Εννιά τρόποι να αποφορτιστείς όταν έχεις λίγο χρόνο

Δήμητρα Δάγλα
Εννιά τρόποι να αποφορτιστείς όταν έχεις λίγο χρόνο

Δεν χρειάζεται να έχεις στη διάθεσή σου πολύ χρόνο αλλά ιδέες για να τον αξιοποιήσεις

Αλήθεια, πόσες φορές μέσα στη μέρα σου ψάχνεις τρόπους που θα σε βοηθήσουν να χαλαρώσεις και να συνεχίσεις το πρόγραμμά σου; Η πόσες άλλες θέλεις να αποσυμπιεστείς γρήγορα από τις δύσκολες υποχρεώσεις που είχες μέσα στη μέρα σου, προκειμένου να μπορέσεις να προχωρήσεις σε άλλες πιο fun δραστηριότητες, ή να συγκεντρωθείς σε αυτές τις πιο απαιτητικές;

Αν το σκέφτεσαι συχνά και ψάχνεις να δεις τι μπορείς να κάνεις, εμείς είμαστε εδώ για εσένα. Παρακάτω θα βρεις μία λίστα με εννιά γρήγορους τρόπους να αποφορτιστείς όταν δεν έχεις πολύ χρόνο στη διάθεσή σου μέχρι την επόμενη περιπέτεια.

#1 Ώρα για διαλογισμό

Το μυαλό είναι πολύ εύκολο να ξεφεύγει μέσα στη μέρα. Βρες μία ήσυχη γωνία, κλείσε τα μάτια σου και προσπάθησε να έρθεις σε επαφή με τις αισθήσεις σου ή να ταξιδέψεις εκεί που θα ήθελες να βρίσκεσαι τη δεδομένη στιγμή. Νιώσε τις ζεστές ακτίνες του ήλιου στο δέρμα σου, τον χτύπο της καρδιάς σου, την ανάσα σου. Αυτός ακριβώς είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να ησυχάσεις από τις σκέψεις που «τρέχουν» στο μυαλό σου και σε εμποδίζουν να λειτουργείς.

jared-rice-NTyBbu66_SI-unsplash.jpg

#2 Οι ανάσες σου είναι πολύ σημαντικές

Οι ανάσες είναι ένας πολύ καλός τρόπος να αποσυμπιεστείς. Άλλωστε, μπορούν να κάνουν «θαύματα» στο μυαλό σου, ειδικά αν τις συνδέσεις με τον διαλογισμό. Είτε μέσα από μία εφαρμογή του κινητού σου, είτε μέσα από το smartwatch σου μπορείς να βρεις και να κάνεις ασκήσεις που θα σε βοηθήσουν να συγκεντρωθείς στο «τώρα» και να χαλαρώσεις γρήγορα από τα σενάριά σου που έχεις φτιάξει για κάθε σκέψη σου.

#3 Δες ένα επεισόδιο από την αγαπημένη σου σειρά

Οι πλατφόρμες παρακολούθησης ταινιών έχουν γίνει κολλητές σου τα βράδια, αλλά γιατί να μην γίνουν και άλλες ώρες της ημέρας; Αν είσαι σε ένα γεμάτο λεωφορείο, αν βρήκες θέση για να κάτσεις στο μετρό ή αν περιμένεις σε μία υπηρεσία με ουρά αναμονής, η αγαπημένη σου πλατφόρμα μπορεί να γίνει η καλύτερη συντροφιά και ο πιο εύκολος τρόπος αποσυμπίεσης του μυαλού σου.

#4 Διάβασε ένα κεφάλαιο από το βιβλίο σου

Το βιβλίο αποτελεί ανέκαθεν τον καλύτερο φίλο πολλών ανθρώπων. Αν θέλεις να ξεφύγεις για λίγο από την οθόνη του κινητού σου ή του υπολογιστή σου στο γραφείο, φρόντισε να έχεις πάντα μαζί σου το αγαπημένο σου βιβλίο. Τα είδη πολλά, οι συγγραφείς το ίδιο. Πόσες, άραγε, ιστορίες περιμένουν να τις ανακαλύψεις και να ταξιδέψεις σε αυτές κατά τη διάρκεια του διαλείμματος σου από την καθημερινότητα;

#5 Άκουσε ένα podcast

Τα podcast αποτελούν ένα πολύ καλό μέσο ψυχαγωγίας, ενημέρωσης και εκπαίδευσης. Από κανάλια σχετικά με τη ζωή διάσημων, σε ηχητικά ντοκιμαντέρ, ειδήσεις της επικαιρότητας, ανάλυση ψυχολογικών θεμάτων έως και αναλύσεις θεατρικών συγγραφέων και λογοτεχνίας. Μπορείς να βρεις ό,τι χρειάζεσαι για κάθε θεματολογία. Αν, λοιπόν, προτιμάς να λαμβάνεις πληροφορίες μέσω του ήχου, ζαλίζεσαι να διαβάζεις βιβλία ενώ το μετρό κινείται, ή θέλεις να ακούσεις κάτι καθώς περπατάς από το ένα μέρος στο άλλος προκειμένου να ξεχάσεις το άγχος σου και να ηρεμήσεις, τα podcast αποτελούν ιδανική λύση και πηγή έμπνευσης.

Portrait of sensual beautiful adult woman holding smartphone and enjoying listening music in wireless earbuds, smiling with pleasure and standing with closed eyes over gray background.

#6 Γράψε τις σκέψεις σου

Όταν το μυαλό είναι γεμάτο άγχος, ιδέες και σκέψεις για αυτές και για όλα τα υπόλοιπα, μπορεί να «βαρύνει». Ο πιο εύκολος τρόπος, λοιπόν, για να ηρεμήσουν αυτές οι σκέψεις είναι να εκφραστούν. Πολλές μπορεί να πουν ότι προτιμούν να τις εκφράζουν με λέξεις, να σκέφτονται «δυνατά», ωστόσο αυτό είναι δύσκολο αν είσαι μόνη σου σε ένα δημόσιο χώρο ή τουλάχιστον σε ένα μέρος που υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι. Για αυτόν τον λόγο, το χαρτί είναι εκεί για να σε σώσει. Κατέγραψε όποια μικρή ή μεγάλη σκέψη σου έρχεται στο μυαλό, κάτι που σε ενόχλησε ή κάτι που θα ήθελες να διορθώσεις ή να θυμηθείς. Έτσι ο εγκέφαλός σου θα τη βγάλει από μέσα του και θα αποφύγει την επανάληψη.

#7 Μίλησε με κάποιο από τα αγαπημένα σου πρόσωπα

Πόσες φορές συμβαίνει κάτι στο γραφείο, λαμβάνεις κάποιο μήνυμα και κατευθείαν σκέφτεσαι πως θέλεις να το συζητήσεις με την κολλητή σου; Αυτό ακριβώς πρέπει να κάνεις στο διάλειμμά σου. Ένα τηλεφώνημα μπορεί να φτιάξει τη μέρα και των δύο σας. Αν, επίσης, περπατάς και δεις κάτι που θα σε κάνει να σκεφτείς τη φίλη σου, κάλεσε την και πες της το. Από την άλλη, ένα ομαδικό video call με την παρέα σου για ένα σύντομο catch up, είναι ένας ωραίος τρόπος για αποσυμπίεση όσο περιμένεις την επόμενή σου δραστηριότητα. Μέσα σε μισή ώρα μπορεί να καλυφθεί πραγματικά όλη η ύλη. Από το outfit που είδες και δεν μπορείς να βγάλεις από το μυαλό σου, το νέο άτομο στο γραφείο έως και τις τελευταίες εξελίξεις στη σειρά που παρακολουθείς.

vinicius-amnx-amano-4mK2KVuYrDs-unsplash.jpg

#8 Ένα power nap είναι όλα όσα χρειάζεσαι

Αυτό, ίσως, να μην είναι για όλες, ανάλογα με το πώς έχεις μάθει να λειτουργείς. Αν, ωστόσο, έχεις έστω 20 λεπτά, ένα power nap μπορεί να σε ανανεώσει και να σε κάνει να αισθανθείς άλλη. Προσοχή, όμως, πάνω από 20 με 30 λεπτά θα σε κάνουν να φτάσεις στον βαθύ ύπνο και από εκεί και μετά το να ξυπνήσεις θα είναι κομμάτι δύσκολο.

#9 Βγες για ένα γρήγορο περπάτημα

Βάλε τα αθλητικά σου, τα ακουστικά σου και την αγαπημένη playlist σου. Κάπως έτσι είσαι έτοιμη για μία διαδρομή με τα πόδια που μπορεί να σε εκπλήξει. Επισκέψου το κοντινότερο πάρκο της γειτονιάς σου και κάνε έναν περίπατο μέχρι το μαγαζάκι στη γωνία που ποτέ δεν βρίσκεις τον χρόνο να το επισκεφτείς. Εκτός από αποσυμπίεση, το περπάτημα για 30 λεπτά μπορεί να βοηθήσει στην υγεία και στη διατήρηση της φυσικής σου κατάστασης.

emma-simpson-mNGaaLeWEp0-unsplash.jpg

Σε μία καθημερινότητά που «τρέχει», οι σκέψεις που δεν μπορούν να σε βοηθήσουν πουθενά και απλά σε θολώνουν, πρέπει να απομακρύνονται. Δεν χρειάζεται να έχεις στη διάθεσή σου πολύ χρόνο αλλά ιδέες για να τον αξιοποιήσεις. Ποιος, λοιπόν, θα είναι ο νέος στόχος σου από εδώ και στο εξής; Να δοκιμάσεις ποια από αυτές τις τακτικές σε εξυπηρετεί και να την ενσωματώσεις στην καθημερινότητά σου.