Τέσσερις σούπερ «τζιζ» φράσεις που σαμποτάρουν την επικοινωνία στη σχέση σου
Τελικά, οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια; Αν ισχύει αυτό που λέει ο σοφός λαός πως, «η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει και κόκκαλα τσακίζει», μάλλον θα πρέπει να γίνεις λίγο πιο προσεκτική, όταν επικοινωνείς με τη σχέση σου. Ναι, οι πράξεις είναι καθοριστικές, ενώ τα λόγια που δεν έχουν κάποια πράξη ως αντίκρισμα, δεν είναι τίποτα παραπάνω από αερολογίες ή κενές υποσχέσεις. Ωστόσο, αν θέλεις να διατηρήσεις μία υγιή, ειλικρινά συντροφική σχέση με το έτερον ήμισυ, ο τρόπος που απευθύνεσαι σε αυτό, είναι εξίσου σημαντικός με τον τρόπο που αλληλεπιδράς μαζί του.
Για παράδειγμα, η ικανότητά να διαχειρίζεστε μία διαφωνία ως ζευγάρι, είναι μία βασική προϋπόθεση για να μακροημερεύσει η σχέση σας και να οδηγηθείτε στο happily ever after που ονειρεύεστε, χωρίς αυτό το σενάριο να περιλαμβάνει απαραίτητα τον γάμο και την οικογένεια. Βέβαια, μία τέτοια πολύτιμη ικανότητα δεν είναι έμφυτη, αλλά κάτι που κερδίζετε μαζί ως ομάδα, μέσα από μία αποτελεσματική επικοινωνία. Και ένας τρόπος για να διαπιστώσεις αν επικοινωνείς όντως ουσιαστικά με τον σύντροφό σου, είναι να αναλογιστείς αν υπάρχουν κουβέντες που έχεις ξεστομίσει στο παρελθόν, τις οποίες ιδανικά θα ήθελες να είχες διατυπώσεις διαφορετικά ή απλώς, να τις πάρεις πίσω.
Όπως και να έχει, να θυμάσαι πως η καλή επικοινωνία βασίζεται κυρίως στην επίγνωση. Διότι όταν έχεις επίγνωση του τι λες ή για ποιο λόγο το λες, σταδιακά θα δεις μεγάλη διαφορά στην ποιότητα της σχέσης που απολαμβάνεις. Και φυσικά, αυτό είναι κάτι που ισχύει για όλες τις σχέσεις. Ωστόσο, στη σύντομη λίστα που ακολουθεί παρακάτω, έχουμε συγκεντρώσει τέσσερις φράσεις που καλό θα ήταν να τις σκεφτείς διπλά πριν τις πεις στον σύντροφό σου ή απλώς, να τις βγάλεις από το λεξιλόγιό σου.
#1 «Εσύ πάντα…» και αντίστοιχα, «εσύ ποτέ…»
Το να πεις σε κάποιον, οποιονδήποτε, πως αυτός «πάντα θα…» ή «ποτέ δεν…», δεν υπάρχει περίπτωση να οδηγήσει τη συζήτηση εκεί που θέλεις να την κατευθύνεις, δηλαδή στο να συμφωνήσει ο άλλος μαζί σου. Η χρήση απόλυτων, βαρύγδουπων λέξεων, όπως το πάντα και το ποτέ, συνήθως φέρνει τους άλλους σε αμυντική θέση και τους σπρώχνει στην υπεκφυγή. Άλλωστε, ο λόγος που τις χρησιμοποιούμε, ειναι για να υπερτονίσουμε κάτι που μας ενοχλεί ή πληγώνει τα συναισθήματά μας, πχ «πάντα με διακόπτεις». Κακά τα ψέματα. Όλοι θέλουμε να μας επαινούν και όταν μας επαινούν για κάτι που κάναμε, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να το επαναλάβουμε. Αντί, λοιπόν, να κατηγορήσεις τον φίλο σου πως μονίμως σε διακόπτει, μπορείς να τους πεις πώς σε κάνει να νιώθεις το ότι σε διακόπτει. Επίσης, αν δεν σε προσκαλεί ποτέ σε μία έξοδο με την παρέα του, μπορείς να του θυμίσεις πόσο ωραία είχες περάσει με τους φίλους τους, την τελευταία φορά που βγήκατε όλοι μαζί. Εναλλακτικά, μπορείς να διατυπώσεις την επιθυμία σου πιο σταράτα, λέγοντας πως, «Θα ήθελα πολύ να…».
#2 «Λυπάμαι που νιώθεις έτσι»
Το να πεις στον σύντροφό σου το all time ασαφές, μεσοβέζικο «λυπάμαι που αισθάνεσαι έτσι», είναι σαν να του λες «δεν καταλαβαίνω την έκρηξή σου», σαν να έχεις κάνει τη λέξη συγνώμη… τσίχλα και να τη μασάς εντελώς ξεδιάντροπα μπροστά του. Σόρρυ φίλη μου, αλλά αν λυπάσαι όντως, κάνε κάτι για αυτό και ζήτα ένα ανθρώπινο, legit συγνώμη. Αν αισθάνεσαι πως οφείλεις να απολογηθείς για κάτι, τουλάχιστον απολογήσου δίχως φοβο και πάθος για την πράξη που έκανε τον σύντροφό σου να θυμώσει ή να πληγωθεί και όχι για το πώς ο σύντροφός σου αισθάνεται, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα μπεις στη θέση του, για να καταλάβεις πώς νιώθει. Στην προκειμένη περίπτωση, δεν υπάρχει άλλη λύση, πέρα από το να πεις ένα ξεκάθαρο και ντόμπρο, «συγνώμη που…». Μην μπεις καν στη διαδικασία να κρυφτείς πίσω από λέξεις και έννοιες, θέλοντας να αποπροσανατολίσεις την κουβέντα σας από το hot topic, δηλαδή από τον λόγο που γίνεται αυτή η κουβέντα. Μία συγνώμη είναι το λιγότερο που μπορείς να κάνεις για μία σχέση ή έναν άνθρωπο που σε ενδιαφέρει πραγματικά, είναι μία γερή βάση πάνω στην οποία θα οικοδομήσετε μία σχέση ειλικρίνειας και κατανόησης.
#3 «Για να είμαι ειλικρινής, δεν με νοιάζει»
Σε αυτό το σημείο, ας κάνουμε ενός λεπτού σιγή για όλες εμάς που κάποια στιγμή είπαμε πως δεν μας νοιάζει, ενώ μέσα μας βράζαμε. Μην γίνεις μία από εμάς. Μην γίνεις μία από εμάς, επειδή ΣΕ ΝΟΙΑΖΕΙ. Διότι αν δεν σε ένοιαζε ή καλύτερα, αν δεν σε νοιάζει μάλλον θα ήταν καλύτερα να μην συνυπάρχεις άλλο σε αυτή τη σχέση. Όπως και να έχει, το να νιώθεις άνετα να εκφράσεις ανοιχτά την αλήθεια σου σε μία σχέση είναι απαραίτητο. Βέβαια, η ανοιχτότητα σε μία σχέση είναι μία ικανότητα που καλλιεργείται με την πάροδο του χρόνου και όσο πιο ειλικρινής και αυθόρμητη είσαι στην επικοινωνία των συναισθημάτων σου, τόσο πιο υγιής θα γίνεται η σχέση σου. Μάθε να επικοινωνείς ουσιαστικά όσα σε ενοχλούν, χωρίς να φοβάσαι πως θα γίνεις δυσάρεστη. Ακόμη και τα συναισθήματα που δεν σου είναι ευχάριστα και δυσκολεύεσαι να τα διαχειριστείς, έχουν αξία. Βγάλ’ τα από μέσα σου, αντί να τα «κρύβεις» κάτω από το χαλί. Να είσαι σίγουρη πως αργά ή γρήγορα θα τα βρεις μπροστά σου.
#4 «Δεν μπορείς να κάνεις αυτό, εκείνο, το άλλο»
Πώς μπορείς να είσαι σίγουρη ότι κάποιος θα κάνει κάτι; Πες του απλώς ότι δεν μπορεί να το κάνει. Το να προσπαθείς να ελέγξεις τον σύντροφό σου είναι μία κατάσταση που θα οδηγήσει στον αργό και βασανιστικό θάνατο της σχέση σας και σίγουρα, δεν θέλεις να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Να θυμάσαι πως μόνο ο σύντροφός σου είναι σε θέση να αποφασίσει τι θα και τι δεν θα κάνει. Όπως και να έχει, όλοι και όλες έχουμε εντοπίσει πράγματα στον άνθρωπό μας, τα οποία ιδανικά θα θέλαμε να μην τα κάνει, αυτό δεν σημαίνει, όμως, πως θα γίνουμε… δερβέναγας στη ζωή του και θα αστυνομεύουμε τις κινήσεις του. Θέλεις όντως να λύσεις το πρόβλημα; Προτιμότερο είναι να προσπαθήσεις να βρεις έναν αποτελεσματικό, σωστό τρόπο για να επικοινωνήσεις πως σε κάνει η συμπεριφορά του να νιώθεις, αντί να προσπαθείς με πιέσεις και απειλές, να ελέγξεις κάτι που ξεφεύγει εντελώς από τον ελεγχό σου.
Τέλος, μία καλή επικοινωνία με τον σύντροφό σου είναι «το Α και το Ω» για να αισθάνεστε και οι δύο άνετα σε μία υγιή σχέση που υπάρχουν όρια. Όταν τα όρια ξεπερνιούνται συνεχώς και από τις δύο πλευρές, μάλλον πρέπει να βρείτε πιο αποτελεσματικούς τρόπους να επικοινωνείτε, αν δεν θέλετε η σχέση να ανήκει σύντομα σε ένα παρελθόν που κάνεις από τους δύο δεν θα θέλει να θυμάται.