Πέντε συνήθειες που σε εξαντλούν χωρίς να το καταλαβαίνεις

Η αλήθεια είναι πως το να μην αρνείσαι σχεδόν τίποτα, μία πρόσκληση για ποτό ή φαγητό, ένα πάρτι γενεθλίων, μία απόδραση μακριά από τους γρήγορους ρυθμούς της πόλης, έχει τα καλά του, αλλά σίγουρα έχει και τα κακά του.

Ομολογουμένως, η καθημερινότητά μας είναι γεμάτη από distractions, πράγματα που σου αποσπούν την προσοχή και χωρίζουν τις σκέψεις σου σε δέκα διαφορετικά μέρη. Σκέψεις, συνήθειες, συναναστροφές και πράξεις που καταστρέφουν την ψυχική σου ισορροπία και την πνευματική σου ολοκλήρωση, κάνουν συνεχώς την εμφάνισή τους, υπενθυμίζοντάς σου πως η ενέργειά σου, είναι πολύτιμη και πρέπει να την προστατέψεις!

Ακόμη και εάν, οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας, συχνά σε παρασύρουν, δημιουργώντας σου ένα αίσθημα εξάντλησης, το οποίο δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί, υπάρχει τρόπος να ανατρέψεις αυτό το «σκηνικό». Πώς θα συμβεί αυτό; Βρίσκοντας εκείνες τις καθημερινές σου συνήθειες, οι οποίες σε εξουθενώνουν και σου στερούν τη διάθεση και την αισιοδοξία σου.

Αυτόν τον Οκτώβρη, λοιπόν, ήρθε η στιγμή να βάλεις ένα «stop» σε όλες εκείνες τις συνήθειες που σε εξαντλούν χωρίς να το καταλάβεις, μιας και είναι αναπόσπαστο «κομμάτι» της καθημερινής σου ιεροτελεστίας ή για να ακριβολογούμε… της ιδιοσυγκρασίας σου!

Λες «ναι» πολύ συχνά

Η αλήθεια είναι πως το να μην αρνείσαι σχεδόν τίποτα, μία πρόσκληση για ποτό ή φαγητό, ένα πάρτι γενεθλίων, μία απόδραση μακριά από τους γρήγορους ρυθμούς της πόλης, έχει τα καλά του, αλλά σίγουρα έχει και τα κακά του. Μπορεί αυτός να είναι ο τρόπος σου για έξτρα κοινωνικοποίηση, ωστόσο είναι σημαντικό εκτός από τις κοινωνικές υποχρεώσεις, να βρίσκεις και προσωπικό χρόνο και χώρο μέσα στην καθημερινότητά σου. Αναρωτιέσαι πως μπορεί να γίνει πράξη η συγκεκριμένη ανάγκη; Τότε μάθε πως αρκεί να θέτεις τα όριά σου, βάζοντας ως προτεραιότητα τον εαυτό σου. Άλλωστε, δεν υπάρχει κάποιος που θα σε παρεξηγήσει εάν είσαι ειλικρινής με τις κολλητές σου, λέγοντάς τους πως αισθάνεσαι εξουθενωμένη.

Το multitasking είναι υπερ-δύναμη;

Μπορεί για μεγάλο χρονικό διάστημα το multitasking να θεωρούταν ένα θετικό χαρακτηριστικό, μιας και πίσω από αυτό υπήρχε η ιδέα ότι οι άνθρωποι μπορούν να είναι δραστήριοι 24/7 και να ολοκληρώνουν πιο γρήγορα πολλά tasks, ωστόσο πλέον θεωρείται μια αντιπαραγωγική πρακτική. Το νόημα του multitasking είναι ότι κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα, πράγμα το οποίο ισχύει… αν είμαστε υπολογιστές, αγαπητή Queenette, όμως η ανθρώπινη υπόσταση μας δεν καθιστά αυτή τη διαδικασία εφικτή. Μήπως τελικά το multitasking δεν είναι ένα σημαντικό soft skill, αλλά ένας μύθος που επηρεάζει δραστικά την ψυχολογία σου;

Ανησυχείς για τα πάντα

Ορισμένοι άνθρωποι είναι από τη φύση τους πιο αγχώδεις, άλλοι είναι πιο χαλαροί. Αυτό δεν σημαίνει ότι καθεμία από εμάς έχει την ικανότητα να μένει ανεπηρέαστη από τα γεγονότα γύρω της. Ωστόσο, τα πάντα είναι στο χέρι σου, όπως και το να κοντρολάρεις τις αλλεπάλληλες υποχρεώσεις, τα deadlines της δουλειάς σου και τις κοινωνικές σου υποχρεώσεις. Με δύο λόγια, αυτόν τον Οκτώβρη, κάνε το άγχος σου παραγωγικό και προσπάθησε να βρεις μια λύση, η οποία θα περνάει από το χέρι σου. Μην πελαγώνεις μέσα στον κυκεώνα πληροφορίας και γεγονότων που σε περιβάλλει και δώσε μία «ανάσα» ξεγνοιασιάς στον εαυτό σου! Την έχει ανάγκη!

Αναβάλλεις τις εκκρεμότητες που σε βαραίνουν

Και όμως, όλες γνωρίζουμε πως η οργάνωση της ντουλάπας μας, η αρχειοθέτηση των αρχείων του υπολογιστή μας, ο καθαρισμός του σπιτιού, δε θα γίνουν ποτέ μία ευχάριστη διαδικασία, αν και πάντα θα υπάρχει μία control freak κολλητή, που θεωρεί τις συγκεκριμένες διαδικασίες αγχολυτικές. Ωστόσο, έχεις σκεφτεί ποτέ πως η αναβολή των συγκεκριμένων εργασιών δημιουργεί έξτρα anxiety στην καθημερινότητά σου, μιας και σχεδόν πάντα αισθάνεσαι πως έχεις αφήσει πίσω μία μικρή ή μεγαλύτερη εκκρεμότητα; Στην πραγματικότητα, ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις το συγκεκριμένο ζήτημα είναι απλώς κάνοντας την εργασία και «σβήνοντάς» την από την to-do list σου. Δεν είναι λίγες οι φορές άλλωστε, που αισθανόμαστε μεγαλύτερη εξουθένωση όταν σκεφτόμαστε πως έχουμε κάτι να κάνουμε, παρά όταν το έχουμε ήδη τελειώσει.

Αφήνεις τον χώρο σου μονίμως ακατάστατο

Πόσες φορές σου έχει τύχει να μπαίνεις σπίτι κουρασμένη, να το βλέπεις χάλια και να εκνευρίζεσαι ακόμη περισσότερο; Ή ακριβώς το αντίθετο. Να μπαίνεις σπίτι, να μοσχομυρίζει καθαριότητα, να είναι όλα στη θέση τους και να νιώθεις κατευθείαν τη σπιτική γαλήνη που δεν βρίσκεις στους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας. Πίστεψέ με, δεν συμβαίνει μόνο σε σένα αγαπητή Queenette. Έρευνες βρίσκουν συχνά συσχετίσεις μεταξύ ψυχικής ευεξίας και ακαταστασίας. Μπορεί όλοι να είμαστε επιρρεπείς σε ακατάστατες στιγμές, αλλά όταν η έντονη αποδιοργάνωση συνοδεύεται από συμπτώματα υψηλού στρες, άγχους, εξουθένωσης ή κατάθλιψης, είναι συχνά ένδειξη ότι μπορεί να παλεύεις με την ψυχική σου υγεία. Επομένως, το να φροντίσεις τον χώρο σου, σίγουρα θα διώξει μακριά το αίσθημα εξουθένωσης που σε κατακλύζει. Είσαι έτοιμη να το δοκιμάσεις;

Για να μπορείς να αντιμετωπίζεις την ημέρα σου με χαρά και όρεξη, για να καταφέρεις να γίνεις πιο παραγωγική και για να αισθάνεσαι όμορφα σε όλες σου τις συναναστροφές, απαλλαγμένη από το αίσθημα εξουθένωσης που υποβόσκει σχεδόν σε κάθε πτυχή της ζωής σου, θα πρέπει να εντοπίσεις και να σταματήσεις τις ασυναίσθητες αυτές πράξεις που σε εξαντλούν χωρίς να το καταλάβεις. Είσαι έτοιμη να δώσεις μία ευκαιρία στον εαυτό σου, να αναδείξει την πιο αληθινή και ξεκούραστη πλευρά του;

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης