Financial wellness: Όταν η ισορροπία στα οικονομικά σου υπόσχεται μία καλύτερη καθημερινότητα
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η 31η Οκτωβρίου μας υπενθυμίζει πόσο δίκιο είχε η Liza Minelli όταν τραγουδούσε, «money makes the world go round». Η Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης, μία επέτειος της ίδρυσης του Διεθνούς Ινστιτούτου Ταχυδρομικών Ταμιευτηρίων, λειτουργεί σήμερα ως ένα ετήσιο «καμπανάκι», το οποίο θέλει να μας παρακινήσει να αποκτήσουμε μία πιο ευσυνείδητη σχέση με τα χρήματα.
Μοιάζει κάπως παράδοξο, όμως, ενώ έχουμε φροντίσει να βρούμε μία ισορροπία ανάμεσα στην κοινωνική και την επαγγελματική μας ζωή, ενώ προσπαθούμε μέσα από sessions και τεχνικές διαλογισμού να κατακτήσουμε την εσωτερική μας ισορροπία και πως παρά το πολυάσχολο πρόγραμμά μας ξεκλέβουμε λίγο χρόνο κάθε εβδομάδα για την προσωπική μας φροντίδα, ο τομέας των οικονομικών στη ζωή μας, παραμένει σταθερά ένα κομμάτι που διαταράσσει κάθε μήνα την προσωπική μας ηρεμία.
Από την άλλη πλευρά βέβαια, η σχέση μας με τα χρήματα παίζει -καλώς ή κακώς- καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα ζωής που απολαμβάνουμε, ακόμη και στη σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας. Και αυτό ακριβώς θέλει να μας υπενθυμίσει ο σύγχρονος όρος financial wellness. Πως για να κατακτήσουμε έναν ωφέλιμο τρόπο ζωής, χρειάζεται να βελτιώσουμε τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα χρήματά μας. Πώς θα το καταφέρουμε; Διαβάζοντας το κείμενο που ακολουθεί και κάνοντας το financial wellness ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας.
Τι ακριβώς σημαίνει ο σύγχρονος όρος financial wellness
Για να κατανοήσουμε τι ακριβώς σημαίνει ο όρος financial wellness, αρκεί να απλοποιήσουμε τον ίδιο τον όρο. Τότε θα καταλάβουμε πως η έννοια financial wellness υποδηλώνει πως, όταν ο τομέας των οικονομικών στη ζωή μας είναι υγιής, τότε ενισχύει την ευεξία μας. Τι σημαίνει όμως, να είναι υγιείς ο τομέας των οικονομικών; Σημαίνει πως είμαστε έτοιμες να αντιμετωπίσουμε μία προσωπική οικονομική κρίση, πως δεν έχουμε ανεξόφλητες οφειλές, πως γνωρίζουμε καλά τα έσοδα και τα έξοδά μας, τα διαχειριζόμαστε άψογα, οπότε έχουμε καταφέρει να απελευθερωθούμε από το άγχος ή τους προβληματισμούς που προκύπτουν από πιθανά οικονομικά προβλήματα.
Ωστόσο, υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε ένα άτομο που έχει καταφέρει να κάνει το financial wellness τρόπο ζωής από ένα άτομο που είναι απλώς οικονομικά άνετο. Και αυτή η διαφορά οφείλεται στην αξία που δίνει κάθε άτομο στα χρήματα. Διότι στην πρώτη περίπτωση, το άτομο αντιμετωπίζει τα χρήματα ως ένα εργαλείο για να εξασφαλίσει μία καλύτερη ζωή και όχι ως αυτοσκοπό. Θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι το αντίτιμο μίας -όχι και τόσο δίκαιης- ανταλλαγής, από την οποία κερδίζει χρόνο, ενέργεια, απολαύσεις και συναρπαστικές εμπειρίες.
Όταν η σχέση μας με τα χρήματα επηρεάζει σημαντικά άλλους τομείς της ζωήςμας
Αν υποθέσουμε πως η ευεξία μας είναι μία πίτα γραφήματος, όπου υπάρχει το κομμάτι της περιποίησης, της σωματικής άσκησης, της ψυχολογικής υγείας, κλπ., τότε το ζήτημα της οικονομικής διαχείρισης είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά κομμάτια, καθώς είναι αυτό που αναμφίβολα μας προκαλεί το περισσότερο άγχος. Ακόμη και αν οι κοινωνικές σχέσεις ή ο επαγγελματικός τομέας είναι δύο εξίσου αξιοσημείωτα κομμάτια, παραμένουν εξαρτημένα από το κομμάτι των οικονομικών. Συνεπώς, επόμενο είναι πως το άγχος και η αβεβαιότητα που μας προκαλεί μία λάθος οικονομική διαχείριση, όχι μόνο δημιουργεί πρόβλημα στο υπόλοιπο του τραπεζικού μας λογαριασμού, αλλά επηρεάζει αναπόφευκτα τις αγοραστικές μας συνήθειες, τη διάθεση, την υγεία, την ποιότητα ζωής μας εν γένει. Στην αντίποδα, μία καλή, υγιή διαχείριση των χρημάτων, μπορεί όντως να μας εξασφαλίσει μία καλύτερη ζωή. Όταν γνωρίζουμε πώς να χρησιμοποιήσουμε τα χρήματά μας και μπορούμε να θέσουμε σωστές προτεραιότητες, μόνο τότε είμαστε σε θέση να μας φροντίσουμε ουσιαστικά και να μας χαρίσουμε «πολύτιμα» δωράκια, όπως μία ασφάλεια υγείας, ένα όργανο γυμναστικής για το σπίτι, ένα καλύτερο και πιο άνετο έπιπλο για το καθιστικό μας.
Κάνοντας το financial wellness ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάςμας
Η αλήθεια είναι πως όσες από εμάς έχουμε μία παράξενη σχέση με τα χρήματα, ίσως μας φαίνεται κάπως δύσκολο να βελτιώσουμε τα οικονομικά μας από την μία ημέρα στην άλλη. Παρόλα αυτά, υπάρχει ένα «μυστικό» που ίσως μας βοηθήσει να δούμε τα πράγματα διαφορετικά, αφού το ζήτημα είναι να συνειδητοποιήσουμε πως δεν έχει σημασία πόσα χρήματα ξοδεύουμε, αρκεί αυτά τα χρήματα να πιάνουν τόπο και να επενδύονται σε πράγματα που μας κάνουν όντως χαρούμενες. Και μπορεί ένα καινούργιο ζευγάρι παπούτσια να μας χαρίσει έναν προσωρινό ενθουσιασμό, όμως μία μηνιαία συνδρομή σε κάποια δημιουργική δραστηριότητα, θα μας κάνει πολύ πιο χαρούμενες και για μεγαλύτερο διάστημα. Λαμβάνοντας υπόψη, λοιπόν, όλα τα παραπάνω, καταλαβαίνουμε πως τo financial wellness δεν αποσκοπεί στο να γίνουμε πιο εγκρατείς ή φειδωλές, αλλά στο να καταλάβουμε τον τρόπο με τον οποίο τα οικονομικά μας επηρεάζουν την ποιότητα ζωής μας, ώστε να αλλάξουμε τις συνήθειες μας προς το καλύτερο. Πώς θα τα καταφέρουμε; Ακολουθώντας τις συμβουλές που έχουμε συγκεντρώσει παρακάτω!
1.Μαθαίνουμε να διαχωρίζουμε τί είναι πραγματικά… value for money για εμάς και τι όχι, υπολογίζοντας πόση χαρά μας προσφέρει. Η χαρά και η ικανοποίηση είναι τα βασικά κριτήρια πριν προχωρήσουμε σε μία οποιαδήποτε επένδυση. Το δεύτερο κριτήριο είναι ο χρόνος, δηλαδή η διάρκεια που θα έχει η ικανοποίησή μας.
2.Αρχίζουμε να επενδύουμε περισσότερο στον εαυτό μας. Τα χρήματα που ξοδεύουμε για εμάς, δηλαδή η ανανέωση της εγγραφής μας στο γυμναστήριο, τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά που ψωνίζουμε κάθε εβδομάδα, τα online μαθήματα ιταλικών, είναι μικρές αλλά σημαντικές επενδύσεις που τις οφείλουμε στον εαυτό μας.
3.Σημειώσουμε τα έσοδα και τα έξοδά μας. Παρακολουθώντας στενά τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τις συναλλαγές μας, καταγράφοντας τις αγορές που πραγματοποιούμε, από την πιο μικρή μέχρι την πιο μεγάλη, θα είμαστε σε θέση να διαπιστώσουμε ποιες από αυτές είναι άσκοπες και ποιες απαραίτητες. Κάπως έτσι, θα μπορέσουμε να περιορίσουμε τις σπατάλες και να επενδύσουμε περισσότερο στα πράγματα που χρειαζόμαστε πραγματικά.
4.Κάνουμε ένα πολύτιμο δώρο στον μελλοντικό εαυτό μας και ξεκινάμε να αποταμιεύουμε χρήματα. Βάζοντας στην άκρη ένα μικρό ποσό κάθε μήνα, χωρίς να πιεζόμαστε οικονομικά, θα εξασφαλίσουμε ένα οικονομικό «μαξιλαράκι», το οποίο θα μας βοηθήσει να πραγματοποιήσουμε το ταξίδι που ονειρευόμαστε, να στηρίξουμε ένα δικό μας πρόσωπο σε μία οικονομική δυσκολία, να αντιμετωπίσουμε ένα απρόβλεπτο οικονομικό αδιέξοδο.