Πέντε πράγματα που πρέπει να θυμάσαι ενώ ψάχνεις την επόμενη απασχόλησή σου
Περιμένοντας στωικά μία καλή ευκαιρία στον ορίζοντα, μία απάντηση από κάποιον εργοδότη, είναι εύκολο να χάσεις τις ελπίδες ή ακόμη χειρότερα, την υπομονή και το πείσμα σου
Όσες φορές κι αν μπει κάποιος στη διαδικασία να αναζητήσει μία νέα απασχόληση, θα είναι πάντα το ίδιο δύσκολη. Ακριβώς αυτός είναι και ο λόγος που γράφτηκε το σημερινό κείμενο! Διότι όλοι βγαίνοντας στην «αρένα» της αγοράς εργασίας χρειαζόμαστε ένα μικρό ένα boost, το οποίο θα μας βοηθήσει να πάρουμε τα πάνω μας. Ναι, η αναζήτηση μίας νέας απασχόλησης δεν είναι μία εύκολη υπόθεση, ειδικά όταν τις περισσότερες ώρες της ημέρας τις περνάς ως εργαζόμενη σε κάποια άλλη θέση εργασίας, από την οποία και προσπαθείς να… απεγκλωβιστείς κατά κάποιον τρόπο.
Το βασικό πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει κάποιος ο οποίος βρίσκεται σε μία κατάσταση, όπως η παραπάνω, είναι η κούραση και η αργοπορία σε συνδυασμό με μερικές αρνητικές απαντήσεις, που σε βάθος χρόνο καταλήγουν να τον απογοητεύουν και να τον οδηγούν στην παραίτηση, δηλαδή στη στασιμότητα και την παραμονή του σε ένα εργασιακό περιβάλλον στο οποίο δεν υπάρχει λόγος να βρίσκεται, πέρα από τον προφανή λόγο, τις χρηματικές απολαβές. Βλέπεις, περιμένοντας στωικά μία καλή ευκαιρία στον ορίζοντα, μία απάντηση από κάποιον εργοδότη -έστω και αρνητική- είναι εύκολο να χάσεις τις ελπίδες ή ακόμη χειρότερα, την υπομονή και το πείσμα σου.
Ωστόσο, όσο κι αν αργεί να έρθει η πολυπόθητη πρόσληψη από την dream job σου, έχοντας στο μυαλό σου μερικά πράγματα, να είσαι σίγουρη πως η διαδικασία εύρεσης εργασίας θα γίνει για εσένα πολύ πιο ανώδυνη και εύκολη, ενώ θα σε οδηγήσει αργά ή γρήγορα στο γραφείο που ονειρεύεσαι να εργαστείς.
Ανακάλυψε μία νέα οπτική και μην παίρνεις προσωπικά την απόρριψη
Πάω στοίχημα πως έχεις στείλει αμέτρητες αιτήσεις και βιογραφικά, σχεδόν σε κάθε εταιρεία ή φορέα που γνωρίζεις -και είναι απολύτως λογικό να σε «παίρνει» από κάτω το γεγονός πως δεν έχεις λάβει κάποια απάντηση. Παρόλα αυτά, μήπως θα ήταν καλύτερο να έβλεπες τα πράγματα από την… ανάποδη; Ναι, καλώς ή κακώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιος είναι ο παραλήπτης της αίτησης ή του βιογραφικού μας. Δεν είναι λίγες οι φορές, μάλιστα, που μπορεί τυπικά να «ανοίξει» μία θέση, αλλά στην πραγματικότητα ο εργοδότης να έχει ήδη κάποιους υποψηφίους στο μυαλό του, τους οποίους θέλει να συναντήσει πριν περάσει στη «μέθοδο» των βιογραφικών και της αγγελίας. Μην παίρνεις, λοιπόν, προσωπικά τη σιωπή που συνήθως ακολουθεί την αίτησή σου για τη θέση. Πιθανότατα δεν έχει να κάνει με τις δικές σου ικανότητες ή το βιογραφικό σου.
Είσαι μία από τους εκατοντάδες ή χιλιάδες που αναμένουν
Οκ, αυτό μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, αλλά είναι σίγουρα ένας καλός λόγος που περιμένεις τόσο καιρό για μία απάντηση. Σκέψου απλώς πόσοι είναι εκείνοι που έχουν πρόσβαση στις ίδιες αγγελίες και αιτήσεις στις οποίες έχεις και εσύ μέσω LinkedIn, παλιών συναδέλφων ή γνωστών. Το ζήτημα είναι πως όσο συμβατό και αν είναι το βιογραφικό σου για τη θέση που έχει ανοίξει, ίσως χρειάζεται να προηγηθούν πολλά βιογραφικά πριν φτάσει το δικό σου στα κατάλληλα χέρια, εκείνα του μελλοντικού εργοδότη σου. Ναι, είναι κάτι σαν βελόνα στα άχυρα. Φρόντισε, λοιπόν, να «οπλιστείς» με μπόλικη υπομονή, διότι θα σου χρειαστεί μέχρι το βιογραφικό σου να καταλήξει κάπου που θα πιάσει «τόπο» και όχι μόνο χώρο σε μία στοίβα με εκατοντάδες άλλα βιογραφικά.
Μην στέλνεις παντού αιτήσεις, αλλά δοκίμασε να προσαρμόσεις καλύτερα το βιογραφικό σου
Μπορεί πολλοί να ισχυρίζονται πως όσες περισσότερες αιτήσεις ολοκληρώσεις, τόσο το καλύτερο, ωστόσο, οι υπεύθυνοι προσλήψεων μεγάλων εταιρειών έχουν άλλη γνώμη και συνιστούν να επικεντρώσεις την προσοχή σου στο πόσο προσεγμένη θα είναι η αίτηση ή το βιογραφικό σου, παρά στο να απευθυνθείς μαζικά σε πολλές διαφορετικές αγγελίες. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχεις τη δυνατότητα να εστιάσεις περισσότερο σε θέσεις που πραγματικά σε ενδιαφέρουν και σου ταιριάζουν, να προσαρμόσεις το βιογραφικό σου στα «μέτρα» τους, ελπίζοντας πως θα κερδίσεις τη θέση. Άνθρωποι που λαμβάνουν καθημερινά εκατοντάδες βιογραφικά, είναι ικανοί να καταλάβουν με ένα πρόχειρο ξεφύλλισμα ή διαβάζοντας απλά το «σώμα» του email ποιος είναι εκείνος ο οποίος είναι τόσο τεμπέλης, ώστε να στέλνει το ίδιο βιογραφικό σε όλους, αλλά και ποιος μπήκε στον κόπο να διαμορφώσει μία αίτηση συγκεκριμένα για αυτήν τη θέση.
Δείξε πόσο θέλεις τη θέση και κέρδισε το προβάδισμα έναντι των άλλων
Μου έχει τύχει πολλές φορές να γνωρίζω ανθρώπους που ενώ υποτίθεται πως ψάχνουν μανιωδώς για την επόμενη απασχόλησή τους, δεν δείχνουν καθόλου ενθουσιασμένοι ή έστω ανυπόμονοι για τις αιτήσεις που έχουν κάνει. Αυτό συμβαίνει διότι στην πραγματικότητα, μπορεί να ψάχνουν σαν τρελοί, αλλά δεν ξέρουν ακριβώς τι είναι αυτό που ψάχνουν. Οι υπεύθυνοί που προσλαμβάνουν εργαζόμενους, δεν ενδιαφέρονται μόνο για ένα «γεμάτο» βιογραφικό, μία καλή συνέντευξη και μία προσεγμένη παρουσία. Θέλουν να δουν στα μάτια ενός υποψηφίου τη σπιρτάδα που επιβεβαιώνει πως θέλει αυτήν τη θέση περισσότερο από τον καθένα, για αυτό και την αξίζει. Να είσαι σίγουρη πως η θέληση, η επιμονή και το πάθος σου, είναι τα αναγκαία χαρακτηριστικά που θα σε κάνουν πάρεις το προβάδισμα.
Αξιοποίησε το κοινωνικό σου κεφάλαιο για να δημιουργήσεις ευκαιρίες εργασίας
Ένα από τα λάθη που κάνουν συχνά οι υποψήφιοι είναι πως ντρέπονται να απευθυνθούν σε ανθρώπους που ξέρουν ότι μπορούν να τους βοηθήσουν να βρουν μία θέση, πιστεύοντας πως μετά όλοι θα έχουν την εντύπωση πως πήραν τη θέση εξαιτίας ενός συγκεκριμένου γνωστού, μίας συγγένειας ή συμπάθειας. Μακάρι και στην πραγματική ζωή να ήταν τα πράγματα τόσο εύκολα, αλλά δυστυχώς δεν είναι. Αρχικά το να μπεις στη διαδικασία να ρωτήσεις κάποιον γνωστό σου αν υπάρχει μία θέση για εσένα εκεί που εργάζεται, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα εξασφαλίσεις τη θέση ή ότι είσαι αρκετά ικανή για να παραμείνεις εκεί. Από την άλλη πλευρά, δεν είναι καθόλου αναξιοπρεπές να δημιουργήσεις ευκαιρίες για τον εαυτό σου και να αποδείξεις στον άλλον τι αξίζεις. Ακόμη και μέσω κάποιου γνωστού, πάλι θα πρέπει να καταθέσεις το βιογραφικό σου και να περάσεις από κάποιες συνεντεύξεις. Το αν θα σε επιλέξουν και κατ’ επέκταση θα σε κρατήσουν, είναι κάτι που δεν εξαρτάται από κάποιον γνωστό ή φίλο, αλλά μόνο από εσένα την ίδια.
Ναι, το ψάξιμο για μία νέα απασχόληση είναι μία διαδικασία που δεν μπορείς να προβλέψεις πόσο θα κρατήσει ή που θα σε οδηγήσει. Παρόλα αυτά, να θυμάσαι πως παραμένοντας προσηλωμένη στον στόχο σου και αξιοποιώντας κάθε ευκαιρία ή πιθανότητα, σύντομα θα βρεθείς ως εργαζόμενη στη dream job σου -αν υπάρχει κάτι τέτοιο!