Η κρίση των 30 ή αλλιώς, όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια, φτιάξε λεμονάδα
Οι Millennials είναι σε κρίση
Για την κρίση της μέσης ηλικίας σίγουρα έχεις διαβάσει και ακούσει πολλά. Τι γνωρίζεις όμως, για την κρίση της όψιμης νεαρής ηλικίας; Στην περίπτωση που ανήκεις στη γενιά των Millennials και είσαι από 25 έως 35 ετών, τότε ενδεχομένως βιώνεις ή θα βιώσεις κάποια στιγμή στη ζωή σου την «quarter-life crisis», όπως αποκαλείται αγγλιστί.
Τα συναισθήματα που η κρίση της όψιμης νεαρής ηλικίας ενδεχομένως θα σου προκαλέσει, ποικίλουν. Κατά βάση όμως, την περίοδο που θα τη βιώσεις, θα νιώθεις έντονο στρες και θα αρχίσεις να αισθάνεσαι ανασφάλεια σε πολλά επίπεδα και να αμφιβάλλεις για τα πάντα. Ξαφνικά, προβληματισμοί που αφορούν στις ερωτικές σου σχέσεις, την εργασία, τις φιλίες, την καριέρα και την εμφάνισή σου θα αρχίσουν να σε απασχολούν πιο έντονα. Η αυτοπεποίθηση σου ενδέχεται επίσης να βρεθεί στο ναδίρ, το ίδιο και η διάθεσή σου για νέες εμπειρίες.
Ανήκεις και εσύ σε αυτό το 60% των Millennials;
Το γεγονός που προκαλεί ανησυχία σε ό,τι αφορά στην «quarter-life crisis» είναι ότι σύμφωνα με έρευνα που είδε το «φως» της δημοσιότητας το 2018, το 60% των Millennials έχουν βιώσει ή θα βιώσουν την κρίση της όψιμης νεαρής ηλικίας.
Συγκεκριμένα, έρευνα της βρετανικής First Direct bank αποκάλυψε πως έξι στους δέκα Βρετανούς ηλικίας 25 έως 35 ετών, υποφέρουν από την κρίση της όψιμης νεαρής ηλικίας, βιώνοντας έντονο στρες τόσο για την οικονομική και επαγγελματική τους κατάσταση όσο και για την εξωτερική εμφάνιση και τις διαπροσωπικές τους σχέσεις.
Ποιοι τομείς προκαλούν όμως στους νέους ενήλικες σήμερα μεγαλύτερο άγχος; Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, το 53% των νέων ενηλίκων στις μέρες μας δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα οικονομικά, ενώ το 23% δηλώνει πως έχει νιώσει έντονο άγχος στην προσπάθειά του να βρει εργασία. Μάλιστα, το ένα τρίτο των ερωτηθέντων υποστηρίζει πως έχει αισθανθεί απελπισία με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί στο βιοτικό του επίπεδο, ενώ το 28% καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες να αντεπεξέλθει σε μια εργασία την οποία βρίσκει ιδιαίτερα απαιτητική.
Για τον Δρ. Όλιβερ Ρόμπινσον, τον ψυχολόγο ο οποίος συνέβαλε στη διεξαγωγή της συγκεκριμένης έρευνας, η κρίσης της όψιμης νεαρής ηλικίας χαρακτηρίζεται από περιόδους έντονων δυσκολιών και απελπισίας. Ωστόσο, για τον ίδιο, οι ομολογουμένως δύσκολες αυτές περίοδοι μπορούν να συμβάλλουν στην εξέλιξη ενός ατόμου. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με αρκετούς ειδικούς, η κρίση της όψιμης νεαρής ηλικίας μπορεί να δώσει σε ένα άτομο την απαραίτητη ώθηση να πάρει μια σημαντική απόφαση ή να κάνει το επόμενο, μεγάλο βήμα στη ζωή του.
Όπως μπόρεσες να διαπιστώσεις, λοιπόν, το ερώτημα δεν είναι αν θα βιώσεις και εσύ ανάλογα συναισθήματα μέχρι τα 35 σου, αλλά πότε θα τα βιώσεις. Το «κλειδί» σε ό,τι αφορά στην κρίση της όψιμης νεαρής ηλικίας είναι να μην επιτρέψεις στις ανασφάλειες, το άγχος και τις αρνητικές σκέψεις να λειτουργήσουν ως ανασταλτικοί παράγοντες και να σε κρατήσουν μακριά από τους στόχους σου. Αντιθέτως, είναι σημαντικό να αξιοποιήσεις τους προβληματισμούς σου προκειμένου να κάνεις μια αλλαγή που θα αναβαθμίσει τη ζωή σου. Στην περίπτωση, λοιπόν, που αισθάνεσαι πως η «quarter-life crisis» έχει «χτυπήσει» τη δική σου πόρτα, ιδού πέντε «έξυπνοι» και αποτελεσματικοί τρόποι με τους οποίους μπορείς να την αντιμετωπίσεις.
#1 Προσπάθησε να κατανοήσεις πως είναιφυσιολογικό
Αν τα στοιχεία της έρευνας που παραθέσαμε δεν κατάφεραν να σε πείσουν πως η κρίση της όψιμης νεαρής ηλικίας συνιστά πραγματικότητα για εκατομμύρια νεαρούς ενήλικες ανά τον κόσμο, στρέψου στις φίλες και τους φίλους σου. Μερικές ερωτήσεις αρκούν για να σε βοηθήσουν να αντιληφθείς πως και εκείνοι αισθάνονται ή έχουν αισθανθεί κάποια στιγμή στη ζωή της τους έντονο στρες, ανασφάλεια, απογοήτευση και φόβο τόσο σε ό,τι αφορά στην οικονομική και επαγγελματική τους ζωή όσο και τις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Βοήθησε τον εαυτό σου να καταλάβει πως η δύσκολη περίοδος που διανύεις είναι ένα μεταβατικό στάδιο που θα σε βοηθήσει να ανοίξεις το επόμενο -και σίγουρα πιο αισιόδοξο- «κεφάλαιο» στη ζωή σου.
#2 Μοιράσου όσα αισθάνεσαι
Πιθανότατα ντρέπεσαι ή δεν αισθάνεσαι άνετα να μιλήσεις σε κάποιον για το πόσο άσχημη είναι η οικονομική σου κατάσταση ή το πόσο ανασφαλής νιώθεις, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Ωστόσο, αν δοκιμάσεις να μοιραστείς τα συναισθήματά σου με μια φίλη ή ακόμη και μια συνάδελφό σου, θα διαπιστώσεις ότι θα νιώσεις περισσότερο ανάλαφρη και κυρίως, θα δεις πως όλοι έχουν παρόμοιους προβληματισμούς. Βέβαια, αν τα ζητήματα που αντιμετωπίζεις σου δημιουργούν μεγάλο άγχος, τότε καλό είναι να στραφείς σε έναν ειδικό ή στην περίπτωση που γνωρίζεις ποιο είναι το πρόβλημα που προκάλεσε την κρίση, να στοχεύσεις κατευθείαν σε αυτό. Για παράδειγμα, αν πρόκειται για έναν σύντροφο, τότε μη διστάσεις να του πεις πώς αισθάνεσαι ή αν αντιμετωπίζεις προβλήματα στην εργασία σου, πάρε το ρίσκο να μιλήσεις στον υπεύθυνό σου ή ακόμη και να αναζητήσεις αλλού εργασία. Με λίγα λόγια, τόλμησε να μιλήσεις, να εκφράσεις όσα νιώσεις, να μοιραστείς τους προβληματισμούς σου και εν τέλει, να διεκδικήσεις κάτι καλύτερο για εσένα.
#3 Σταμάτα να προσπαθείς να τους ικανοποιήσειςόλους
Δεν υπάρχει άνθρωπος που βαθιά μέσα του δεν θέλει να αισθάνεται επιθυμητός και αγαπητός από τους γύρω του. Το πρόβλημα είναι πως όσο και αν το επιθυμούμε, το να καταφέρουμε να ικανοποιήσουμε τους πάντες είναι δύσκολο, έως και ανέφικτο. Αντί, λοιπόν, να επιτρέπεις στις απόψεις, τις απαιτήσεις και τα σχόλια των γύρω σου να εντείνουν τα συναισθήματα ανασφάλειας που ενδεχομένως νιώθεις, μπορείς απλούστατα να εστιάσεις την ενέργειά σου στον εαυτό σου.
#4 Φρόντισε να είσαι ευγενική με τον εαυτό σου
Για να καταφέρεις να βγεις από την κρίση της όψιμης νεαρής ηλικίας είναι επίσης σημαντικό να φροντίσεις να είσαι ευγενική με τον εαυτό σου. Αυτό δεν σημαίνει πως θα πάψεις να προσπαθείς για όσα σε ενδιαφέρουν ή θέλεις να πετύχεις, αλλά πως δεν θα κρίνεις σκληρά τον εαυτό σου όταν κάτι πηγαίνει στραβά. Με λίγα λόγια, προσπάθησε να είσαι ευγενική με εσένα. Ακόμη και αν πήρες μερικά παραπανίσια κιλά, ακόμη και αν δεν τα πήγες καλά στο γραφείο, ακόμη και αν «κόπηκες» σε ένα μάθημα στη σχολή, ακόμη και αν πλήγωσες ένα αγαπημένο σου πρόσωπο, να θυμάσαι πως όλα μπορούν να διορθωθούν και κυρίως, πως όλα τα λάθη είναι ανθρώπινα.
#5 Διοχέτευσε την ενέργειά σου σε κάτι που αξίζει
Αν τη χρονική περίοδο που διανύουμε αισθάνεσαι πως δεν είσαι ικανοποιημένη σε επαγγελματικό και κοινωνικό επίπεδο, τότε γιατί δεν δοκιμάζεις να διοχετεύσεις την ενέργειά σου σε κάτι ή κάποιον που αξίζει; Λένε πως όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να φτιάξεις λεμονάδα. Αυτό σημαίνει πως καλείσαι να μετατρέψεις τα αρνητικά ή στρεσογόνα συναισθήματα που σε έχουν κατακλύσει σε ενέργεια που μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά τόσο για εσένα όσο και τους γύρω σου. Τι θα έλεγες αν δοκίμαζες να προσφέρεις εθελοντική εργασία σε έναν οργανισμό;
Να θυμάσαι πως η εργασία, το πτυχίο ή τα κιλά σου δεν σε καθορίζουν. Ακόμη και αν αυτή τη στιγμή βλέπεις το ποτήρι μισοάδειο, είναι στα χέρια σου να το γεμίσεις. Η ζωή είναι μπροστά σου και ακόμη και αν τίποτε δεν πηγαίνει όπως το είχες σχεδιάσει, τα καλά νέα είναι πως μπροστά σου απλώνονται πολλά μονοπάτια.
Make that lemonade!