Χρειάζεσαι ένα mental boost; Οι συνήθειες που θα σε βοηθήσουν να «ανεβάσεις» ξανά τη διάθεσή σου
Αν δεν έχεις την ενέργεια να κάνεις απλές, καθημερινές δραστηριότητες και αν η διάθεσή σου είναι τόσο «πεσμένη», που δεν βρίσκεις νόημα να πεις «ναι» στο ραντεβού με την παρέα, αυτό το κείμενο είναι για εσένα
Κάθε βράδυ που πέφτεις για ύπνο καταλήγεις να στριφογυρίζεις στο κρεβάτι σου; Αισθάνεσαι πως δεν έχεις την ενέργεια να κάνεις απλές, καθημερινές δραστηριότητες; Η διάθεσή σου είναι τόσο «πεσμένη», που δεν βρίσκεις νόημα να πεις «ναι» στο ραντεβού με την παρέα; Σκέφτεσαι τη νέα σεζόν που ξεκινά και δεν έχεις την όρεξη να θέσεις έστω και έναν νέο στόχο;
Σε έναν κόσμο ιδανικά πλασμένο για εμάς, οι διακοπές θα διαρκούσαν όλο τον χρόνο και θα είχαμε την ελευθερία να επιλέξουμε αν και πότε θα εργαστούμε ή σε ποιον ειδυλλιακό προορισμό θα περάσουμε το φθινόπωρο. Η πραγματικότητα όμως είναι κάπως διαφορετική και για τις περισσότερες από εμάς, η σύγχρονη καθημερινότητα είναι τουλάχιστον απαιτητική.
Αν αυτήν την περίοδο νιώθεις απαισιόδοξη ή η διάθεσή σου είναι πεσμένη, ώρα να αναλάβεις δράση. Είτε αυτά τα συναισθήματα οφείλονται στο πέρασμα από το καλοκαίρι και τις διακοπές στο φθινόπωρο και το γραφείο, είτε σε κάποια ερωτική ή επαγγελματική απογοήτευση ή στην εποχική κατάθλιψη -που εμφανίζεται συνήθως κατά την έναρξη του φθινοπώρου- μερικές προσθήκες και ορισμένες αλλαγές στο μενού και την καθημερινότητά σου, μπορούν να σου δώσουν το απαραίτητο mental boost, μία ώθηση να δεις ξανά την λίγο πιο αισιόδοξη πλευρά της ζωής.
«Όχι» στα social media, «ναι» στον διαλογισμό και το journaling το πρωί
Αν έχεις συνηθίσει να μπαίνεις απευθείας στο Instagram και το TikTok όταν ξυπνάς, ώρα να αλλάξεις πρωινές συνήθειες. Κάτι που θα δεις ή θα διαβάσεις μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή σου, οπότε καλό είναι να αποφύγεις το σκρολάρισμα. Αντιθέτως, προσπάθησε να δημιουργήσεις μία ρουτίνα που θα δίνει ώθηση στην ψυχική σου υγεία. Τι λες για πέντε λεπτά διαλογισμού ή για λίγο journaling, δηλαδή καταγραφή των σκέψεων και των συναισθημάτων σου, την ώρα που θα πίνεις τον καφέ σου;
Breakfast glory και δώσε στον εγκέφαλό σου το απαραίτητο boost
Τι σχέση έχει το πρωινό που καταναλώνεις με τη διάθεσή σου; Μεγάλη, σύμφωνα με έρευνες που συνδέουν τη διατροφή με την ψυχική υγεία και ισχυρίζονται ότι οι ψυχικές νόσοι ενδέχεται να είναι µεταβολικές διαταραχές. Τι να τρως το πρωί για να ξεκινάς την ημέρα σου με πιο θετική διάθεση; Μελέτες δείχνουν πως η κατανάλωση πρωτεϊνών -είναι απαραίτητες για τη βέλτιστη λειτουργία του εγκεφάλου- μπορεί να είναι περισσότερο ωφέλιμη για τον οργανισμό σου, σε αντίθεση με ένα μενού που βασίζεται περισσότερο στη ζάχαρη και τους υδατάνθρακες -οι οποίοι, όπως είναι γνωστό, προκαλούν απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Μάλιστα, έρευνες που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, έδειξαν πως υπάρχει σύνδεση μεταξύ των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και της υπερβολικής κατανάλωσης τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Όλα αυτά ενώ μελέτες έχουν δείξει συσχέτιση μεταξύ της υψηλής κατανάλωσης πρωτεΐνης και της μείωσης των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Με λίγα λόγια, τι λες αν αύριο το πρωί απολαύσεις ένα μπολ με γιαούρτι ή φας ένα αβγό μαζί με μερικές φέτες αβοκάντο, για τα απαραίτητα «καλά» λιπαρά;
Να μένεις δραστήρια και να κοιμάσαι καλά
Το έχεις ακούσει και το έχεις διαβάσει ξανά και ξανά. Δεν είναι τυχαίο, ωστόσο, ότι οι ειδικοί γύρω από την υγεία -ψυχική και σωματική- αναφέρονται συνεχώς στη σημασία της άσκησης στη ζωή μας. Ακόμη και ένα δεκάλεπτο περπάτημα ή το να φορέσεις τα ασύρματα ακουστικά σου και να χορέψεις σαν να μην υπάρχει αύριο στο σαλόνι του σπιτιού σου, μπορεί να σε βοηθήσει να περιορίσεις το στρες που αισθάνεσαι και να απελευθερώσεις ενδορφίνες -μικρές ομάδες πρωτεϊνών που παράγονται στην υπόφυση και τον υποθάλαμο του εγκεφάλου- και είναι γνωστές και ως οι ορμόνες της ευτυχίας.
Εξίσου σημαντικός είναι και ο καλός ύπνος. Και όταν κάνουμε λόγο για «καλό» ύπνο, αναφερόμαστε σε έναν ύπνο που διαρκεί από επτά έως οκτώ ώρες και που δεν διακόπτεται συνεχώς. Αν δυσκολεύεσαι να κοιμάσαι εύκολα και ποιοτικά, δοκίμασε να μην καταναλώνεις αλκοόλ πριν τον ύπνο και να μην χρησιμοποιείς το κινητό όταν ξαπλώνεις στο κρεβάτι, διότι το μπλε φως της οθόνης του διεγείρει τον εγκέφαλό σου.
Να ξεκινάς την ημέρα σου με ένα ποτήρι νερό
Με διάφορες μελέτες να έχουν δείξει συσχέτιση μεταξύ της αφυδάτωσης και της ψυχικής υγείας, μήπως να αρχίσεις να ενυδατώνεσαι επαρκώς; Αρκεί να σκεφτείς πως ο εγκέφαλός σου αποτελείται κατά 73% από νερό για να καταλάβεις πόσο σημαντικό είναι να θυμάσαι να πίνεις το νερό σου κάθε μέρα και δη, περίπου οκτώ ποτήρια νερό. Διότι η αφυδάτωση επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου σου. Το να ξεκινάς την ημέρα σου με ένα ποτήρι νερό, μάλιστα, είναι ένα «δώρο» για τον οργανισμό σου, μιας και κατά τον βραδινό ύπνο το σώμα σου αφυδατώνεσαι και χρειάζεται να αναπληρώσει τα υγρά που έχασε.
Να ζεις στο «τώρα», όσο πιο πολύ μπορείς
Μήπως η επιστροφή στο γραφείο σε αγχώνει; Μήπως αισθάνεσαι ότι υπάρχουν πολλοί τομείς στη ζωή σου, τους οποίους δεν έχεις καταφέρει να βάλεις σε τάξη; Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που μπορεί να σου προκαλούν στρες όμως, αν αυτήν την περίοδο νιώθεις τη διάθεσή σου «πεσμένη», μην πιέζεις πολύ τον εαυτό σου. Αντιθέτως προσπάθησε να ζεις στο «τώρα» και όχι στο «αύριο» ή το «χθες». Να ξεκουράζεσαι, να μην γεμίζεις το πρόγραμμά σου με υποχρεώσεις αν δεν νιώθεις έτοιμη να κάνεις ένα δυναμικό come back στη γνώριμη καθημερινότητα. Και αν δυσκολεύεσαι να ζεις στο «τώρα», δοκίμασε να βάλεις στο πρόγραμμά σου τον διαλογισμό -και θα μας θυμηθείς.
Να σου «μιλάς» θετικά, ακόμη και αν κάνεις λάθη
Αν πιστεύεις ότι το να λες positive affirmations μπροστά από τον καθρέφτη κάθε πρωί, την ώρα που ετοιμάζεσαι για το γραφείο, δεν είναι για εσένα, τουλάχιστον προσπάθησε να μην σκέφτεσαι αρνητικά για τον εαυτό σου. Να είσαι επιεικής με εσένα, να αναγνωρίζεις ότι κανείς δεν είναι τέλειος και ότι όλοι κάνουν λάθη. Να σου «μιλάς» θετικά, να μην σε κρίνεις με την παραμικρή αφορμή και να δείχνεις κατανόηση, όταν αισθάνεσαι ότι δεν έχεις τη δύναμη, την ενέργεια ή τη διάθεση να φέρεις εις πέρας τις υποχρεώσεις σου. Κάνεις ήδη πολλά και για την ώρα, χρειάζεσαι απλώς χρόνο για εσένα.
Εμπιστεύσου τη μαγική δύναμη της ευγνωμοσύνης
Μπορεί να νιώθεις ότι αυτήν την περίοδο δεν υπάρχει κάτι ή κάποιος στη ζωή σου, που μπορεί να σε κάνει να νιώθεις χαρούμενη και τυχερή. Μπορεί να τα βλέπεις όλα απαισιόδοξα και να αισθάνεσαι ότι αν ζούσες σε άλλη χώρα, αν εργαζόσουν κάπου αλλού, αν δεν είχες χωρίσει πέρυσι το καλοκαίρι, θα ήσουν ευτυχισμένη. Αν το καλοσκεφτείς όμως, υπάρχουν πολλά πράγματα και ακόμη περισσότεροι άνθρωποι που κάνουν τη ζωή σου καλύτερη. Και έχεις κάθε λόγο να νιώθεις ευγνωμοσύνη, διότι θεωρείται το «αντίδοτο» στα αρνητικά συναισθήματα. Τι λες, λοιπόν, αν κάθε πρωί ή το βράδυ προτού κοιμηθείς αφιερώνεις λίγο χρόνο για να αναλογίζεσαι πρόσωπα, πράγματα, εμπειρίες και καταστάσεις που σε κάνουν να αισθάνεσαι τυχερή; Αυτή είναι μόνο η αρχή, η βάση για ένα πιο θετικό mindset, η συνήθεια που θα σου δίνει δύναμη όταν όλα γύρω σου θα είναι ή θα φαντάζουν δύσκολα.
Ακολουθώντας μία υγιεινή διατροφή που συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου σου και φροντίζοντας περισσότερο τον εαυτό σου, σταδιακά θα βρεις την ενέργεια, τη διάθεση και το boost που χρειάζεσαι. Αν τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθεις δεν υποχωρήσουν στις επόμενες εβδομάδες όμως, καλό είναι να ζητήσεις βοήθεια και να μιλήσεις σε κοντινά σου πρόσωπα. Μοιράσου το πώς νιώθεις με μία φίλη σου και δοκίμασε να ξεκινήσεις ψυχοθεραπεία.