Τέσσερα τελετουργικά σερβιρίσματος που πρέπει να γνωρίζεις
Υπάρχουν μερικοί βασικοί κανόνες, μερικά «τελετουργικά» τα οποία καλό θα ήταν να μην παραλείψεις.
Τι είναι αυτό που κάνει μία πραγματικά καλή οικοδέσποινα να ξεχωρίζει; Για να σε προλάβω, δεν είναι μόνο ένα χαρακτηριστικό! Αντίθετα, αν θες η φιλοξενία σου να μείνει στους προσκεκλημένους σου αξέχαστη, είναι πολλά αυτά που πρέπει να γνωρίζεις. Δεν έχει σημασία πόσο χρονών είσαι ή πόσο καιρό έχεις «αυτονομηθεί» σε ένα ολόδικό σου σπίτι. Υπάρχουν μερικοί βασικοί κανόνες, μερικά «τελετουργικά» τα οποία καλό θα ήταν να μην παραλείψεις. Άλλωστε, όσο νωρίτερα… εντρυφήσεις σε αυτά, τόσο καλύτερη οικοδέσποινα θα γίνεσαι μεγαλώνοντας. Όχι, σκοπός δεν είναι μόνο να «κλέψεις» τις εντυπώσεις, αλλά να δώσεις και μία πιο «ψαγμένη» πινελιά στις παρεΐστικες μαζώξεις που στήνεις στο «παλατάκι» σου, αναβαθμίζοντας συγχρόνως και τη γευστική εμπειρία των καλεσμένων σου.
Ας συμφωνήσουμε λοιπόν κάτι για αρχή: Όσο ταλαντούχα μαγείρισσα κι αν είσαι, ακόμη και αν θεωρείσαι μία «πρωταθλήτρια» της κουζίνας που «παίζει» στα δάχτυλα και τις πιο δύσκολες συνταγές, δεν έχει καμία σημασία αν δεν γνωρίζεις πώς να τις σερβίρεις και κυρίως με τι να τις συνοδεύσεις. Ακριβώς για αυτό, είμαστε εμείς εδώ, ώστε να σου συστήσουμε βήμα, βήμα τα «μυστικά» του καλύτερου σερβιρίσματος, καθώς και την κορυφαία… αφιλτράριστη προσθήκη που δεν πρέπει με τίποτα να λείπει από το τραπέζι σου.
Η τέχνη του… τραπεζώματος
Ξέρω πως μπορεί οι πολλές… επισημότητες να μην είναι του στυλ σου, όμως δεν πειράζει μερικές φορές να δίνουμε μία πιο ξεχωριστή αίσθηση ακόμη και σε μία απλή συνάθροιση με φίλους. Δεν σου είπα να στήσεις ένα δείπνο ανάλογο με αυτά που είδαμε στην ταινία «Τιτανικός», αλλά να κάνεις μία mini εισαγωγή στο savoir vivre του σερβιρίσματος που -πίστεψέ με- έχει απίστευτο ενδιαφέρον και είναι και εξαιρετικά λειτουργικό! Όπως κάθεσαι λοιπόν στην καρέκλα, αριστερά σου θα μπει το πιρούνι (αν διαθέτεις και μικρό για τη σαλάτα και τα ορεκτικά είναι πάντα ευπρόσδεκτο), δεξιά σου το μαχαίρι και κουτάλι. Αν σκοπεύεις να βγάλεις κάποιο επιδόρπιο, το ανάλογο κουτάλι ή πιρούνι θα μπει πάνω στην κορυφή του πιάτου μαζί με το ποτήρι, ενώ η πετσέτα μέσα σε αυτό. Τόσο απλό αλλά πολύ πιο κομψό και βολικό, δεν νομίζεις;
Για τους meat lovers
Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζεις, η σωστή κοπή και το σωστό σερβίρισμα, είναι αυτά που θα κρίνουν πόσο καλό είναι το αποτέλεσμα όταν το πιάτο περιλαμβάνει κρέας. Μην βιαστείς όμως! Το καλό πράγμα αργεί να γίνει, όπως έλεγαν και οι παλιοί. Που σημαίνει πως, αφαιρώντας τη μπριζόλα για παράδειγμα από τη φωτιά, πρέπει να της δώσεις λίγα λεπτά «ανάπαυσης», να την τυλίξεις σε ένα αλουμινόχαρτο, να την αφήσεις εκεί 6 με 7 λεπτά, ώστε να «τραβήξει» επαρκώς τα υγρά της και να γίνει ακόμη πιο ζουμερή. Περνώντας τώρα στο κόψιμο, εκτός από ένα κατάλληλο μαχαίρι, πρέπει να προσέξεις να την κόψεις κάθετα προς τις ίνες της, έτσι θα τη μαλακώσεις ακόμη περισσότερο. Λίγο επιπλέον αλάτι, πιπέρι και λάδι, να είσαι σίγουρη πως θα την κάνει ακόμη πιο εύγευστη.
Ψαράκι κανείς;
Αν είσαι τόσο δυνατή «παίχτρια» που αποφάσισες στις πιατέλες σου να βάλεις ψάρι, πάει να πει πως είσαι έτοιμη να το σερβίρεις και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο! Το ψάρι είναι μία κάπως «ιδιότροπη» τροφή καθώς, μπορεί να αποδειχθεί μεγάλη αποτυχία στο μαγείρεμα, θέλει πολύ προσεκτικό καθάρισμα και ταιριάζει με πολύ συγκεκριμένα ποτά. Όχι, δεν θα βάλουμε «χέρι» στις συνταγές σου, όμως γνωρίζουμε τις κινήσεις που χρειάζονται για να το καθαρίσεις. Εδώ θέλω την προσοχή σου. Κρατώντας με ένα πιρούνι το ψάρι σταθερό στο πιάτο, θα το κόψεις κατά μήκος ξεκινώντας από το κεφάλι και καταλήγοντας στην ουρά. Αφού καθαρίσεις καλά τα πτερύγια και την πέτσα με τα λέπια, θα σηκώσεις προσεκτικά (για να μην διαλυθεί) τη μία πλευρά του ψαριού και θα την τοποθετήσεις πλάι στην άλλη. Για το κεντρικό κόκκαλο τώρα, θα βάλεις πάνω το μαχαίρι και με το πιρούνι θα το σηκώσεις σιγά σιγά, αφαιρώντας το από το «σώμα» του ψαριού. Ίσως οι πρώτες φορές να είναι λίγο δύσκολες, αλλά δεν θα αργήσεις να πάρεις το κολάι!
Extra tip: Όσο για το ποτό που θα συνοδεύσει το ψάρι, η φρουτώδη γεύση, ο ξεχωριστός αρωματικός χαρακτήρας με τη διακριτική πικράδα και το γεμάτο σώμα της σταρένιας ΑΛΦΑ Weiss, είναι ο καταλληλότερος «συνοδοιπόρος» σε ένα γευστικό ταξίδι που θα σας μείνει αξέχαστο!
Η μαεστρία του σερβιρίσματος
Ένα από τα σημαντικότερα σημεία σε ένα δείπνο, είναι αναμφίβολα το ποτό. Τόσο το τι θα πιείτε, όσο και το τι θα φάτε, είναι τα στοιχεία εκείνα τα οποία θα «δέσουν» καλύτερα τους παρευρισκόμενους μεταξύ τους. Επειδή λοιπόν με το ποτό δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε σίγουροι, μία είναι η επιλογή που ταιριάζει με κάθε φαγητό, θα σε βγάλει σίγουρα ασπροπρόσωπη και τη συστήνουν ανεπιφύλακτα όλοι οι καλοφαγάδες. Η ελληνική ΑΛΦΑ Weiss είναι χωρίς καμία αμφιβολία η μπύρα η οποία με την αφιλτράριστη, σταρένια υφή της, θα αναδείξει κάθε «κρυφό» συστατικό που υπάρχει στο πιάτο. Σημασία όμως έχει να ξέρεις και πως θα τη σερβίρεις, καθώς θέλει και εκείνη το «τελετουργικό» της. Έχοντας το ποτήρι σε γωνία 45 μοιρών, θα σερβίρεις τα «πρώτα» 3/4 της μπύρας. Στη συνέχεια, θα αναδεύσεις τη μαγιά που έχει κατακάτσει, περιστρέφοντας με ύφος… εμπειρογνώμονα το μπουκάλι και τέλος, θα αδειάσεις όση έχει απομείνει στο ποτήρι. Εμείς σας ευχόμαστε καλή απόλαυση!