Διστάζεις να πεις πως κάνεις θεραπεία; Μία έρευνα θα σε βοηθήσει να το δεις αλλιώς!
Πώς η ψυχοθεραπεία θεωρείται το... new sexy, όταν μόνο το 7% των θεραπευμένων έχει το θάρρος να αποκαλύψει πως πραγματοποιεί συνεδρίες με έναν ειδικό;
Χρειάστηκε να περάσουν περίπου 9 χρόνια, να σταθώ απέναντι σε περισσότερους από τέσσερις ψυχολόγους και να δώσω έναν αξιοσημείωτο... σκασμό λεφτά, για να μπορώ σήμερα να λέω αβίαστα στους γύρω μου, δηλαδή χωρίς να στρογγυλεύω καταστάσεις, να δειλιάζω, να ντρέπομαι, να νιώθω «χαλασμένη», πως εδώ και πέντε χρόνια κάνω συστηματικά θεραπεία.
Βλέπεις, δύο χρόνια πριν είχε γίνει πολύ μεγάλο deal στο μυαλό μου το ότι αργά ή γρήγορα θα έπρεπε να αποκαλύψω στο τότε υποψήφιο αγόρι μου για ποιο λόγο τα απογεύματα της Δευτέρας χανόμουν εξαπίνης για μία ώρα και κάτι, ενώ μετά εμφανιζόμουν ξανά, σαν να μην συνέβαινε σχεδόν τίποτα. Ήταν μεγάλο deal να παραδεχθώ πως δεν μπορούσα να φέρω βόλτα τη ζωή μου, χωρίς τη βοήθεια ειδικού. Πώς το ξεπέρασα ή καλύτερα, πώς συμφιλιώθηκα με αυτό;
Συνειδητοποιώντας πως η γενναία απόφαση να πάρω τον εαυτό μου στα σοβαρά και να περάσω το κατώφλι ενός ψυχολόγου είναι πολύ πιο σπουδαία από όλα εκείνα τα οποία με οδήγησαν στον καναπέ του. Και αν το συμπέρασμά μου δεν είναι αρκετό για να υπερνικήσει τη συστολή σου, παρακάτω θα βρεις μία έρευνα η οποία θα σε πείσει πως το 2023 δεν υπάρχει τίποτα πιο γοητευτικό από έναν άνθρωπο που επιδιώκει συστηματικά, μέσω της θεραπείας, την καλύτερη δυνατή εκδοχή του.
Τελικά μας καθιστά η θεραπεία ως «κελεπούρια» στον σκληρό κόσμο του dating;
Αν κάνεις καιρό ψυχοθεραπεία, σίγουρα αναγνωρίζεις την απύθμενη σοφία που κρύβει η σκληρή αλλά αληθινή φράση, «όσοι κάνουμε θεραπεία, πάμε σε ψυχολόγο για να είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε όλους τους υπόλοιπους που δεν πάνε». Προφανώς, το να βγαίνεις με κάποιον που πραγματοποιεί συστηματικά συνεδρίες και δουλεύει με τον εαυτό του, αλλά όχι τους γύρω του, δεν αρκεί για να είσαι σίγουρη πως δεν θα προκύψει κάποιο πρόβλημα στη μεταξύ σας επαφή.
Όχι, οι συνεδρίες με έναν ειδικό δεν σε χρήζουν αυτόματα ως ιδανικό ταίρι, Jonah Hill φίλε μου. Ωστόσο, η ψυχοθεραπεία παραμένει ένα σημαντικό αβαντάζ, αφού υποδηλώνει πως το συγκεκριμένο άτομο έχει ως προτεραιότητα την προσωπική του βελτίωση, έχει τις ποιότητες που μπορούν να βοηθήσουν μία ισότιμη σχέση να ανθίσει στο μέλλον. Θέλει και έχει επίγνωση εαυτού, πιθανότητα έχει αναπτύξει δεξιότητες που διευκολύνουν την επικοινωνία μεταξύ σας, ενώ είναι πιο ανθεκτικό συναισθηματικά. Ή τουλάχιστον, έτσι ισχυρίζεται η επιστήμη της ψυχολογίας.
Πώς το 2023 καταλήξαμε να πιστεύουμε πως «therapy is the new sexy»
Πώς γίνεται, λοιπόν, ενώ η ψυχοθεραπεία θεωρείται για πολλούς το new sexy, μόνο το 7% των θεραπευμένων να έχει το θάρρος να αποκαλύψει σε ένα πρώτο ραντεβού πως πραγματοποιεί συνεδρίες με έναν ειδικό; Πώς γίνεται την ίδια στιγμή που σχεδόν όλος ο δυτικός κόσμος βρίσκεται ξαπλωμένος σε ένα ντιβάνι, βγάζοντας τα εσώψυχά του, οι περισσότεροι από εμάς να αποκρύπτουμε τη θεραπεία από ένα υποψήφιο ταίρι; Αλήθεια, τι γνώμη θα είχε o ψυχολόγος μας για αυτό άραγε;
Ναι, κανείς δεν θέλει σε ένα πρώτο ραντεβού από το Tinder να κάνει μία φροϋδική ανάλυση των παιδικών τραυμάτων του άλλου, όμως, αυτό δεν σημαίνει πως η θεραπεία είναι κάτι που πρέπει να αποκρύψεις. Αντίθετα, σύμφωνα με μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από την εφαρμογή γνωριμιών Hinge, το συντριπτικό 86% των ερωτηθέντων είναι πιο πρόθυμο να βγει ένα δεύτερο ραντεβού με κάποιον, ο οποίος του αποκάλυψε πως κάνει ψυχοθεραπεία.
Βέβαια, μην ξεχνάμε πως την ίδια στιγμή μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό, χαμηλότερο ακόμη και του 10%, νιώθει έτοιμο να εκφράσει κάτι τόσο προσωπικό και ευαίσθητο, όπως το ότι κάνει θεραπεία, κάτι που είναι δικαιολογημένο και απολύτως θεμιτό. Πού μας οδηγεί, όμως, αυτό το συμπέρασμα; Στη θλιβερή αλήθεια πως υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα στο τι πιστεύουμε πως είναι ελκυστικό για έναν υποψήφιο σύντροφο και στο τι πραγματικά είναι τελικά.
Μία αποκάλυψη που σε βοηθά να γλιτώσεις χαμένο χρόνο από τη ζωή σου
Αν με ρωτάς, ανυπομονώ για τη στιγμή που θα βγω ραντεβού με κάποιον και αυτός ο κάποιος θα έχει δουλέψει τόσο με τον εαυτό του, ώστε να μην διστάσει να μου αποκαλύψει πως κάνει θεραπεία. Από τη στιγμή που θα το πει, θα έχει ήδη εξασφαλίσει μία δεύτερη συνάντηση μαζί μου, μόνο και μόνο διότι σε έναν κόσμο που τον γαλούχησαν με την πεποίθηση πως οι άντρες δεν έχουν ευαισθησίες, αυτός δεν δίστασε να μου εκφράσει την ευαλωτότητά του, δηλαδή να δημιουργήσει μία άνετη συνθήκη, όπου θα μπορέσω και εγώ να εκφράσω χωρίς φόβο ή ντροπή τη δική μου ευαλωτότητα.
Μέχρι να έρθει αυτή η μαγική στιγμή, θα συνεχίσω να πιάνω ανυποψίαστα τα υποψήφια dates μου, πετώντας τους εντελώς casually και άξαφνα κάτι σχετικό με τη θεραπεία και με το ίδιο επιτηδευμένα αδιάφορο ύφος με το οποίο θα μιλούσα για την τελευταία μου βόλτα στους διαδρόμους του σούπερ μάρκετ ή για το νέο άλμπουμ των Sigur Rós. Βλέπεις, από την αντίδραση του άλλου, τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστεί αυτή την απρόσμενη πληροφορία, μπορεί να καταλάβεις πολλά για τον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου και κυρίως, αν όντως αξίζει να επενδύσεις τον χρόνο σου σε ένα δεύτερο ραντεβού μαζί του. Οπότε, όσο νωρίτερα, τόσο το καλύτερο.
Κλείνοντας, να θυμάσαι πως αν θέλεις να αποκαλύψεις σε κάποιον πως κάνεις θεραπεία, είτε σε έναν πιθανό, μελλοντικό σύντροφο, είτε σε ένα πρώτο, πολλά υποσχόμενο ραντεβού, δεν χρειάζεται να το κάνεις με… τυμπανοκρουσίες, ούτε με υπεραναλύσεις που θα σε οδηγήσουν στο ατόπημα του oversharing. Μπορείς απλώς να πεις, «συζητούσα στη θεραπεία σχετικά με τα όρια επαγγελματικής και προσωπική ζωής και…» ή «τις Δευτέρες αράζω σπίτι, Τρίτη κάνω pilates και Τετάρτες έχω θεραπεία». Με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή με την ειλικρίνειά σου, κάνεις ένα μικρό, ασφαλές άνοιγμα προς τον άλλο, δείχνοντάς του τον τρόπο, να κάνει και εκείνος ένα άνοιγμα προς εσένα. Και ειλικρινά, δεν υπάρχει τίποτα πιο σέξυ και ελκυστικό από αυτό.