Πώς θα καταλάβεις ότι σου κάνουν breadcrumbing σε μία σχέση, σε μία φιλία ή στο γραφείο
Είμαστε εδώ για να σου υπενθυμίσουμε ότι δεν είσαι... περιστέρι για να ζεις με ψίχουλα!
Breadcrumbing. Στο κλασικό γερμανικό παραμύθι «Χάνσελ και Γκρέτελ» των αδερφών Γκριμ, ο Χάνσελ τρίβει ένα κομμάτι ψωμί και αφήνει πίσω του ένα μονοπάτι από ψίχουλα, ώστε να καταφέρει μαζί με την αδερφή του να βρει τον δρόμο της επιστροφής προς το σπίτι και να μην χαθεί στο μεγάλο, σκοτεινό δάσος.
Στην περίπτωση του Χάνσελ και της Γκρέτελ, το breadcrumbing δεν αποδείχθηκε σωτήριο. Διότι δυστυχώς, τα πουλιά έφαγαν τα ψίχουλα και τα παιδιά χάθηκαν στο Black Forest. Το breadcrumbing όμως, δεν μπορεί να δώσει ούτε σε εσένα το happy ending που ενδεχομένως ονειρεύεσαι. Γιατί απλούστατα, δεν είσαι περιστέρι για να ζεις με ψίχουλα.
Όταν σου δίνουν ψίχουλα, να θυμάσαι ότι δεν σου αρκούν και δεν σου αξίζουν
Δεν είναι η πρώτη φορά που αναφερόμαστε στο breadcrumbing, μιας και πρόκειται για μία τεχνική χειραγώγησης που συναντάμε συχνά. Απλώς τα τελευταία χρόνια, βρήκε την ονομασία που την εκφράζει απόλυτα. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, δηλαδή από τι είναι το breadcrumbing.
Ετυμολογικά, λοιπόν, προέρχεται από τον συνδυασμό των λέξεων bread (ψωμί ελληνιστί) και crumbs (δηλαδή ψίχουλα) και περιγράφει την εξής «ύπουλη» τακτική σε μία σχέση, οποιασδήποτε φύσης: Εκείνη που κάποιος σου ρίχνει «ψίχουλα» αγάπης, ελπίδας και ενδιαφέροντος, τόσα ώστε να σου δείχνει ότι με κάποιον τρόπο σε νοιάζεται, τόσα ώστε να σε κρατήσει στη ζωή, την καθημερινότητα ή ακόμη και την εταιρεία του, χωρίς ωστόσο να σου δίνει αυτό που πραγματικά αξίζεις ή έχεις ανάγκη.
Στις ερωτικές σχέσεις, το breadcrumbing συμβαίνει συνήθως όταν ο ένας από τους δύο δεν θέλει δέσμευση ή δεν έχει ακόμη σιγουρευτεί για τα συναισθήματά του, αλλά παράλληλα δεν θέλει να χάσει το άλλο άτομο από τη ζωή του ή θέλει να το κάνει να συνεχίσει να ασχολείται μαζί του. Για αυτόν τον λόγο, του προσφέρει λιγοστή προσοχή και λίγη φροντίδα. Και το άλλο πρόσωπο δέχεται, πιστεύοντας ότι κάτι θα αλλάξει ή ότι αυτά που λαμβάνει, είναι αρκετά για την ώρα. Αλήθεια όμως, ποιος ερωτευμένος πρέπει και μπορεί να ζει με «ψίχουλα» αγάπης;
Τι σημαίνει να σου κάνουν breadcrumbing σε μία σχέση ή σε μία φιλία
Ας περάσουμε τώρα στην ουσία του θέματος, δηλαδή τα σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος σου κάνει breadcrumbing και πώς θα τα αντιληφθείς έγκαιρα, ώστε να μην χάσεις τον χρόνο σου, έναν νέο, καλύτερο σύντροφο ή ακόμη και μία καλύτερη θέση εργασίας.
#1 Βρίσκεσαι κάθε μέρα σε ένα συναισθηματικό rollercoaster: Μια σχέση στην οποία σου κάνουν breadcrumbing, θυμίζει ένα συναισθηματικό rollercoaster. Τη μία μέρα κρύο και την άλλη ζέστη. Το πρωί κομπλιμέντα και το βράδυ μηνύματα που μένουν στο «διαβάστηκε». Την άλλη μέρα, διάθεση για flirting όμως, καμία απάντηση στην ερώτησή σου αν θα βρεθείτε από κοντά σήμερα.
Κάπως έτσι, νιώθεις μπερδεμένη, μόνη, απογοητευμένη και βιώνεις μία συναισθηματική σύγχυση. Ωστόσο, συχνά καταλήγεις να του δίνεις μία ακόμη ευκαιρία, ελπίζοντας ότι κάποιον λόγο θα έχει που συμπεριφέρεται έτσι ή στη χειρότερη περίπτωση, κατηγορώντας τον εαυτό σου και καταφεύγοντας στο overthinking, ψάχνοντας να βρεις τι λάθος έκανες ή τι είπες που μπορεί να προκάλεσε αυτήν τη συμπεριφορά.
Τι να κάνεις σε αυτήν την περίπτωση; Όταν αντιληφθείς πως τα πράγματα δεν αλλάζουν, βάλε εσύ το τέλος ή εναλλακτικά, αν δυσκολεύεσαι να πεις «αντίο» βάλε ένα deadline και φρόντισε να το τηρήσεις, αν δεν παρατηρήσεις κάποια σημαντική αλλαγή.
#2 Αλλάζεις τη συμπεριφορά σου, αποζητώντας ένα ακόμη «ψίχουλο»: Είτε πρόκειται για μία ερωτική, είτε για μία φιλική ή οικογενειακή σχέση, όλες και όλοι αποζητούμε την επιβεβαίωση. Ωστόσο, όταν παρατηρείς πως αλλάζεις σημαντικά τη συμπεριφορά σου, ότι προσπαθείς να ταιριάζεις το πρόγραμμα και τις επιθυμίες σου με βάση τα «θέλω» του άλλου, μέχρι να πάρεις το επόμενο «ψίχουλο», τότε μάλλον η σχέση που θέλεις να «χτίσεις» ή στην οποία θες να επενδύσεις, είναι μονόπλευρη.
Μην προσπαθείς, λοιπόν, συνεχώς και καταβάλλοντας όλο και περισσότερη προσπάθεια να ικανοποιήσεις τον άλλον και να αποδείξεις την αξία σου, αλλά φρόντισε να είσαι ο εαυτός σου. Διότι μόνο έτσι θα δεις ποιοι είναι εκείνοι οι οποίοι αξίζουν πραγματικά την αγάπη, την προσοχή σου και μία θέση στη ζωή σου. Και στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι εκείνοι που δεν περιμένουν κάποιοι αντάλλαγμα.
Πώς μοιάζει το να είσαι «θύμα» του breadcrumbing σε έναν εργασιακό χώρο
Κι όμως, το breadcrumbing σε έναν εργασιακό χώρο μπορεί να το αντιληφθείς με μεγαλύτερη καθυστέρηση, σε σύγκριση με μία φιλική ή ερωτική σχέση, ειδικότερα αν εκείνος ή εκείνη που σου ρίχνει «ψίχουλα», είναι το αφεντικό σου.
Για παράδειγμα, το αφεντικό σου μπορεί να σου κάνει breadcrumbing, αν εργάζεσαι αρκετό καιρό στην εταιρεία και σου υπόσχεται συνεχώς μία αύξηση ή μία προαγωγή, η οποία όμως δεν έρχεται. Τι μπορείς να κάνεις; Να φανείς θαρραλέα και να θέσεις το χρονοδιάγραμμά σου. Με λίγα λόγια, να εκφράσεις τις απαιτήσεις σου, να μιλήσεις για τους στόχους σου, να εξηγήσεις όλους τους λόγους για τους οποίους περιμένεις αύξηση ή προαγωγή. Αν μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, οι επιθυμίες σου δεν γίνουν πραγματικότητα, τότε άρχισε να στέλνεις το βιογραφικό σου και σε άλλες εταιρείες.
Φυσικά, breadcrumbing μπορεί να σου κάνουν και οι συνάδελφοί σου. Με ποιον τρόπο; Ρίχνοντάς σου «ψίχουλα» για να τους βοηθήσεις με ένα project ή για να τους εξυπηρετήσεις με τις άδειες, λέγοντάς σου πόσο υπόχρεοι θα σου είναι. Για να μην καταλήγεις να κάνεις περισσότερα από όσα σου αναλογούν, φρόντισε να αρνείσαι ευγενικά και να μένεις μόνο σε όσα προβλέπει το δικό σου job description. Φυσικά, δεν αναφερόμαστε σε μία μεμονωμένη περίπτωση, αλλά σε περιστατικά που επαναλαμβάνονται με παρόμοιο τρόπο.
Η αλήθεια είναι πως αν κάποιος σου κάνει breadcrumbing, αργά ή γρήγορα θα το αντιληφθείς. Για την ακρίβεια, βαθιά μέσα σου το αντιλαμβάνεσαι από τις πρώτες κιόλας ημέρες, αλλά αρνείσαι να το αποδειχθείς, μιας και ελπίζεις ότι κάτι θα αλλάξει, πιστεύεις ότι μπορεί -τελικά- να κάνεις λάθος ή απλώς, φοβάσαι να βιώσεις την ομολογουμένως επίπονη και συχνά αγχωτική πραγματικότητα ενός «αντίο», φιλικού, ερωτικού ή εργασιακού.
Όταν και αν βρεθείς αντιμέτωπη με μία τέτοια συνθήκη όμως, διερωτήσου για το εξής: Μήπως αξίζεις περισσότερα από όσα σου προσφέρουν σε αυτήν τη σχέση; Την απάντηση τη γνωρίζεις ήδη -και είναι ένα ξεκάθαρο και ηχηρό «ναι». Και αν αγαπάς τον εαυτό σου, θα θέσεις τα όριά σου, θα αποστασιοποιηθείς και θα συνεχίσεις τη ζωή σου, διεκδικώντας ό,τι σου αξίζει πραγματικά. Διότι όπως και να το κάνουμε, δεν είσαι περιστέρι ή για να το θέσουμε αλλιώς: Τα «ψίχουλα» δεν αρκούν για να βγεις από το σκοτεινό «δάσος» Black Forest. Άλλωστε, δεν αποδείχθηκαν αρκετά ούτε για τον Χάνσελ και τη Γκρέτελ.