Quiet life: Το TikTok trend που σε εμπνέει να κατεβάσεις ταχύτητα στην καθημερινότητά σου

Quiet life: Το TikTok trend που σε εμπνέει να κατεβάσεις ταχύτητα στην καθημερινότητά σου

Είναι το αντίδοτο στα ανεπιθύμητα... συμπτώματα που μας προκαλεί η κουλτούρα της εργασιομανίας, δηλαδή το λεγόμενο hustle culture;

Πρώτα ήταν το quiet quitting, μετά ήρθε το quite luxury και όπως όλα δείχνουν, η ανάγκη να κατεβάσουμε επιτέλους «ταχύτητα», να χαλαρώσουμε για να απολαύσουμε τα οφέλη της απλότητας και της ηρεμίας σε κάθε τομέα της ζωής μας, είναι μία ανάγκη που μας αφορά όλους, Gen Zers, Μillennials, ακόμη και τους Βoomers. Δεν εξηγείται αλλιώς ότι έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 83.2 εκατομμύρια προβολές, οι οποίες αφορούν στο δημοφιλές hashtag #quietlife, ένα νέο, πολλά υποσχόμενο trend, το οποίο ίσως να γίνει το αντίδοτο στα ανεπιθύμητα συμπτώματα που μας προκαλεί η κουλτούρα της εργασιομανίας, δηλαδή το λεγόμενο hustle culture.

Όσες από εμάς νιώθουμε σαν μικρά… χαμστεράκια που τρέχουν ακούραστα πάνω σε μία πλαστική ρόδα η οποία δεν σταματά ποτέ, πιθανότατα στο quiet life να βρούμε μία διέξοδο, έναν τρόπο για να «πιάσουμε» έναν ρυθμό ζωής ο οποίος θα συμβαδίζει με τον δικό μας ρυθμό, θα μας εκφράζει και θα μας βοηθάει να ανθίσουμε, χωρίς να… καούμε. Πώς θα το επιτύχουμε αυτό; Λέγοντας «ναι» σε μία καθημερινότητα που δεν μας επιβαρύνει, ούτε μας στρεσάρει, σε μία καθημερινότητα που περιλαμβάνει συνήθειες οι οποίες μας επιτρέπουν να χαλαρώνουμε και να αποβάλλουμε την ένταση.

Σε αυτήν την ουτοπική καθημερινότητα που μας υπόσχεται το quiet living, δεν υπάρχουν ατελείωτες «to do» λίστες, απανωτά meeting, υπερωρίες ή πλάνα για εξόδους, βόλτες, ψώνια, πήγαινέλα που γεμίζουν τα Σαββατοκύριακα μας. Διότι βασικός σκοπός του quiet life είναι αρχικά να μας αποδεσμεύσει από το mindset το οποίο μας επιβάλλει να κάνουμε, να είμαστε εν κινήσει ή να επιδιώκουμε διαρκώς κάτι, ώστε να επανασυνδεθούμε με τον εαυτό μας. Να ανακαλύψουμε αυτά που έχουν πράγματι σημασία για εμάς.

Τι έχει να πει η επιστήμη της ψυχολογίας για το TikTok trend #quite life

Όσο δύσκολο ή άβολο κι αν μας φαίνεται το να κάνουμε shut down στο «κυνήγι» του κοινωνικού κεφαλαίου και των προσδοκιών για μία αεικίνητη, πολυάσχολη ζωή, η απόφαση να ακολουθήσουμε το «μονοπάτι» μίας πιο ήσυχης καθημερινότητας, μπορεί να φανεί εξαιρετικά ευεργετική για τη σωματική και την ψυχική μας υγεία.

Μάλιστα, σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Psychology Today, «κατεβάζοντας ταχύτητα, μειώνουμε το άγχος και την αρτηριακή πίεση, αποκτάμε μεγαλύτερη ευκολία στη λήψη αποφάσεων, ενώ ενισχύουμε άλλες γνωστικές λειτουργίες και αποκαθιστούμε τις “φθορές” που έχει προκαλέσει το έντονο στρες στη συναισθηματική μας ισορροπία». Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Σημαίνει πως ενδίδοντας στο quiet life, επιτρέπουμε στον εαυτό μας να γίνει πιο παρατηρητικός στο «τώρα», να βιώσει περισσότερο και πιο έντονα το παρόν, αντί να βιάζεται να ζήσει ένα μέλλον, το οποίο μπορεί να αργήσει πολύ ή και να μην έρθει ποτέ στη χειρότερη.

Την ίδια θέση έρχεται να ενισχύσει και μία λίγο παλαιότερη έρευνα, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμά πως δύο ώρες σιωπής την ημέρα, αρκούν για να αναπτυχθούν νέα κύτταρα στην περιοχή του ιππόκαμπου, ενός σημείου του ανθρώπινου εγκεφάλου το οποίο συνδέεται με τη μνήμη και τις μαθησιακές ικανότητες.

Πώς θα αποκτήσουμε μία quiet life χωρίς να στερηθούμε τα προνόμια της πόλης

Κακά τα ψέματα. Το quiet life θα ήταν πολύ πιο εύκολο να επιτευχθεί αν ζούσαμε σε ένα περιβάλλον παρόμοιο με το μικρό σπίτι στο λιβάδι ή έστω, την Αμοργό και τη Δονούσα όμως, υπάρχουν τρόποι να διαμορφώσουμε μία καλύτερη, πιο ήσυχη καθημερινότητα, ακόμη και αν τα πρωινά μας βρίσκουν συνήθως κολλημένες στην κίνηση να ανηφορίζουμε υπομονετικά την Αθηνών-Λαμίας, για να φτάσουμε στο γραφείο.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως το quiet life λειτουργεί διαφορετικά για την κάθε μία από εμάς. Και αν εξακριβώσουμε τι είναι αυτό που μας ελκύει στην ιδέα του να θέλουμε να διαμορφώσουμε μία πιο quite life, δηλαδή για ποιον λόγο την έχουμε ανάγκη, θα είναι πολύ πιο εύκολο και να την αποκτήσουμε.

Το έντονο άγχος, μία κακή ποιότητα ζωής ή ακόμη και η αυπνία, είναι αρκετά καλοί λόγοι για να κατεβάσουμε επιτέλους «ταχύτητα». Και μπορούμε να το καταφέρουμε, κάνοντας σύντομα διαλείμματα από τα social media, επενδύοντας σε ένα mindful χόμπι το οποίο μας επιτρέπει να αδειάσουμε το μυαλό μας, παραμένοντας multitasking αυστηρά και μόνο εντός του εργασιακού οκταώρου.

Φυσικά, δεν χρειάζεται να λέμε πάντα «όχι» στα social media ή το binge watching, απλώς να βρούμε την ισορροπία που μας εξυπηρετεί καλύτετα. Πώς; Αντικαθιστώντας τον «μαραθώνιο» σειρών με λίγο journaling ή κηπουρική, προτιμώντας να πιούμε ένα ποτήρι κρασί με τον εαυτό μας στο αγαπημένο μας στέκι, από το να βυθιστούμε σε ένα ατελείωτο scrollάρισμα στις αρχικές μας.

Κλείνοντας, αν θέλουμε να διαμορφώσουμε μία quiet life που θα μας προσφέρει μία χαλαρή και ήρεμη καθημερινότητα, χρειάζεται πρώτα να γίνουμε λίγο πιο mindful, κοιτώντας μέσα μας. Διότι αν μπορέσουμε να γίνουμε λίγο πιο παρατηρητικές με τις πράξεις, τις σκέψεις, τα συναισθήματά μας, θα είμαστε ακόμη πιο παρούσες στο «τώρα». Και όταν θα αποκτήσουμε μία καθημερινότητα μεγαλύτερης επίγνωσης, τότε εμείς θα είμαστε και οι οδηγοί στο τιμόνι της ζωής μας. Ούτε οι υποχρεώσεις, ούτε το έντονο άγχος μας δεν θα είναι πλέον κριτήρια πριν κάνουμε μία επιλογή ή πάρουμε μία σοβαρή απόφαση για το μέλλον.