Red flags alert! Οι 7 toxic φράσεις που χρησιμοποιούν οι χειριστικοί άνθρωποι
Θέλουμε να σε ενημερώσουμε ότι ακούς καθημερινά τοξικές φράσεις ακόμα και αν δεν το συνειδητοποιείς
Είμαστε, λένε, οι επιλογές μας. Μα είσαι, τελικά, στ' αλήθεια ελεύθερη να επιλέγεις τους πάντες και τα πάντα στη ζωή σου; Αντίθετα, υποχρεώνεις εσύ η ίδια τον εαυτό σου να ανέχεται, να συμβιβάζεται επειδή μερικοί άνθρωποι που έχεις επιλέξει να υπάρχουν στη ζωή σου είναι τόσο χειριστικοί, που σε κάνουν να νιώθεις ενοχές κάθε φορά που δεν συμφωνείς μαζί τους.
Δεν χρειάζεται να συμβεί κάτι μεγάλο για να αντιληφθείς πως τα άτομα που υπάρχουν καθημερινά στο περιβάλλον σου, είτε στο επαγγελματικό, είτε στο φιλικό, είτε στο ερωτικό είναι χειριστικά και προσπαθούν να σε οδηγήσουν σε συγκεκριμένες αποφάσεις και συμπεριφορές. Συνήθως, αρκεί να σκεφτείς τις ενοχές που σου δημιουργούν κάθε φορά που τους δείχνεις πως δεν μπορείς να συμφωνήσεις μαζί τους. Μιλάμε για καθημερινές καταστάσεις, μικρές συζητήσεις και φαινομενικά αθώες συμπεριφορές που μπορεί να μην καταλάβεις εξ αρχής.
Ωστόσο, θέλουμε να σε ενημερώσουμε ότι ακούς καθημερινά τοξικές φράσεις με τις οποίες συνήθως κάνεις πίσω και ξανασκέφτεσαι τα παράπονα, τις διεκδικήσεις και τις διαμαρτυρίες σου και πρόκειται για τις πιο απλές προτάσεις. Για να μην ξανά πέσεις, λοιπόν, στην παγίδα, εμείς τις συγκεντρώσαμε για να ξέρεις από εδώ και πέρα από ποια άτομα πρέπει να απομακρυνθείς.
#1 «Έχεις τρελαθεί»
Οι χειριστικές προσωπικότητες το πρώτο που προσπαθούν να θέσουν σε αμφισβήτηση είναι η κοινή λογική σου. Είναι μία συνηθισμένη τακτική τους που συνήθως αποδίδει γιατί μπαίνεις στη διαδικασία να «ψαχτείς», μήπως κάτι δεν κατάλαβες καλά ή μήπως ήσουν υπερβολική.
Εκφράσεις, όπως «έχεις τρελαθεί» έχουν σκοπό να σε κάνουν να νιώσεις όπως ακριβώς και το χειριστικό άτομο που στο λέει: Γεμάτη αμφιβολίες για τον εαυτό σου. Σε αυτήν την περίπτωση, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να απαντήσεις άμεσα και κοφτά, υποστηρίζοντας τη δική σου οπτική ώστε να διακόψεις τη συζήτηση.
#2 «Αντιδράς υπερβολικά»
Η έκφραση «αντιδράς υπερβολικά» πρόκειται για μία παραλλαγή του «έχεις τρελαθεί» που προσπαθεί να αποδείξει ότι είσαι drama queen και οι ανησυχίες σου είναι παράλογες. Πρώτον, για να στο λέει δεν μπορεί να σκεφτεί καμία άλλη λογική απάντηση σε ό,τι του έχεις πει προηγουμένως και δεύτερον θέλουμε να θυμάσαι ότι δεν είσαι εσύ η παράλογη.
Η λύση είναι να υποστηρίξεις για άλλη μία φορά την άποψή σου και να μην αφήσεις άλλα περιθώρια αμφισβήτησης, κλείνοντας τη συζήτηση.
#3 «Έκανα πλάκα»
Πόσες φορές σου έχει κάνει κάποιος ένα σχόλιο που ξεπερνούσε τα όρια ή ήξερε ότι θα σε ενοχλήσει και μετά απλώς ήθελε να σε κάνει να πιστέψεις ότι έκανε πλάκα; Toxic alert!
Οι toxic άνθρωποι πολύ συχνά καμουφλάρουν τα κακόβουλα σχόλιά τους ως χιούμορ. Πολύ συχνά μπορεί να ακούσεις κάποιον να λέει «αστειευόμουν» ή «έκανα πλάκα, δεν το εννοούσα έτσι», ωστόσο εννοούσαν ακριβώς αυτό που είπαν και ήξεραν πώς να ελιχθούν τη στιγμή που θα αντιδρούσες. Στην περίπτωση αυτή, πρέπει να δείξεις ξεκάθαρα την ενόχληση σου και τη μη αποδοχή σου σε τέτοιου είδους αστεία.
#4 «Εσύ με ανάγκασες να φερθώ έτσι»
Όταν κάτι δεν πάει όπως το είχαν σχεδιάσει, μάντεψε τι κάνουν τα χειριστικά άτομα. Μάλλον ήδη γνωρίζεις, αν έχεις συναντήσει έστω ένα στη ζωή σου αλλά δεν γίνεται να το αφήσουμε ασχολίαστο.
Τα άτομα αυτά είναι τα ίδια που θα προσπαθήσουν να αποφύγουν να αναλάβουν μία ευθύνη, μεταθέτοντας την κριτική και την ευθύνη σε εσένα. Όμως, εσύ μην πιάσεις το μπαλάκι, πέταξε το με φόρα πίσω και ρίξε την ευθύνη πάνω τους, από εκεί, δηλαδή, που προήλθε.
#5 «Αν με αγαπούσες, θα…», «το λέω αυτό μόνο επειδή σε αγαπώ»
Η αγάπη είναι το αγαπημένο θέμα των toxic ανθρώπων για να μην πούμε το «όπλο» τους, αφού κάθε φορά τη χρησιμοποιούν και τοποθετούν τον εαυτό τους στη θέση των αδικημένων. Το ζητούμενο τους; Φυσικά, να νιώσεις ενοχές.
Από την άλλη, οι ίδιοι θα δικαιολογήσουν τα αγενή σχόλια τους, λέγοντας ότι προέρχονται από αγάπη. Αυτό ίσως σε δυσκολεύει να εμπιστευτείς το ένστικτο σου και σε μπερδεύει. Ωστόσο, η αντιμετώπισή σου πρέπει να είναι απόλυτη και κάθετη.
#6 «Όλοι συμφωνούν μαζί μου ότι είσαι δύσκολος χαρακτήρας»
Σκέψου ότι είσαι σε ένα μπαρ με τις φίλες σου και το πρόσωπο. Πάνω στην πλάκα, οι φίλες αρχίζουν να σε πειράζουν και το πρόσωπο, που δεν είναι και η αδυναμία τους, γυρνάει και σου λέει το έξης: «Είδες, όλοι συμφωνούν μαζί μου ότι είσαι δύσκολος χαρακτήρας». Εμείς θα πούμε πως μάλλον οι φίλες σου κάτι ξέρουν.
Με αυτήν την πρόταση, το χειριστικό αμόρε προσπαθεί να σε πείσει ότι «όλοι» έχουν την ίδια άποψη για εσένα και τον δύσκολο χαρακτήρα σου, ενώ στην ουσία προσπαθεί να σε κάνει να σκεφτείς ότι κανείς δεν σε ανέχεται και σχεδόν σου κάνει χάρη. Τι πρέπει να απαντήσεις εσύ σε αυτό; Φυσικά, ότι προτιμάς ο καθένας να μιλάει για τον εαυτό του.
#7 «Το πραγματικό πρόβλημα είναι...»
Η φράση «το πραγματικό πρόβλημα είναι…» - συνέχισε το εσύ όπως θέλεις- αποτελεί τη φράση- καραμέλα των χειριστικών ατόμων που προσπαθούν να αποσπάσουν την προσοχή για να μην αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Ο στόχος τους είναι ένας: Να επικεντρωθείς στο «προβληματικό» σημείο που πιθανώς έχεις και το εμφανίζεις στη σχέση σας και έτσι να απομακρυνθεί η συζήτηση από τους ίδιους. Εσύ πρέπει να μην τους αφήνεις να ξεφεύγουν από το θέμα και προφανώς να μην δημιουργήσεις τύψεις στον εαυτό σου. «Σε παρακαλώ μην αλλάζεις θέμα» είναι μία από τις απαντήσεις που πρέπει να ακούσουν από σένα.
Μήπως το παραπάνω κείμενο σε έκανε να καταλάβεις πως μερικά άτομα που επιλέγεις και κρατάς ακόμα στη ζωή σου, έχουν ως μότο τους το «stay toxic»; Βέβαια, όπως είπαμε και παραπάνω, είμαστε οι επιλογές μας, ωστόσο όταν αυτές οι επιλογές των συγκεκριμένων ατόμων επηρεάζουν και εσένα την ίδια, τότε τι γίνεται; Φυσικά, απομακρύνεσαι.