Μύθος ή Αλήθεια: Όταν η περίοδός σου συγχρονίζεται με την περίοδο της κολλητής σου
Με τη συνάδελφο που κάθεται στο δίπλα γραφείο από εμένα, είμαστε «η μέρα με τη νύχτα», όμως μοιραζόμαστε πολλά μικρά κοινά. Την αγάπη μας για τα bao bans, το καθημερινό άγχος των deadlines, τον πρωινό καφέ πριν δούμε τα email, το κόλλημά μας με τη yoga, τις τηλεοπτικές σειρές του Netflix, την περίοδό μας. Ανεξάρτητα ποια θα είναι εκείνη που θα προλάβει να αδιαθετήσει πρώτη, τους περισσότερους μήνες, η πρώτη ημέρα του κύκλου μας, δηλαδή η δική μου και η δική της, έχουν ελάχιστη έως καθόλου απόκλιση.
Όποτε με ρωτάει εάν έχω κάποιο παυσίπονο ή τη βλέπω ταλαιπωρημένη και κουκουλωμένη με το φούτερ της, ξέρω πως όπου να ‘ναι, θα δεχτώ και εγώ τις ανάλογες «επισκέψεις». Είμαι σίγουρη πως και σε εσένα όπως σε όλες μας, έτυχε κάποτε για ένα χρονικό διάστημα να συγχρονιστεί η έμμηνος ρύση σου με κάποιας άλλης γυναίκας από τον στενό σου κύκλο, είτε αυτή ήταν η διπλανή σου στο θρανίο, η αδερφή, η κολλητή σου. Γιατί, όλες νιώσαμε κάποια στιγμή με κάποια φίλη μας αυτό το «συμπαντικό» δέσιμο και εκπληρώσαμε το απόλυτο friendship goal, δηλαδή να είναι τόσο στενή η σχέση μας, όπου οι περίοδοί μας να συγχρονίζονται και να περνάμε παρέα την εβδομάδα των παθών.
Ωστόσο, αυτό που λίγες από εμάς έχουν αναρωτηθεί, είναι εάν αυτό το γεγονός αποτελεί ένα από τα άλυτα μυστήρια του σύμπαντος ή εάν υπάρχει όντως κάποιος επιστημονικός λόγος που τεκμηριώνει και επιβεβαιώνει πως δεν πρόκειται για μία απλή σύμπτωση. Ο μόνος τρόπος για να δώσουμε μία εμπεριστατωμένη απάντηση, είναι να ψάξουμε πίσω στον χρόνο και στην πρώτη μελέτη που θεμελίωσε αυτό το φαινόμενο, δηλαδή το «Period Syncing».
Αποδομώνταςτον δημοφιλέστερο «μύθο» της περιόδου
Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, η πρώτη επιστήμονας που διερεύνησε και εισήγαγε τον όρο «Period Syncing» ή αλλιώς «McClintock Effect», ήταν η Αμερικανίδα ψυχολόγος Martha McClintock το 1970 σε μία μελέτη που δημοσίευσε στο περιοδικό «Nature». Το προηγούμενο διάστημα, η ειδικός είχε πραγματοποιήσει μία έρευνα σε ένα δείγμα 135 φοιτητριών του Wellesley College στη Μασαχουσέτη. Μέσα από τη μελέτη αλλά και από το ερωτηματολόγιο που δόθηκε στις συμμετέχουσες με σκοπό να καταγράψουν τον έμμηνο κύκλο τους, η ψυχολόγος θέλησε να αποδείξει πως οι γυναίκες που μένουν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα κάτω από την ίδια στέγη, είναι πιθανό να επηρεάζει η μία τις φερομόνες τις άλλης και έτσι, οι έμμηνοι κύκλοι τους να συμπίπτουν χρονικά. Κάπως έτσι μπήκε ένα «λιθαράκι» πάνω στο οποίο δομήθηκε ο δημοφιλέστερος «μύθος» της γυναικείας περιόδου, ο οποίος καταρρίφθηκε από μετέπειτα έρευνες που είδαν το φως τη δημοσιότητας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί μία δημοσίευσή του 2017, σε συνεργασία του γνωστού app Clue και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ένα μεγαλύτερο δείγμα 1500 ανθρώπων και απέδειξε πως η συχνότητα, η διάρκεια και η έναρξη του έμμηνου κύκλου, δεν επηρεάζεται -δυστυχώς- από τη συγκάτοικο, τη φίλη, την αδερφή μας.
Τι σχέση έχουνοι φερομόνες με τις φάσεις της σελήνης και την περίοδο
Για να αποφασίσει η Martha McClintock να προχωρήσει στην έρευνα και να αποδείξει επιστημονικά τον «μύθο» του εμμηνορροϊκού συγχρονισμού, σημαίνει πως ήταν κάτι που είχε βιώσει η ίδια με κάποιο κοντινό της πρόσωπο ή έστω, κάτι που γνώριζε πως προκύπτει. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν ήταν η πρώτη που το παρατήρησε, καθώς ήδη από την εποχή της αρχαιότητας υπήρχε μία ευρέως διαδεδομένη θεωρεία, σύμφωνα με την οποία οι φάσεις της σελήνης, δηλαδή πόσο γεμάτο ή όχι είναι το φεγγάρι, μπορούν να επισπεύσουν ή να καθυστερήσουν την περίοδο μίας γυναίκας. Κάτι ανάλογο πίστεψε μάλλον και η McClintock, αντικαθιστώντας στην εξίσωση το φεγγάρι με τις ανθρώπινες φερομόνες, τις χημικές ουσίες που παράγει ο οργανισμός και επηρεάζουν -όντως- τη συμπεριφορά ενός υποκειμένου, ενώ συνδέονται άρρηκτα με το ένστικτο της επιβίωσης, την ερωτική έλξη και τη διαδικασία αναπαραγωγής. Πιο συγκεκριμένα, οι «αόρατες» και πανίσχυρες φερομόνες απελευθερώνονται κυρίως από το πρόσωπο, τις μασχάλες και τη βουβωνική χώρα, δίχως να γίνονται αντιληπτές με γυμνό μάτι. Ωστόσο, όσο δυνατές και αν είναι ώστε να μας φέρουν ακόμη πιο κοντά με τον σύντροφό μας, σίγουρα δεν είναι αρκετά ισχυρές για να μεταθέσουν ή να αναβάλουν τα σχέδια του έμμηνου κύκλου μας.
Όταν όλαμπαίνουν στην τροχιά του σωστού timing
Η αλήθεια είναι πως όσο κι αν θέλουμε να πιστεύουμε πως το καθιερωμένο «Period Syncing» με τη συγκάτοικο, την κολλητή, τη συνάδελφο, είναι κάτι «συμπαντικό» που μας φέρνει ακόμη πιο κοντά και ισχυροποιεί τη φιλία μας, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένας επιστημονικός, ορμονολογικός ή ψυχολογικός λόγος που να την επιβεβαιώνει. Παρόλα αυτά, υπάρχει μία κάποια μαθηματική εξήγηση που ίσως διαλευκάνει τον γρίφο, σύμφωνα με την οποία, όλα βασίζονται στο σωστό timing. Που πάει να πει πως, μία γυναικά που ο κύκλος της κρατάει τρεις εβδομάδες και κάποια άλλη γυναίκα που έχει έναν κύκλο διάρκειας πέντε εβδομάδων, είναι πολύ πιθανό να «συναντηθούν» κάποιες φορές, κάπου στα μισά του μήνα αλλά και να αποκλίνουν κάποιες άλλες. Συνεπώς, αυτό που καταλαβαίνουμε είναι πως κάποιοι έμμηνοι κύκλοι είναι προγραμματισμένοι -από μόνοι τους- ώστε να είναι πιο συμβατοί με κάποιους άλλους, πόσω μάλλον όταν αυτά τα δύο άτομα μοιράζονται ένα σπίτι, ένα γραφείο ή έχουν μία συνεχή τριβή και επικοινωνία σε καθημερινή βάση. Φαντάσου απλά, πόσες γυναίκες σε όλον τον κόσμο έχουν περίοδο την ίδια ημέρα ή εβδομάδα με εσένα και απλά δεν έτυχε να τις γνωρίζεις ή να μένεις μαζί τους!
Κλείνοντας, εάν μέχρι σήμερα πίστευες πως ο υπαίτιος για τον άστατο κύκλο της περιόδου σου, είναι η συγκάτοικος ή η αδελφή σου, καλό θα ήταν να στρέψεις την προσοχή σου άλλου. Η μακροχρόνια χρήση αντισυλληπτικών φαρμάκων, κάποια επιπλοκή στην υγεία σου, η απότομη αυξομείωση βάρους, η αλλαγή τρόπου ζωής ή περιβάλλοντος, καθώς και η διατροφή σου, είναι μερικοί από τους… συνήθεις ύποπτους που προκαλούν αστάθεια και σκαμπανεβάσματα στον κύκλο σου. Σε κάθε περίπτωση, ο γυναικολόγος που σε παρακολουθεί είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να λύσει κάθε σου απορία και να σε κατευθύνει στους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσεις να διαχειριστείς την περίοδό σου.