Μην φας! Έχουμε Breadcrumbing!
Όταν από βασίλισσα μεταμορφώνεσαι σε... Κοντορεβιθούλη (και μη χειρότερα)
Βασιλοπούλες του queen.gr, εμείς πρώτες, τον Απρίλιο που μας πέρασε, σας προειδοποιήσαμε για αυτή τη μάστιγα του σύγχρονου κόσμου που «ακούει» στο όνομα «Breadcrumbing».
Αν δεν είχες διαβάσει τότε το κείμενο που γράφτηκε (κακό του κεφαλιού σου), ερχόμαστε ξανά και σου κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου φίλη μου. Το «Breadcrumbing», είναι η πιο «σαδιστική» παγίδα που μπορείς να πέσεις, βάζει τα γυαλιά ακόμη και στο «Ghosting», ακριβώς γιατί είναι μία διαδικασία που εξελίσσεται αργά, μπορεί να κρατήσει πολύ και είναι ιδιαίτερα επίπονη. Θα εύχεσαι αλήθεια να είχε ανοίξει η Γη στα δύο και να τον είχε καταπιεί, εξαφανίζοντάς τον από τη ζωή σου διά παντός. Θυμάσαι το παραμύθι με τον Κοντορεβιθούλη που στο δρόμο μάζευε τα ψίχουλα; Ε, αυτό στο περίπου είναι το «breadcrumbing».
Πάμε πάλι απ’ την αρχή! «Breadcrumbing» είναι μία κατάσταση στην οποία ο άλλος σου δίνει τόσα σημάδια όσα χρειάζονται, για να πιστεύεις ότι ενδιαφέρεται ή ότι υπάρχει κάτι μεταξύ σας και να συνεχίσεις να ασχολείσαι μαζί του, ενώ στην πραγματικότητα φίλη μου… δεν τρέχει κάστανο. Που πάει να πει ότι, σου δίνει την απαραίτητη προσοχή για να παραμένεις εκεί, αλλά όχι τόση ώστε να μπορείς ζητήσεις κάτι παραπάνω ή «τα ρέστα» -ας πούμε- για την -πολλές φορές- αψυχολόγητη συμπεριφορά του. Ναι, κάπως έτσι παίζονται τα παιχνίδια ενηλίκων. Καλωσόρισες στον κόσμο των μεγάλων!
Παρακάτω θα βρεις μία λίστα με τα 8 πιο basic χαρακτηριστικά του «Breadcrumbing». Αν οι παρακάτω συμπεριφορές σου είναι γνώριμες, μάλλον ο Κοντορεβιθούλης που μαζεύει τα ψίχουλα στο θλιβερό παραμύθι της ζωής είσαι εσύ και αν συνεχίσεις, δεν το «κόβω» αυτό το παραμύθι να καταλήγει στο happy end που ονειρεύεσαι.
1.Δεν υπάρχει σταθερή συχνότητα στην επικοινωνία σας.
Συχνά πυκνά βλέπεις το όνομα του στη λίστα εισερχομένων σου, αλλά όχι τόσο συχνά όσο ευελπιστείς ή θα ήθελες. Σου στέλνει σποραδικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα, που το ένα απέχει από το άλλο μία με δύο ημέρες ή μία με δύο εβδομάδες.
2.Τα μηνύματα που σου στέλνει είναι... εντελώς ανούσια.
«Επ! Τι λέει; Όλα καλά;». Άδικα είσαι έτοιμη να πάθεις ανακοπή από την ταχυκαρδία φίλη μου, διαβάζοντας το μήνυμα του. Στην πραγματικότητα, αυτές οι πέντε λέξεις (εφόσον υπολογίσουμε και το επιφώνημα «Επ» για λέξη) στη σειρά, θέλουν να σου πουν: «Επ! Επέστρεψα για να σε φέρω πίσω στην ίδια κατάσταση που δεν οδηγεί πουθενά». Δεν θέλω να γίνω σκληρή αλλά ειλικρινά τώρα, αν ήθελε να μάθει πώς είσαι, γιατί δεν έπαιρνε ένα τηλέφωνο ή δεν έστελνε ένα μήνυμα μία εβδομάδα νωρίτερα;
3.Όλα είναι διφορούμενα και παντελώς ασαφή.
Όχι, δεν είναι τόσο μεγάλος δεξιοτέχνης της γλώσσας ή τόσο ποιητικός, αλλά εσύ καταλήγεις πάντα να νομίζεις ότι κάθε φράση από αυτές που σου στέλνει κρύβει από πίσω της κάποιο βαθύτερο νόημα. Όπως έλεγε και ο Πασχάλης πριν δεκαετίες και με τεράστια επιτυχία: «Πίσω από τις λέξεις κρύβεται ο Αλέξης». Μόνο που εδώ δεν κρύβεται ο Αλέξης αλλά το ίδιο το breadcrumbing αυτοπροσώπως.
4.Σου λέει κάθε φορά ότι θα τα πείτε σύντομα, χωρίς να διευκρινίζει πόσο σύντομα.
Στο φινάλε βέβαια, δεν τα λέτε ποτέ και εγώ εδώ, από καρδιάς φίλη μου, δεν έχω κάποια επιπλέον περιγραφή να προσθέσω.
5.Δεν σε κάνει να νιώθεις όμορφα.
Τον πρώτο καιρό, όποτε έβλεπες το όνομα του σε κάποια ειδοποίηση, κατευθείαν ένα τεράστιο χαμόγελο εμφανιζόταν στο πρόσωπό σου και «φωτιζόσουν» ολόκληρη. Τώρα πλέον δεν ξέρεις, όχι μόνο πώς να αντιδράσεις αλλά πώς να νιώσεις για αρχή. Να χαρείς ή όχι; Να περιμένεις κάτι παραπάνω αυτή τη φορά; Μπορεί να υπάρχει πάντα ένα ψήγμα «χαράς» για το γεγονός ότι επικοινώνησε, αλλά στην πραγματικότητα, έχει πάψει και για σένα πια να είναι κάτι τόσο σπουδαίο. Αλήθεια, αφού δεν σε κάνει να νιώθεις πλέον τόσο χαρούμενη, γιατί συνεχίζεις και του απαντάς;
6.Η συμπεριφορά του σε κάνει να αναρωτιέσαι αν έκανες εσύ κάποιο λάθος.
Κάθε φορά που εξαφανίζεται για μεγάλο διάστημα, μπαίνεις στη μάταιη διαδικασία να αναρωτηθείς αν την τελευταία φορά που ήρθατε σε επικοινωνία έκανες ή είπες κάτι λάθος, χωρίς να το καταλάβεις. Φυσικά και δεν έχει να κάνει με εσένα. Μην τρελαθούμε τελείως, ούτε ο Χριστός τέτοια αυτοθυσία.
7.Επιλέγει να επικοινωνεί μαζί σου μόνο πολύ αργά το βράδυ.
Όλη μέρα είναι «ενεργός» στη λίστα των επαφών σου, αλλά επιλέγει να σου στέλνει λίγο πριν ή μετά τις δώδεκα το βράδυ. Μάντεψε γιατί.
8.Γιατί θέλει κάτι πολύ «συγκεκριμένο» από εσένα.
Και αυτό καλώς ή κακώς δεν είσαι εσύ. Αυτό που πραγματικά τον ενδιαφέρει, είναι το «hot&cold» παιχνίδι που υπάρχει μεταξύ σας και πώς μέσω αυτού του «παιχνιδιού» θα τονώσει το «εγώ» του, παρά εσύ η ίδια ως άτομο. Σκοπός του είναι να σε δελεάσει, δίνοντάς σου την ελάχιστη προσοχή που απαιτείται, για να εξυπηρετήσει το σκοπό του.
Γράφοντας αυτό το κείμενο, σχεδόν έκπληκτη με τον ίδιο μου τον εαυτό, συνειδητοποίησα πως και εγώ, όπως και πολλά άτομα που γνωρίζω, έχουμε πέσει στο παρελθόν στην ίδια παγίδα χωρίς να το καταλάβουμε. Μερικές φορές όταν βάζεις μία ταμπέλα σε κάτι, το ονοματίζεις και το συγκεκριμενοποιείς, καλή ώρα όπως τώρα με το «Breadcrumbing», όλα κάπως απλοποιούνται.
Ειλικρινά, δεν θέλω να ξέρω πόσο βαθιά πληγωμένο και ανασφαλές μπορεί να είναι ένα άτομο που επιχειρεί να μπλέξει κάποιον άλλο σε αυτό το παρανοϊκό «γαϊτανάκι». Με το να μην δίνεις στον άλλο την προσοχή που πραγματικά του αξίζει ή του αναλογεί, τον κάνεις να νιώθει «ανάξιος» ενώ δεν είναι, με σκοπό να ανεβάσεις το δικό σου self esteem. Υπάρχει κάτι χειρότερο από αυτό;
Αν τα «τικ» σου στην παραπάνω λίστα, είναι παραπάνω από τρία, μη φρικάρεις, σκέψου ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα. Τουλάχιστον όχι όσο ήταν πριν διαβάσεις αυτό το κείμενο. Πλέον μπορείς και αναγνωρίζεις ξεκάθαρα τα σημάδια που σου λένε πως πρέπει να απομακρυνθείς εγκαίρως από αυτή την κατάσταση και δεν αργεί η στιγμή που από Κοντορεβιθούλης, που περιμένει τα ψίχουλα του άλλου, θα γίνεις και πάλι η βασίλισσα του εαυτού σου!
Και μην ξεχνάς τα παρακάτω σοφά λόγια: