Παγκόσμια ημέρα Αγάπης: Καταρρίπτοντας τους μύθους που διδαχθήκαμε από το «The Notebook»

Παγκόσμια ημέρα Αγάπης: Καταρρίπτοντας τους μύθους που διδαχθήκαμε από το «The Notebook»

Το όνειρο κάθε γυναίκας, όσον αφορά στην προσωπική της ζωή, είναι απλό, λιτό και κατανοητό: Αγόρι συναντάει κορίτσι. Αγόρι και κορίτσι ερωτεύονται. Αγόρι «κυνηγάει» μέχρι τέλους το κορίτσι και εν τέλει καταφέρνουν παρά τις αντιξοότητες και τα εμπόδια να μείνουν μαζί για μία ζωή.

Άλλωστε, το δημοφιλές «happily ever after» που είναι ξεκάθαρα ένα κατασκεύασμα του χολιγουντιανού κινηματογράφου, καλώς ή κακώς, προσδιόρισε τη συναισθηματική φαντασίωση κάθε γνήσιας millennial και όχι μόνο. Ποια από εμάς, άλλωστε, δεν έχει ονειρευτεί τον πρίγκιπα με το άσπρο άλογο, ο οποίος θα υπερνικήσει τα εμπόδια και τις δυσκολίες, θα ανατρέψει τα προγνωστικά και θα διεκδικήσει μέχρι… το τέλος του κόσμου την εκλεκτή της καρδιάς του;

Και κάπου εδώ, πέφτουν οι τίτλοι τέλους και ερχόμαστε αντιμέτωπες με την ωμή πραγματικότητα, για την οποία κανένα κινηματογραφικό love story δεν μας προετοίμασε, αφήνοντας την αληθινή ζωή να μας διδάξει πως η αγάπη, εκτός από ειδυλλιακές βαρκάδες στη μέση μιας λίμνης γεμάτη με πάπιες, παθιασμένα φιλιά κατά τη διάρκεια μιας μπόρας και άνευ προηγουμένου τσακωμούς, οι οποίοι κάπως μαγικά καταλήγουν σε ρομαντικές νύχτες, περιλαμβάνει και αρκετές βραδιές με πόνο, κλάματα και λυγμούς.

Μιας και μιλάμε, λοιπόν, για την απόλυτη κινηματογραφική αγάπη, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στο πιο πολυσυζητημένο κινηματογραφικό ζευγάρι των τελευταίων χρόνων, τον Noah και την Αlice από την ταινία «The Notebook». Πρόκειται για το ευκατάστατο κορίτσι που ερωτεύεται το φτωχό -πλην τίμιο- αγόρι. Έπειτα, τα φτιάχνουν, χωρίζουν, μετά τα ξανά φτιάχνουν και ξανά χωρίζουν, αλλά τελικά, βρίσκουν και πάλι ο ένας τον άλλον, αφού η αγάπη στο τέλος πάντα κερδίζει. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, πόσο ψέμα και πόση αλήθεια κρύβει μέσα της αυτή η παραδοχή;

Αν ανήκεις σε εκείνες που δεν είναι ακόμη προετοιμασμένες να αποδεχθούν τη σκληρή αλήθεια που κρύβεται πίσω από την ονειρεμένη ερωτική ιστορία του «Τhe Notebook», τότε μάλλον δεν είσαι έτοιμη να ανακαλύψεις και τους πέντε μύθους με τους οποίους μας μεγάλωσε η συγκεκριμένη ταινία. Διότι με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αγάπης, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Δεκεμβρίου, αποφασίσαμε να... ξεσκεπάσουμε τα κακώς κείμενα της αγαπημένης rom-com, θέλοντας να αποκαταστήσουμε την ετυμολογία μίας αρκετά διαστρεβλομένης έννοιας.

#1 Μπορεί ο έρωτας με την πρώτη ματιά να μας οδηγήσει στα άκρα;

Ας είμαστε ειλικρινείς. Δεν είναι απίθανο να ερωτευτείς με την πρώτη ματιά. Άλλωστε, πολλές από εμάς έχουμε νιώσει αυτόν τον ηλεκτρισμό που υπάρχει στην ατμόσφαιρα, όταν το βλέμμα μας διασταυρώνεται με εκείνο του «δικού» μας Noah, ο οποίος ξεπροβάλλει στη μέση ενός ασφυκτικά γεμάτου χώρου. Ωστόσο, κανένας από τους δικούς μας έρωτες δεν έχει κρεμαστεί με τα χέρια από την ψηλή ρόδα ενός λούνα παρκ, έτσι ώστε να μας αναγκάσει, βάζοντας τη ζωή του σε κίνδυνο, να του δώσουμε μία ευκαιρία για ένα πρώτο ραντεβού. Και στο φινάλε, πόσο ρομαντικό ή πόσο εκβιαστικό είναι το γεγονός πως ένας άνθρωπος που σε φλερτάρει, αποφασίζει να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του, ούτως ώστε να του δώσεις τη σημασία που αποζητάει;

Ryan Gosling Embarassing GIFfrom Ryan Gosling GIFs

#2 Το να θέλεις να αλλάξεις κάποιον είναι δείγμα αγάπης;

«Θα μπορούσα να είμαι αστείος αν το θες. Θα γινόμουν έξυπνος, προληπτικός, γενναίος. Θα μπορούσα να χορεύω ανάλαφρα, θα μπορούσα να γίνω ό,τι θες», είπε κάποια στιγμή ο Noah στην Alice. Και κάπως έτσι, ο πρωταγωνιστής «γκρεμίζει» με μία μόνο ατάκα, όλη την προσπάθεια για ισότητα και ελευθερία ανάμεσα σε ένα ζευγάρι. Κακά τα ψέματα. Δεν είναι ο Noah εκείνος που πρέπει να αλλάξει, αλλά η Alice και η νοοτροπία της. Διότι αν χρειάζεται να αλλάξουμε τον άντρα των ονείρων μας, μάλλον δεν είναι ο άντρας των ονείρων μας, αλλά κάποιος που απλώς του μοιάζει πολύ.

Any Menu That Is Longer Than One Page Is Going To Give You Nightmares. GIFfrom Ryan Gosling GIFs

#3 Είναι θεμιτό να κακοποιεί ο ένας τον άλλο κατά τη διάρκεια ενός καβγά;

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η ένταση ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές είναι διάχυτη καθόλη τη διάρκεια του έργου. Παρόλα αυτά, μην έχεις αυταπάτες. Αυτή η συμπεριφορά δεν είναι ανεκτή ακόμη και στην κινηματογραφική περίπτωση του «The Notebook», όπου οι πρωταγωνιστές λίγο μετά τον καβγά, κατέληγαν να φιλιούνται με πάθος. Διότι η σωματική και η λεκτική βία δεν είναι ποτέ «σημάδι» ενός ιδανικού έρωτα. Σε κάθε περίπτωση, όσο και αν λατρεύουμε να απολαμβάνουμε αυτές τις ρομαντικές ταινίες τις κρύες νύχτες του χειμώνα, ήρθε η στιγμή να βάλουμε ένα τέλος στο κλισέ των χολιγουντιανών ταινιών, το οποίο θέλει τον έρωτα να είναι παθιασμένος μόνο όταν ταυτίζεται με την ένταση, καθώς αυτό αποτελεί το απόλυτο «red flag», το οποίο μας προειδοποιεί να φύγουμε από μία εντελώς τοξική σχέση.

The Notebook GIFfrom The Notebook GIFs

#4 Τελικά πού αρχίζει και πού τελειώνει ο ρομαντισμός;

Μπορεί το ραντεβού της Alice και του Noah, όπου εκείνος ξαπλώνει στη μέση του δρόμου και της λέει πως πρέπει να ξαπλώσει κι εκείνη επειδή ποτέ δεν κάνει αυτό που θέλει, να ανεβάζει την αδρεναλίνη των πρωταγωνιστών -και του κοινού-, όμως σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί μία ρομαντική κίνηση, ειδικά όταν λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, ένα αμάξι τους πλησιάζει και κοντεύει να τους πατήσει. Ο πρωταγωνιστής μέσα από τα τεχνάσματά του, προσπαθεί να κάνει την Alice να τον εμπιστευτεί, αλλά ο παράδοξος τρόπος που επιλέγει να το κάνει, μάλλον θα είχε αίσιο τέλος μόνο στο προστατευμένο στούντιο των γυρισμάτων μίας ταινίας.

The Notebook Just Relax GIFfrom The Notebook GIFs

#5 Τελικά πόσα χρόνια αξίζει να περιμένεις τον έρωτα της ζωής σου;

Μακάρι να μπορούσαμε με κάποιον τρόπο να προβλέψουμε το μέλλον και να δώσουμε απάντηση για το αν ο δικός σου… Ρωμαίος θα έρθει εν τέλει κάτω από το μπαλκόνι σου. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, αυτό είναι απίθανο να συμβεί και αν με ρωτάς, ίσως είναι καλύτερα έτσι. Άσε τη ζωή σου να εξελιχθεί όπως εκείνη ξέρει και μην ανησυχείς. Αν είναι γραφτό σου να συναντήσεις τον δικό σου Noah μετά από χρόνια, τότε εκείνος θα ξέρει πού να ψάξει για να σε βρει. Επομένως, μην αναλώνεσαι ακολουθώντας το παράδειγμα του πρωταγωνιστή από το «The Notebook» και γράφοντας κάθε ημέρα ένα γράμμα στον αγαπημένο σου, γιατί ο πόνος που θα αισθάνεσαι τρέφοντας καθημερινά αυτή την εμμονή, πίστεψέ με, θα είναι αβάσταχτος.

Note Book Best Of Me GIFfrom Note Book GIFs

Σίγουρα, διαβάζοντας για τους παραπάνω μύθους όλες «πιάσαμε» τους εαυτούς μας να βουρκώνουν με παράπονο κάθε φορά που θυμούνται μία από τις παραπάνω σκηνές, ακόμη και αν γνωρίζουμε πως το ροζ συννεφάκι στο οποίο ο Noah μας κοιτάζει στα μάτια και φωνάζει: «It’s gonna be really hard. And we are gonna have to work at this every day. But I want to do that, because I want you», δεν υπάρχει στον αληθινό έρωτα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, αφήνοντας πίσω μας τις ονειρικές, κινηματογραφικές καταστάσεις του έρωτα και δημιουργώντας αληθινές και δυνατές ανθρώπινες σχέσεις, μπορούμε να ζήσουμε το δικό μας «The Notebook», το οποίο θα είναι και θα σημαίνει πολλά περισσότερα από ένα αισθηματικό δράμα στη μεγάλη οθόνη.