Οι οκτώ πιο common slang όροι της Gen Z που ακούς παντού σήμερα
Happy new year, λοιπόν, στον bro σου, στο girl’s girl σου, στη delulu κολλητή και στη shimp φίλη που περιμένεις να επικοινωνήσει. Και του χρόνου με καινούργια slang λίστα, θα πούμε!
Παραμονές Πρωτοχρονιάς και το recap της χρονιάς που τώρα τελειώνει, έχει ξεκινήσει να παίζει στο μυαλό σου. Αρχίζεις να ξεχωρίζεις τις αγαπημένες σου photos και videos που θα διαμορφώσουν το CapCut βίντεο σου με μία από τις πιο δημοφιλείς ταμπλέτες που βρήκες στο TikTok. Τα ένα βίντεο παίζει μετά το άλλο και οι αναμνήσεις με τα girl’s girl σου είναι τόσες, που δεν μπορούν να χωρέσουν σε ένα TikTok εξήντα δευτερολέπτων.
Οκ bro, θα το βρούμε. Αν, όμως, σε ρωτούσαμε ποιες ήταν οι λέξεις αυτές που χρησιμοποιούσες περισσότερο το 2023 για να περιγράψεις τις καταστάσεις που βρισκόσουν και μπορούσες να καταλάβεις μόνο εσύ και οι Gen-Z κολλητές σου, θα ήξερες να μας πεις;
Επειδή η απάντηση σου είναι πιθανόν να είναι «όχι», εμείς συγκεντρώσαμε τους slang όρους που προστέθηκαν στη διαδικτυακή αργκό του 2023 και σίγουρα χρησιμοποίησες και εσύ για να κάνουμε μία mini αναδρομή.
#1 Girl’s girl ή αλλιώς γυναικεία αλληλεγγύη
Ο ανταγωνισμός μεταξύ των γυναικών που θέλουν να υποστηρίζουν μερικοί, καταρρίπτεται με τον όρο «girl’s girl». Τι εννοούμε με αυτό; Πρόκειται για ένα κορίτσι που σέβεται τις υπόλοιπες γυναίκες αλλά και τους «άγραφους κανόνες» μεταξύ τους και υποστηρίζει το φύλο της. Και για το εξηγήσουμε καλύτερα, ας εξετάσουμε το τι δεν είναι ένα girl’s girl.
Εάν έχεις βγει με τη φίλη σου και όλο το βράδυ γελάει με το κόκκινο κραγιόν που έχεις στα δόντια σου, χωρίς να στο λέει, δεν είναι ένα girl’s girl. Αν ξεχνάει να σου πει για το χαρτί που έχει κολλήσει στο τακούνι σου και το κάνεις βόλτα, δεν είναι ένα girl’s girl. Και αν τυχαία ξεκίνησε να στέλνει στον πρώην σου, δεν είναι σίγουρα ένα girl’s girl. Woman power, βρε κορίτσια, και όλα θα πάνε καλά!
#2 «Yas Queen, έτσι εξηγείται το glow up σου»
Με τον όρο «glow up» εννοούμε μία μεγάλη αλλαγή, είτε μιλάμε για εξωτερική εμφάνιση, είτε για προσωπική εξέλιξη ενός ατόμου προς το καλύτερο. Συχνά το χρησιμοποιούμε για να δώσουμε credits σε κάποια που πέρασε μία δύσκολη φάση, όπως έναν χωρισμό, και είναι αυτή που έκανε και τη μεγαλύτερη υπομονή στη σχέση. Αντίστοιχα, αυτός που κάνει glow down, είναι ο «τοξικός» της σχέσης.
Κανονίζεις, λοιπόν, με την κολλητή καφέ για να της πεις πως μόλις χώρισες, της το ανακοινώνεις και η μόνη της απάντηση είναι «Yas Queen, έτσι εξηγείται το glow-up σου», σαν να σου λέει, δηλαδή, πως αυτό είναι ό,τι χρειαζόσουν. Γνώριμη έκφραση, σωστά;
#3 Ok cancel!
Πόσες φορές, φέτος, χρησιμοποίησες τη λέξη cancel; Όχι, βέβαια, την κουλτούρα. Τη χρησιμοποίησες κατά τη διάρκεια συζητήσεων, όταν άκουγες μία άποψη με την οποία διαφωνούσες. Όχι ιδιαίτερα σοβαρά, όμως κάθε φορά που κάποιος έλεγε κάτι που θεωρούσες λάθος, ξεστόμιζες απλά τη λέξη cancel και συνέχιζες να πίνεις το ποτό σου. Σαν να του έλεγες εκείνη τη στιγμή πως δεν θα συνεχίσεις να ασχολείσαι, απλά και λιτά, έτσι;
#4 Based = fact
Το based χρησιμοποιείται όπως το fact και υπάρχει στο λεξιλόγιο σου για να δίνεις credits όποτε θέλεις σε κάποιον. Όταν, για παράδειγμα, συμφωνείς με την κολλητή και θέλεις να της αναγνωρίσεις πως μπορεί και παραμένει ο εαυτός της, χωρίς να επηρεάζεται από τους άλλους, θα χρησιμοποιήσεις το based. Το ξέρεις ήδη, δεν είναι κάτι καινούργιο για σένα, ωστόσο είναι μία προσθήκη στη διαδικτυακή αργκό της χρονιάς.
#5 «Υπάρχει ένα beef μεταξύ μας»
Beef ή αλλιώς οι κόντρες στη γλώσσα του hip-hop. Ξέρεις, αυτό που δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τσακώνεσαι με κάποιον, αλλά το beef δημιουργείται και υπάρχει εκεί ανάμεσά σας, αν τώρα θα πυροδοτήσει ή όχι κάποια αντίδραση, είναι πάνω σας. Αν ψάχναμε έναν αντίστοιχο ελληνικό όρο, ίσως καταλήγαμε στον όρο «διαμάχη» και πάλι, όμως, το beef θα έχανε πολλές συνυποδηλώσεις που πάνε μαζί του, καθώς δεν είναι πάντα φανερό, όπως οι διαμάχες.
#6 «Bro» και «μπροκολόκο»
Μιλώντας για bro, δύσκολα θα βρεις άτομο που να μην χρησιμοποιεί τη λέξη αυτή στις περισσότερες προτάσεις της καθημερινότητάς του. Το βασικότερο για να τη χρησιμοποιήσεις είναι να θεωρείς τη συνομιλήτριά σου «δικό» σου άνθρωπο. Δεν θα απευθυνθείς έτσι στην οποιαδήποτε, ούτε σε μία Boomer, διότι είναι πιθανόν να μην καταλάβουν τι λες.
Ωστόσο, επειδή πια το bro το έχουμε χρησιμοποιήσει αρκετά και από μερικές μπορεί να έχει θεωρηθεί πασέ, η νέα ανακάλυψή μας είναι το μπροκολόκο, από το bro και το λόκο, δηλαδή, που στα ισπανικά σημαίνει τρελός.
#7 delulu is the solulu
Από τους πιο common slang όρους του 2023, δεν θα μπορούσε να λείπει ο όρος «delulu» που ίσως να είναι και το term της χρονιάς. Χρησιμοποιείται για να περιγράψει κάποια που ζει με ψευδαισθήσεις, που πιστεύει ότι θα παντρευτεί με τον αγαπημένο της celebrity ή ότι το πρόσωπο δεν απαντάει επειδή μπορεί να έχασε το κινητό σου. Λειτουργεί, ωστόσο, και σαν αμυντικός μηχανισμός μέσω του οποίου παλεύεις να αντέξεις την πραγματικότητα.
Συχνά βέβαια, συναντάμε και τον θηλυκό τύπο «ντελούλα» ως χαϊδευτικό για τις αγαπημένες κολλητές που βάζουν «πέπλο» με το που γνωρίσουν κάποιον.
#8 Shimp: Η κυρία «ναι σε όλα»
Μήπως και εσύ έχεις μία κολλητή shimp; Αν βρήκε σχέση, ερωτεύτηκε και την έχεις χάσει, τότε μάλλον ναι.
Πρόκειται για το άτομο που κάνει πολλά για χάρη του προσώπου που την ενδιαφέρει, λέει «ναι» σε ό,τι πει το αμόρε και εξαφανίζεται. Κολλητή, αν διαβάζεις τώρα αυτό το κείμενο, θέλω να σου πω, πως σε προτιμούσα delulu, παρά shimp. Ευχαριστώ!
Η γκάμα των λέξεων που χρησιμοποιήσαμε και αυτή την χρονιά μέσω των social media είναι αδιαμφισβήτητα μεγάλη. Αυτό δεν σημαίνει πως οι όροι αυτοί που βρήκαμε και ονομάσαμε για να μπορούμε να συνεννοηθούμε, δεν υπήρχαν, απλά δεν είχε βρεθεί κάποιος μέχρι τώρα να τους ονομάσει, όπως έκανε η Gen- Z. Happy new year, λοιπόν, στον bro σου, στο girl’s girl σου, στη delulu κολλητή και στη shimp φίλη που περιμένεις να επικοινωνήσει. Και του χρόνου με καινούργια slang λίστα θα πούμε!