Modern Love: Το slang του κόσμου των ραντεβού
Οι 10 φράσεις που κάνουν τον έρωτα με ανταπόκριση να μοιάζει με ένα πολύ μακρινό όνειρο
Γράφει η Μαργαρίτα Γραμματικού
Όσο περνούν τα χρόνια και οι γενιές αλλάζουν, ο κόσμος των ραντεβού γίνεται ολοένα και πιο δύσκολος για αυτούς που δεν ζητούν πολλά, παρά μόνο ξεκάθαρες κινήσεις από το άτομο που έχουν απέναντί τους. Αντί αυτού, το πλήθος συμφώνησε στο να κάνει τα πράγματα ακόμη πιο περίπλοκα και να βρει όρους που να δικαιολογούν τις πράξεις του. Δεν έχει σημασία λοιπόν, εάν είσαι ελεύθερη ή σε σχέση, το slang πρέπει να το ξέρεις, καθώς αλλάζει συνεχώς και πολύ γρήγορα.
Παρακάτω, θα βρεις δέκα (από τους δεκάδες) όρους που χρησιμοποιούν οι Millennials αλλά και η Gen Z για να αποφύγουν τις δεσμεύσεις ή σε μια προσπάθειά τους να φεθρούν σαν άνθρωποι και όχι σαν avatars του ψηφιακού κόσμου.
Stashing στο… ράφι
Αυτό που βγαίνεις με κάποιον εδώ και μερικούς μήνες και ξαφνικά συνειδητοποιείς πως… δεν έχεις γνωρίσει κανέναν από τους σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή του. Δεν έχεις γνωρίσει τους γονείς του -που εντάξει, δεν πειράζει, καλύτερα- τους κολλητούς του, τα αδέρφια του, ούτε καν τον bartender του συκωτιού της καρδιάς του σε εκείνο το bar που πηγαίνει τρεις φορές την εβδομάδα. Σε αυτή την περίπτωση, you have been “stashed”, αγαπημένη μου.
Με άλλα λόγια, σύμφωνα με την Ellen Scott του Metro UK, το «stashing» συμβαίνει κάθε φορά που το άλλο άτομο στη σχέση (σχέση; Τι είναι αυτό;) δεν αναγνωρίζει τη σχέση σας δημόσια. Φλερτάρει μαζί σου, βγαίνετε κανονικά, «αγαπιέστε» κανονικά, αλλά δεν υπάρχεις στη ζωή του έξω από αυτό. Ωραία η φούσκα μας, μα μένει ακίνητη, ένα πράγμα. Ο dating expert Jo Hemmings, εξηγεί στην Daily Mail πως, εάν σε έχουν «στακάρει» μάλλον, δεν βλέπουν μέλλον στη σχέση σας ή δεν νομίζουν πως είσαι αρκετά σημαντική για να σε γνωρίσουν στους φίλους και συγγενείς τους. Με άλλα λόγια, καλομελέτα και έρχεται, διότι έχεις ημερομηνία λήξης.
Breadcrumbing… εάν είσαι περιστέρι
Το πιο hot περσινό trend στον χώρο των ραντεβού, συνοδεύει εξίσου δυναμικά και το μαγευτικό 2018. Το Breadcrumbing δεν έχει καμία σχέση με τα ψίχουλα που πέφτουν κάτω σε κάθε προσπάθειά σου να φας λίγη ακόμη μερέντα κρυφά. Αυτό το slang της μοντέρνας αγάπης έχει να κάνει με την προσοχή που σου δίνει ο άνθρωπος που είναι στην άλλη άκρη της γραμμής. Ή της οθόνης.
Το Breadcrumbing συμβαίνει ο άνθρωπος που έχεις απέναντί σου σου δίνει τόση προσοχή, ώστε να μην θεωρήσεις πως υπάρχει κάτι παραπάνω μεταξύ σας, αλλά να μην θεωρήσεις ότι δεν σε γουστάρεις καθόλου. Με λίγα λόγια, σε γουστάρει, απλώς όχι πολύ. Τόσο όσο, δηλαδή. Δεν είσαι περιστέρι, μην «τσιμπήσεις».
Tuning… και ίσως, καταφέρεις να αρπάξεις την προσοχή του
Καλώς ήρθατε στην πραγματικότητα του 99% του πληθυσμού που ζει στον ψηφιακό κόσμο. Όλες το έχουμε κάνει και φυσικά, μας το έχουν κάνει. Διότι το Tuning είναι ο πιο εύκολος, ασφαλής και μη παρεξηγήσιμος τρόπος να δείξεις σε κάποιον ότι σου αρέσει. Για αυτό και μερικές φορές, μπορεί η πληροφορία να χαθεί στο ενδιάμεσο. Μπορεί και να την έχει πουλήσει σε κάποιον άλλον ο Zuckerberg, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για αυτά.
Το Tuning συμβαίνει όταν κάνεις like σε φωτογραφίες του στο Instagram, σε tweets αλλά και Facebook statuses για να θυμίσεις στον άλλον, την ύπαρξή σου. Ή αλλιώς, για να του τραβήξεις την προσοχή με την ελπίδα «συντονισμού» στην ίδια συχνότητα.
Ghosting… και τι τον είχες τον Casper;
Μερικές φορές πρέπει να επαναλαμβανόμαστε για να μην ξεχνάμε μερικούς από τους βασικούς όρους των ραντεβού σήμερα. Αλλά και επειδή, υπάρχουν (αμέ) κοπέλες εκεί έξω, που δεν έχουν ιδέα πως είναι να σε «γκοστάρει» κάποιος. Πολύ τυχερές και πολύ φίλες μου, που σίγουρα το έχετε κάνει και δεν το έχετε καταλάβει. Το Ghosting συμβαίνει όταν βγαίνεις με κάποιον και ξαφνικά εξαφανίζεται. Μιλάτε, κανονίζετε ποτά, ραντεβού, σειρές σπίτι του, σπίτι του χωρίς σειρές και πάει λέγοντας. Μέχρι που σταματάει να κανονίζει, γιατί αυτός αποφάσισε πως είναι πολύ κουλ να εξαφανιστεί και να μην σου απαντήσει ξανά. Αλλά τι ξέρω εγώ; Μπορεί και να είναι. Εάν είσαι 15 χρονών.
Benching… σε όσους δεν έχουν ιδέα από κόκκινη κάρτα
Το επόμενο στάδιο του Ghosting είναι το Benching. Είναι η εξέλιξη του φανταστικού αυτού όρου, που δεν θα θέλαμε να χαθεί από τον κόσμο των ραντεβού σήμερα (#not). Το benching σε θέλει να υπάρχεις στην ομάδα, αλλά να μην έχεις κάποια βασική θέση σε αυτήν. Με άλλα λόγια, μπορείς να το δεις σαν να παίζεις σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου και ο coach (aka. γκόμενος) να μην σε βάζει στο field. Έτσι, καταλήγεις να κάθεσαι στον πάγκο ενώ εκείνος ‘παίζει μπαλίτσα’ με κάποια άλλη. Διότι του αρέσεις, αλλά του αρέσει περισσότερο η Χριστίνα. Όμως, όταν η Χριστίνα σπάσει το πόδι της, ίσως και να σε αφήσει να μπεις στο παιχνίδι για λίγο.
Όταν συμβεί αυτό, εσύ τρέξε. Από την αντίθετη.
Talking… heads;
Οι Talking Heads ήταν ένα από τα καλύτερα συγκροτήματα των 80s. Το Talking δεν αγγίζει ούτε λίγο το μεγαλείο τους, αλλά μπορεί να γίνει μια άμεση σύνδεση με το hit τους, «Psycho Killer». Διότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν αυτόν τον όρο στην καθημερινότητά τους, μοιάζει να έχουν διάφορα ψυχολογικά προβλήματα, που δεν θα λύσεις εσύ. Ο όρος «talking» αναφέρεται σε εκείνα τα ζευγάρια που βγαίνουν, αλλά δεν είναι μαζί. Κάνουν παρέα, αλλά δεν ενώνουν τις παρέες τους. Κοιμούνται μαζί, αλλά ο καθένας πάει ξεχωριστά για brunch. Δεν έχουν σχέση, απλό talking κάνουν. Όχι ότι δεν θέλουν (που εντάξει, μπορεί και να μη θέλουν) αλλά κυρίως, γιατί κανείς δεν ξέρει πώς να κάνει αυτή τη «συζήτηση» του πού πάμε και τι κάνουμε.
Το πού πάτε, δεν το ξέρω. Αλλά το τι κάνετε μπορώ να σας το απαντήσω: Βασικά, τίποτα.
DTR… για αυτόν που θα κουραστεί πρώτος
Εδώ τα πράγματα είναι πολύ απλά. Ή είστε μαζί ή δεν είστε. Δεν σε πειράζει πολύ, αλλά σε κουράζει αρκετά. Ο όρος "DTR" σημαίνει "define the relationship". Μιλάτε για αρκετό καιρό, βγαίνετε μερικούς μήνες και οι δύο μπορείτε να καταλάβετε τη μεταξύ σας χημεία. Αλλά κάποιος από τους δύο βολεύεται σε αυτή τη διάσταση που ζείτε και δεν κάνει τίποτα. Ήρθε η ώρα να του ζητήσεις τα ρέστα και να του στείλεις ένα πολύ απλό, DTR. Διότι μετά από λίγο, σταματάει να έχει πλάκα.
Textlationship… είναι αυτό που έχουμε, όταν δεν έχουμε τίποτα
Μηνύματα από εδώ, μηνύματα από εκεί. Τον γνώρισες στο Instagram και σου φάνηκε πολύ cool τύπος. Του έστειλες στο story και μετά σου έστειλε εκείνος. Ω, τι γλυκό. Θα μπορούσατε να περιγράφετε στα παιδιά σας τον εντελώς new age τρόπο γνωριμίας σας. Όμως, αυτό δεν θα συμβεί ποτέ, διότι δεν θα τον δεις ποτέ. Θα συνεχίσετε να μιλάτε αλλά, «όλο λάδι και από τηγανίτα τίποτα». Μερικοί άνθρωποι αγαπούν να έχουν σχέσεις με ανθρώπους που δεν έχουν δει ποτέ και αυτές οι σχέσεις λέγονται textlationship. Εκεί όλα συμβαίνουν τώρα, όλα σε μια στιγμή. Τη στιγμή που κοιτάς την οθόνη σου, δηλαδή.
Netflix and Chill… για ταπλάνα του Σαββατοκύριακου
Όταν ακούσεις την παραπάνω φράση, δεν εννοεί ότι θέλει να πας να δείτε ταινία ή να κάνετε μαραθώνιο της αγαπημένης του σειράς. Θέλει απλώς να πας. Το τι θα κάνετε το αφήνω πάνω του, καθώς φαντάζομαι πως θα έχει μια μικρή (ή μεγάλη) εμπειρία από αυτά. Πάντως την πρώτη ταινία, θα την βάλει να παίζει. Εάν τη δείτε, μάλλον δεν σε θέλει και πολύ. Εάν πάλι όχι, μπορεί να ήταν λάθος να πας για ταινία σπίτι του από το δεύτερο ραντεβού.
Sexting the waters… για να σε αποπλανήσει με απόλυτη αποτυχία
Το παιχνίδι της «αποπλάνησης» είναι ένα από τα καλύτερα στάδια μιας σχέσης. Εάν φυσικά γίνει σωστά και με τους δύο να θέλουν. Όμως, μερικές φορές αυτό το στάδιο μπορεί να μπερδέψει κόσμο και κοσμάκη και να πάει τελείως στραβά. Το Sexting the waters συμβαίνει όταν κάποιος έχει την επιθυμία να κάνετε sexting αλλά ταυτόχρονα ντρέπεται λίγο να γίνει άμεσος κι ευθύς. Με άλλα λόγια, βάζει τα χεράκια του και βγάζει τα ματάκια του, διότι όταν θα σε ρωτήσει «Τι κάνεις τώρα;» και εσύ είσαι έξω για ποτό (ενώ θα έπρεπε να ήσουν στο κρεβάτι σου), στην πραγματικότητα ήθελε να σε ρωτήσει «Τι φοράς;» αλλά χωρίς να φανεί «ληγούρης». Καλή τύχη, φίλε. Ίσως κάποια άλλη φορά.