Ο «χρυσός κανόνας» για να μην είσαι… σπάταλη σε 7 βήματα!
Ακολούθησέ τον και δεν θα χάσεις (άλλα χρήματα)
Γράφει η Σοφία Μαυραντζά
Η σπατάλη είναι χαρακτηριστικό των γυναικών έναντι των ανδρών και οι λόγοι είναι πολλοί. Diamonds are a girl’s best friend, εξάλλου, ενώ και το shopping therapy είναι μία λύση που -έστω και προσωρινά- μας κάνει να νιώθουμε (πολύ) καλύτερα. Γιατί πόσες ήταν οι φορές που τηλεφώνησες στην κολλητή σου για να πάτε για ψώνια, επειδή δεν αισθανόσουν καλά; Πόσες φορές δεν είδες ένα (ακόμη) μπλουζάκι, ένα (ακόμη) ζευγάρι παπούτσια ή ένα (ακόμη) ζευγάρι σκουλαρίκια που αγόρασες χωρίς πραγματικά να έχεις ανάγκη;
Φτάνει η ημέρα που πρέπει να πληρώσεις λογαριασμούς και σε λούζει κρύος ιδρώτας; Μετράς στο λογαριασμό σου μέχρι και το τελευταίο σεντ; Εμείς είμαστε εδώ, για να σου δώσουμε έναν «χρυσό κανόνα» με τον οποίο θα καταφέρεις να γλιτώσεις τα χρήματά σου από την αναίτια σπατάλη. Άλλωστε, το καλοκαίρι είναι μπροστά. Γιατί να μην απολαύσεις με λίγη περισσότερη άνεση τις διακοπές σου; Η απάντηση είναι απλή: Διαίρεσε το μισθό σου με υπευθυνότητα!
#1 Το 25% στο ενοίκιο
Η αλήθεια είναι πως δεν ζούμε και στη… Νέα Υόρκη, ούτε στη Σιγκαπούρη, εκεί δηλαδή όπου τα ενοίκια είναι απρόσιτα. Για αυτό και θα πρέπει να βάλετε ένα όριο, το ενοίκιό σας να μην ξεπερνά το 25% του μισθού σας. Ανεξάρτητα από το μισθό που λαμβάνετε, θα πρέπει να κάνετε μια καλή έρευνα αγοράς και να καταλήξετε σε ένα σπίτι που θα σας εξυπηρετεί.
#2 Το 10% για τρόφιμα
Ακούγεται πολύ μικρό το ποσοστό, όμως αυτή είναι η αλήθεια, μόνο το 10% του μισθού μας πρέπει να πηγαίνει στο ποσό που ξοδεύουμε στο μάρκετ, για τα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Αν αυτή τη στιγμή το θεωρείς αδύνατο, προσπάθησε να εκπαιδευτείς για να το πετύχεις. Τσέκαρε εδώ tips και συνταγές που θα σε βοηθήσουν να πετύχεις το 10%: https://www.bbc.co.uk/programmes/b0520lz9
Επίσης, υπάρχουν εφαρμογές που θα σε βοηθήσουν να πετύχεις τον έλεγχο του συγκεκριμένου budget. Μπορείς να ρίξεις μία ματιά στο FoodPlanner, όπου εκτός άλλων θα βρεις υγιεινές συνταγές με διατροφικά δεδομένα που μπορείς να προσθέσεις στη λίστα αγορών σου.
#3 Το 20% για μεταφορικά
Όλοι μετακινούμαστε, οπότε είναι προφανές ότι αρκετά (αν όχι τα περισσότερα) από τα χρήματά μας πηγαίνουν σε έξοδα κίνησης. Υπάρχουν, όμως, τρόποι να εξοικονομήσουμε χρήματα και σε αυτόν τον τομέα.
Αλήθεια, πόσο μακριά από το σπίτι μπορείς να φτάσεις περπατώντας, μια ηλιόλουστη ημέρα; Είναι αλήθεια πως θα πρέπει κάποιες μέρες να... τραβάς χειρόφρενο και να αναζητήσεις πιο οικονομικές και εναλλακτικές λύσεις όπως το λεωφορείο, ή ακόμη και να δοκιμάσεις την ιδέα του ποδήλατου για να φτάσεις στο γραφείο (θα κάνεις καλό στην υεγία σου και πράσινο το περιβάλλον). Κάνε ό,τι μπορείς, όποτε και όπου μπορείς - και να θυμάσαι πως όλα, και οι μικρές κινήσεις βοηθούν.
#4 Το 5% για ρούχα/αξεσουάρ
Κι όμως. Τώρα είναι που παίρνεις χαρτί και μολύβι (επιτέλους) και αποφασίζεις να κάνεις τη διαίρεση, ώστε να καταλάβεις ποιο ποσοστό του μισθού σου αντιστοιχεί σε αυτό που σε ευχαριστεί περισσότερο: Τα ρούχα και τα αξεσουάρ. Επειδή -με θλίψη- θα διαπιστώσεις πόσο μικρό είναι αυτό το ποσό, σου προτείνουμε να κάνεις μία αγορά κάθε δίμηνο. Κάνε το 5% save τον έναν μήνα (ίσως σε κάποια συγκεκριμένη τοποθεσία εντός του σπιτιού) και ένωσέ το με το 5% του επόμενου μήνα, για να πάρεις κάτι πιο ποιοτικό.
Γνωρίζουμε κι εμείς πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι να είσαι γυναίκα που θέλει να κρατά πάντα «ενημερωμένη» την ντουλάπα της, αλλά και το νεσεσέρ με τα καλλυντικά της…
#5 Το 10% για αποταμίευση
Αυτός είναι ο πιο σημαντικός κανόνας για να δείτε πραγματικά αλλαγή στα χρήματά σας. Μόλις πληρώνεστε, θα πρέπει αυτόματα να αποταμιεύεται το 10% του μισθού σας, ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ.
Και επειδή εγώ η ίδια είμαι μία από εκείνους τους ανθρώπους που «βυθίζονται» στις αποταμιεύσεις τους γύρω στα τέλη του μήνα, έχω βρει μία εναλλακτική που με κάνει να έχω δει αποτελέσματα: Μεταφέρω τα χρήματα σε έναν λογαριασμό στον οποίο δεν έχω εύκολη πρόσβαση (δεν έχω κάρτα, ούτε web banking. Ποιος την παλεύει να στηθεί στην ουρά της τράπεζας;).
#6 Το 20% για λογαριασμούς
Λογαριασμοί υπάρχουν πολλοί: Κινητή τηλεφωνία, σταθερή και ίντερνετ, ρεύμα, νερό, είναι συνήθως τα πάγια για ένα σπίτι, ενώ δεν αποκλείεται να έχετε κι άλλα έξοδα που οφείλονται σε… μαγικά φακελάκια λογαριασμών. Μία συμβουλή έχουμε να σας δώσουμε: Ποτέ μην αφήνετε απλήρωτους τους λογαριασμούς σας, να τους εξοφλείτε με την πρώτη ευκαιρία. Υπάρχει ένας τρόπος για να είστε συνεπής: Με τον σωστό προγραμματισμό. Αρχικά, να τσεκάρεις αν το πρόγραμμα και ο πάροχος που έχεις επιλέξει σε εξυπηρετούν και δεν σε υπερχρεώνουν. Μήπως υπάρχουν εταιρείες με τις ιδίες παροχές, οι οποίες είναι πιο οικονομικές; Κάνε την έρευνά σου, ενημέρωσε τον πάροχό σου ότι θα αποχωρήσεις και -ποιος ξέρει- μπορεί να σου κάνει μία πιο συμφέρουσα προσφορά… Τέλος, μήπως να μοιραζόσουν κάποιες συνδρομητικές υπηρεσίες με κάποια φίλη σου;
#7 Το 10% σε καθημερινά έξοδα
Ναι αυτό είναι το ποσό που μένει για να κάνεις τα καθημερινά σου έξοδα. Ο καφές που θα πάρεις στο γραφείο, τα τσιγάρα σου ενδεχομένως, ένα δώρο σε κάποιον φίλο που γιορτάζει. Δυστυχώς, εδώ είναι το κομμάτι που θα πρέπει να κάνεις την πιο «έξυπνη» διαχείριση. Και πάλι, κάνε έναν προγραμματισμό στην αρχή του μήνα. Τουλάχιστον, ας το προσπαθήσεις για ένα μήνα (κι ας αποτύχεις).
Καλή οικονομία!