μίμη Πλέσσα και Λευτέρη Παπαδόπουλου «Τόσα καλοκαίρια», απογείωσαν τη νοσταλγική ατμόσφαιρα… “Τόσα καλοκαίρια μου `χαν φύγει από τα χέρια, τόσα καλοκαίρια που δεν σ’ αγαπούσα… Ρώταγα τι φταίει, για το στόμα μου που καίει, τώρα ξέρω πως τα χείλια σου ζητούσα”. Ναι. Αυτό.


Αλλά δεν φτάνει. Καλοκαίρι χωρίς παγωτό και αναμνήσεις δεν φτιάχνεται. Είναι τα «υλικά» που δροσίζουν την καλοκαιρινή μας ψυχή. Την ψυχή που κουβαλάμε για να αντέχουμε τους χειμώνες…


Μας σταμάτησε και ένας κύριος: “Πού πηγαίνετε; Μπορώ να ανεβώ να θυμηθώ λίγο τα νιάτα μου;” ρώτησε. Ένας άλλος κύριος μόλις περάσαμε από κοντά του αναφώνησε: “Το λεωφορείο μου!”. Ο κόσμος νοσταλγώντας κοιτούσε το συλλεκτικό μπλε λεωφορείο να κόβει βόλτες στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας και δεν μπορούσε να κρύψει τον ενθουσιασμό του.

ΜΕΣΑ Ή ΕΞΩ ΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ;

Όταν μια γυναίκα λέει την ηλικία της και κάποιοι θέλουν να υπονοήσουν πως κρύβει χρόνια, συχνά λένε με νόημα: “Εξω τα καλοκαίρια“. Εγώ δεν βγάζω τα καλοκαίρια. “Τα καλοκαίρια μόνο ήξερα να ζω”, λέει ο Μίλτος Πασχαλίδης. Ναι, τα καλοκαίρια μόνο. Τόσα καλοκαίρια… Τόσα καλοκαίρια με παγωτά. Στη θάλασσα, στο μπαλκόνι, περπατώντας στα πλακόστρωτα των νησιών, με τη δροσιά της νύχτας. Τόσα παγωτά, τόσες αναμνήσεις.