Φιλίες στον χώρο εργασίας: Τελικά, μπορείς ποτέ να είσαι πραγματική φίλη με την υπεύθυνή σου;
Άραγε, υπάρχει κάποιο «μυστικό», ώστε να δημιουργήσεις μια φιλική σχέση με την υπεύθυνή σου, μέσα από την οποία θα μπορείς να τον εμπιστεύεσαι, χωρίς να υπάρχουν επιπτώσεις και φυσικά χωρίς να ξεπερνάς τους «άγραφους νόμους» της εργασιακής δεοντολογίας; Ομολογουμένως, πολλές από τις πιο δυνατές φιλίες ξεκίνησαν μέσα σε κάποιο εργασιακό περιβάλλον, όμως το πόσο διαφέρει η θέση που έχει η καθεμία στην εργασία της παίζει καθοριστικό «ρόλο» για το πόσο ειλικρινής μπορεί να είναι και η φιλία που θα «γεννηθεί» μέσα σε ένα συγκεκριμένο επαγγελματικό πλαίσιο.
Μπορεί να μοιάζει ιδανικό, το να έχεις καθημερινή επαφή και επικοινωνία με ένα άτομο, που είναι πάντα δίπλα σου, καταλαβαίνοντας τον workaholic εαυτό σου, τα άγχη της προσωπικής σου ζωής ή τα όνειρά σου για το μέλλον, όμως πόσο συχνά μπορείς να αναπτύξεις με την υπεύθυνή σου μία αληθινή σχέση, χωρίς δεύτερες σκέψεις και πόσα είναι εκείνα που τελικά μπορείς να μοιραστείς μαζί της;
Η αλήθεια είναι πως το task «friends with your boss» δεν είναι εύκολο, αν αναλογιστείς πως ο υπεύθυνός σου είναι… υπεύθυνος για το πόσο προοδεύεις στην εταιρεία, ίσως ακόμη και για το μισθολογικό κομμάτι που σε απασχολεί, τις ώρες που εργάζεσαι και τις αρμοδιότητες που έχεις αναλάβει. Με λίγα λόγια, οι προϊστάμενοι σε κάθε απασχόληση είναι τα άτομα που αντιπροσωπεύουν το «πρόσωπο» της εταιρείας για την οποία εργάζεσαι. Πόσο εύκολο είναι, λοιπόν, να έχουν τη φιλία πιο πάνω από τη δουλειά τους;
Θέσε όρια στις επαγγελματικές σου σχέσεις
Μπορεί η ιεραρχία στον χώρο εργασίας να υφίσταται, ωστόσο, τα after work drinks, το bonding με τους συναδέλφους και το lunch time στη δουλειά είναι μερικές από τις πρακτικές που προωθούν ολοένα και περισσότερες εταιρείες, ώστε να υπάρξει μία καλύτερη σχέση μεταξύ εργαζομένων. Ο λόγος, φυσικά, είναι η πιο εύκολη πρόοδος και η μεγαλύτερη αποδοτικότητα που υπάρχει μέσα σε ένα υγιές και ευχάριστο περιβάλλον. Η φιλία, λοιπόν, στον χώρο εργασίας έχει πολλαπλά οφέλη για την ευτυχία και την ευημερία μίας εταιρείας, αρκεί να μην ξεπερνάει τα όρια.
Τι σημαίνει αυτό; Πως ακόμα και στις πιο στενές επαγγελματικές σου σχέσεις, οφείλεις να βάλεις όρια, τα οποία θα σε βοηθήσουν να αποφύγεις πιθανές προστριβές και μελλοντικές εντάσεις. Αυτό συμβαίνει, καθώς τα υγιή όρια μεταξύ υπεύθυνου και εργαζομένου είναι διαφορετικά σε σχέση με εκείνα που βάζουμε στους στενούς μας φίλους. Για παράδειγμα, αν μοιραστείς κάτι προσωπικό σου που δεν έχει σχέση με τη δουλειά, αυτό ίσως επηρεάσει την εικόνα σου σε αυτή, μιας και οποιαδήποτε έξτρα πληροφορίες είναι ένα ακόμη «κομμάτι» στο παζλ της προσωπικότητάς σου.
Πόσο εύκολο είναι να διαχειριστείς το «κομμάτι» της άρνησης;
Σίγουρα, θα έχεις αντιληφθεί -είτε είσαι πολλά χρόνια σε κάποια δουλειά, είτε μόλις τώρα κάνεις τα πρώτα σου «βήματα»- πως τα όρια επαγγελματικών και διαπροσωπικών σχέσεων, διαφέρουν. Τι συμβαίνει, λοιπόν, όταν λες «όχι»; Κάπου εκεί χρειάζονται οι διπλωματικές σου ικανότητες, αγαπητή Queenette, καθώς είναι πολύ διαφορετικό να λες «όχι» στον υπεύθυνό σου και διαφορετικό στην κολλητή σου φίλη, που σε γνωρίζει και σε αποδέχεται ακριβώς όπως είσαι.
Στην πρώτη περίπτωση θα δημιουργηθεί that awkward moment, μιας και ίσως αλλοιώσεις έστω και παρωδικά την καλή εντύπωση που έχει ο υπεύθυνός σου για εσένα, ενώ στη δεύτερη το «όχι» σου δεν έχει τόση δύναμη, μιας και η σχέση εμπιστοσύνης με μία φίλη σου, βασίζεται σε πολύ πιο δυνατές βάσεις. Άσε που, ακόμη και εάν υπάρξει μία έντονη διαφωνία με μία φίλη σου, γνωρίζεις πολύ καλά πως έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις εάν θέλεις ακόμη να έχεις αυτό το πρόσωπο στη ζωή σου. Ισχύει, ωστόσο, το ίδιο και στις επαγγελματικές σου σχέσεις; Μάλλον όχι. Επομένως πού καταλήγουμε; Η αξία της φιλίας είναι ανεκτίμητη και η παρουσία της στο επαγγελματικό περιβάλλον μπορεί να σε ωφελήσει. Η σωστή ερώτηση όμως, είναι πόσο στενή μπορεί να γίνει μία σχέση με την υπεύθυνή σου; Και η απάντηση, φυσικά, «κρύβεται» στις κόκκινες γραμμές που δεν πρέπει να ξεπεράσεις.
Ναι, η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει σωστό και λάθος για το εάν μπορείς ή όχι να δημιουργήσεις μία δυνατή φιλία στο επαγγελματικό σου περιβάλλον. Είναι σημαντικό να θυμάσαι όμως, πως η εργασία είναι ένα τόσο μεγάλο «κομμάτι» της ζωής σου, που δεν μπορεί να είναι εντελώς απαλλαγμένο από προσωπικές και συναισθηματικές εξομολογήσεις προς τους ανθρώπους με τους οποίους εργάζεσαι. Λαμβάνοντας ως δεδομένο, λοιπόν, πόσο συχνά οι συνάδελφοι αλληλεπιδρούν και συνεργάζονται, είναι πολύ λογικό να θέλεις να δημιουργήσεις υγιείς φιλίες και σχέσεις με τους συναδέλφους σου ή ακόμη και με την υπεύθυνη ή τον υπεύθυνό σου. Το «μυστικό», ωστόσο, βρίσκεται στα όρια που εσύ η ίδια θα καταφέρεις να θέσεις, ώστε να μην επηρεάσει η φιλία σου την επαγγελματική σου ανέλιξη και το αντίστροφο.