Lazy girl jobs: Τι είναι και μήπως πρέπει να ακολουθήσουμε την Gen Z;
Μόδα είναι και θα περάσει ή θα μας απασχολήσει για καιρό; Μήπως είναι ο τρόπος να αντιμετωπίσουμε το burnout;
Οι πιο παλιές (ε, όχι και πολύ παλιές) μάθαμε να εργαζόμαστε με συγκεκριμένες συνθήκες. Μία από αυτές μάς ήθελε να δουλεύουμε πολύ περισσότερο από το οκτάωρο και να πιστεύουμε ότι έτσι πρέπει για να βγει η δουλειά. Κάπου στην πορεία πάθαμε burnout τουλάχιστον μία φορά, χωρίς να το πούμε σε κάποιον, γιατί δεν το επέτρεπε η εργασιακή κουλτούρα και οι συνάδελφοι, ακόμα και η παρέα, κατά πάσα πιθανότητα θα μας θεωρούσαν αδύναμες.
Έλα που ήρθε η πανδημία και άλλαξε πολλά πράγματα. Είδαμε ότι μπορείς να κάνεις meetings μέσω Zoom και Teams. Εργαστήκαμε φορώντας πουκάμισο και παντελόνι πιτζάμας. Στην πορεία, ήρθε και η Μεγάλη Παραίτηση, η -πιο σύντομη- σιωπηλή παραίτηση (την έχεις δει στα αγγλικά ως «quiet quitting»), αλλά και οι bare minimum Mondays.
Πολλά πράγματα άλλαξαν μέχρι να επιστρέψουμε στην κανονικότητα του γραφείου, με την Gen Z να είναι στην πρώτη γραμμή των αλλαγών. Τους τελευταίους μήνες, αρχίσαμε να διαβάζουμε, λοιπόν, για τα lazy girl jobs, που μάλιστα τρένταραν και στο TikTok. Μόδα είναι και θα περάσει ή θα μας απασχολήσει για καιρό; Μήπως είναι ο τρόπος να αντιμετωπίσουμε το burnout; Αυτό μένει να το ανακαλύψουμε…
Μα τι είναι επιτέλους αυτά τα lazy girl jobs;
Φαντάσου ότι εργάζεσαι από το σπίτι σου ή όπου σε βολεύει. Δουλεύεις συγκεντρωμένα μέχρι το lunch break, που δεν διαρκεί 10’ ενώ στέλνεις email. Το απόγευμα, τελειώνεις τις εκκρεμότητές σου και συνεννοείσαι με την υπόλοιπη ομάδα για τα tasks που μένουν. Υπάρχει ένας βαθμός ελευθερίας, όχι;
Κάπως έτσι είναι τα lazy girl jobs. Πρόκειται, δηλαδή, για μη τεχνικές δουλειές που μπορούν να γίνουν εξ αποστάσεως, έχουν ευέλικτο ωράριο κι επιτρέπουν στους εργαζόμενους να καλύπτουν τα βασικά έξοδα διαβίωσης εξασφαλίζοντας work-life balance. Όπως εξήγησε η η TikToker Gabrielle Judge, τα lazy girl jobs είναι αυτά που σε αφήνουν να κάνεις quiet quitting.
Όσον αφορά στο ποιοι ρόλοι ταιριάζουν στην περιγραφή αυτή, η ίδια δίνει μία απάντηση. Marketing Αssociate, Αccount Μanager και Customer Success Manager είναι μερικοί απ’ αυτούς.
Η Gen Z δείχνει τον δρόμο
Για άλλη μια φορά, η Gen Z βγαίνει μπροστά και αγκαλιάζει (και) αυτήν την τάση. Όχι μόνο επειδή συμβάλλει στη δημιουργία μιας νέας εργασιακής κουλτούρας, αλλά κι επειδή τέτοιες εργασίες συνδέονται με σημαντικά λιγότερο άγχος. Η ψυχική υγεία είναι σημαντική γενικά για τους περισσότερους εργαζόμενους σήμερα, ιδιαίτερα, όμως, για τους Millennials και τη Gen Z.
Η εποχή που ήταν business as usual να πηγαίνεις πρώτη στο γραφείο και να φεύγεις τελευταία, επιβαρύνοντας την ψυχική σου υγεία, φαίνεται πως είναι παρελθόν. Χρειάζονται όρια και ευελιξία για να μπορούμε να απολαμβάνουμε τόσο την εργασία μας, όσο και την κάθε μέρα, αντί να ξεκινάμε την εβδομάδα μας μετρώντας αντίστροφα για την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο.
Αυτό είναι κάτι που μας μαθαίνει η Gen Z, ενώ λέει «ναι» στα lazy girl jobs. Πριν πούμε ότι η γενιά αυτή θέλει να τεμπελιάζει, ας σκεφτούμε αν είναι τεμπελιά η ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και την προωπική ζωή. Μήπως, τελικά, να συμφωνήσουμε μαζί της και να γίνουμε κι εμείς μέρος μιας αλλαγής;