Νιώθεις «πεσμένη» τελευταία; Δέκα συμβουλές για καλύτερη πνευματική υγεία
Ίσως νιώθεις ότι δεν υπάρχει στη ζωή σου κάτι που σε ενθουσιάζει. Ίσως η εβδομάδα που πέρασε δεν ήταν η καλύτερη για εσένα από πολλές απόψεις
Η άνοιξη είναι εδώ όμως, όπως φαίνεται η έλευσή της δεν έκανε μεγάλη διαφορά στην καθημερινότητα και τη διάθεσή σου. Ίσως νιώθεις ότι δεν υπάρχει στη ζωή σου κάτι που σε ενθουσιάζει. Ίσως η εβδομάδα που πέρασε δεν ήταν η καλύτερη για εσένα από πολλές απόψεις. Ίσως να νιώθεις απίστευτα στάσιμη και παράλληλα, δεν έχεις την απαραίτητη έμπνευση να θέσεις νέους στόχους.
Ό,τι και αν είναι αυτό που επιδρά αρνητικά στη διάθεσή σου, ξεκίνα από τα βασικά για να αναστρέψεις την κατάσταση: Εστίασε στον εαυτό σου και τις συνήθειες που ακολουθείς καθημερινά. Μέρα με τη μέρα, μπορεί να δεις διαφορά και να αποκτήσεις μία ρουτίνα που θα ευνοεί περισσότερο την πνευματική σου υγεία.
Πώς θα τα καταφέρεις; Μέσα από μικρά καθημερινά βήματα και rituals. Είσαι έτοιμη;
#1 Μην κοιμάσαι με ό,τι σε αγχώνει και σε απασχολεί
Πιάσε μολύβι και χαρτί (αν είσαι Millennial ή Baby Boomer) ή κινητό και tablet και λίγο προτού πέσεις για ύπνο, άρχισε να καταγράφεις συνοπτικά ό,τι σε απασχολεί ή ό,τι πρέπει να κάνεις την επόμενη μέρα. Ιδέες, σκέψεις, ανησυχίες, to-do. Αν τα βάλεις σε μία σειρά ή απλώς τα βγάλεις από μέσα σου, θα αισθανθείς καλύτερα και θα περιορίσεις το άγχος που ίσως νιώθεις.
#2 Δες την ενέργειά σου σαν την… μπαταρία του κινητού σου
Αλήθεια, θα έφευγες από το σπίτι αύριο το πρωί αν ήξερες ότι το κινητό σου είχε μόλις 3% μπαταρία; Μάλλον όχι. Για την ακρίβεια, αυτή η σκέψη ενδεχομένως θα σε τρόμαζε. Όταν ξεκουράζεσαι, λοιπόν, να φροντίζεις να το κάνεις ουσιαστικά ή για να είμαστε συγκεκριμένες, φρόντισε να μην αμελείς την ξεκούρασή σου σε καθημερινή βάση.
#3 Πες «ναι» σε περιπάτους ευγνωμοσύνης
Περίπατος ευγνωμοσύνης ή gratitude walk αγγλιστί. Όπως και αν σου αρέσει να την αποκαλείς, πρόκειται για μία ωφέλιμη, καθημερινή συνήθεια, όχι μόνο για το σώμα, αλλά κυρίως για το πνεύμα σου. Να βγεις να περπατήσεις και να αναλογιστείς τα πρόσωπα και τα πράγματα για τα οποία νιώθεις ευγνωμοσύνη, λοιπόν.
#4 Παίρνεις αρκετή βιταμίνη D;
Ήξερες ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό σου επηρεάζουν τη διάθεσή σου; Τι να κάνεις; Η έκθεση του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας. Από εκεί και πέρα, δώσε βάση στη διατροφή σου. Εκτός από ειδικά συμπληρώματα διατροφής, θα βρεις τη βιταμίνη D σε τροφές όπως τα αβγά (κρόκος), το σέλερι, τα δημητριακά ολικής άλεσης και κάποια λιπαρά ψάρια (σολομός, σκουμπρί, τόνος, μπακαλιάρος).
#5 Ψάξε για τα glimmers της μέρας σου
Ο όρος glimmers δεν είναι κάτι καινούργιο. Πρόκειται για μία έννοια που καθιερώθηκε από τον νευροεπιστήμονα Stephen Porges το 1995, αλλά κέρδισε μεγάλη απήχηση τον Φεβρουάριο του 2022, έπειτα από ένα βίντεο που ανάρτησε η ψυχολόγος Justine Grosso στο TikTok. Σύμφωνα με την Dana, τα glimmers μας βοηθούν να ρυθμίσουμε με τέτοιον τρόπο το νευρικό μας σύστημα, ώστε να νιώθουμε πιο ανάλαφροι, διαυγείς και λιγότερο triggered. Glimmers σημαίνει ουσιαστικά ατόφια χαρά, που τη βρίσκεις στα πιο απρόσμενα μέρη. Και ναι, glimmers υπάρχουν παντού και προκύπτουν κάθε στιγμή της ημέρας. Εσύ, αρκεί να γίνεις λίγο πιο παρατηρητική και σταδιακά να εκπαιδεύσεις το μυαλό σου στο να τα αναγνωρίζει, δηλαδή στο να μάθει να εκτιμά τις μικρές χαρές της ζωής.
#6 Στρέψου στην art therapy
Αν δεν μπορείς να κάνεις art therapy με κάποιον επαγγελματία, μπορείς να πιάσεις απλώς χρώματα, χαρτιά, χαρτόνια, κόλλα, ψαλίδι, μολύβι και ό,τι άλλο θέλεις, ώστε να εκφραστείς μέσα από την τέχνη. Ένα πρόχειρο κολλάζ, μία αυθόρμητη κατασκευή, ένα σκίτσο μπορούν να «πουν» πολλά για την ψυχολογία σου, ακόμη και για τα θέλω ή τα όνειρά σου. Κυρίως όμως μπορούν να σε βοηθήσουν να βγάλεις από μέσα προς τα έξω το άγχος, τους προβληματισμούς ή αρνητικά συναισθήματα που ίσως σε επηρεάζουν.
#7 Πού πας χωρίς self-compassion;
Πιθανότατα έχεις ακούσει περί self-compassion (αυτο-συμπόνια ελληνιστί) και τη σημασία της. Είναι σημαντικό να δείχνεις καλοσύνη προς τον εαυτό σου και να μην είσαι πολύ σκληρή μαζί του, ειδικότερα όταν ξέρεις ότι ευθύνεσαι για κάτι που σε κάνει να νιώθεις άσχημα. Αναγνώρισε τα λάθη σου, σταμάτα να ασκείς συνεχώς κριτική στον εαυτό σου και περιόρισε τον πόνο που αισθάνεσαι, δείχνοντας κατανόηση και συμπόνια σε εσένα και τις επιλογές σου -ακόμη και τις «κακές» ή ακόμη και αν επανέλαβες το ίδιο λάθος αρκετές φορές.
#8 Άδειασε και χαλάρωσε την to-do list σου
Είναι καλό να έχεις πρόγραμμα και να το κρατάς οργανωμένο. Ωστόσο, είσαι σίγουρη ότι η εβδομαδιαία to-do list σου δεν σε «πνίγει»; Καλά τα «πρέπει», καλή η οργάνωση, ακόμη καλύτερη όμως είναι η δυνατότητα να απολαμβάνεις καθημερινά λίγο ελεύθερο χρόνο, όπως εσύ θέλεις και χωρίς να αισθάνεσαι ενοχές. Μήπως να βγάλεις κάτι από τη λίστα με τα «πρέπει» σου;
#9 Βάλε στο πρόγραμμα τα κρύα ντους
Μπορεί ένα κρύο ντους να βελτιώσει τη διάθεσή σου; Ναι, σύμφωνα με κάποιες νέες έρευνες. Μένει, βέβαια, να το δοκιμάσεις και να κρίνεις μόνη σου. Λέγεται, πάντως, ότι όσο και αν δεν μας ενθουσιάζουν, τα κρύα ντους ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και βελτιώνουν την ψυχική μας διάθεση. Αντέχεις;
#10 Δημιούργησε μία ωφέλιμη πρωινή ρουτίνα
Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις μόλις ανοίγεις τα μάτια σου; Αν σπεύδεις να σκρολάρεις στο κινητό σου, γιατί δεν θέτεις τις βάσεις για να έχεις καλύτερη διάθεση το υπόλοιπο της ημέρας; Τι μπορείς να κάνεις; Να φας ένα ωφέλιμο πρωινό, πλούσιο σε συστατικά που ευνοούν την υγεία του εγκεφάλου. Τι λες για αβγά και αβοκάντο; Μπορείς, επίσης, να κάνεις λίγο διαλογισμό (στο YouTube θα βρεις την καθοδήγηση που ψάχνεις) ή να πεις «ναι» στο journaling και την καταγραφή των «θέλω» και των σκέψεών σου.
Να θυμάσαι ότι πολύ συχνά, οι καθημερινές μας συνήθειες επηρεάζουν τις σχέσεις και τη διάθεσή μας. Αν αισθάνεσαι τη διάθεσή σου πεσμένη, λοιπόν, δεν χρειάζεται να προσπαθήσεις να αλλάξεις την κατάσταση με μεγάλες αλλαγές και «πίεση» προς τον εαυτό σου. Μερικές μικρές αλλαγές στο καθημερινό σου πρόγραμμα θα κάνουν σταδιακά τη διαφορά και θα σε βοηθήσουν να βρεις ξανά την ισορροπία σου. Και για να συμβεί αυτό, εκτός από τις παραπάνω συμβουλές, είναι σημαντικό να περνάς λιγότερο χρόνο στα social media κάθε μέρα και κυρίως, να πραγματοποιείς συχνά μικρές παύσεις, όχι για να κάνεις κάτι, αλλά απλώς για να είσαι. Να είσαι εσύ, να είσαι εκεί, να είσαι ένα με το σώμα και το πνεύμα σου.