Small talk: Ο οδηγός που χρειαζόσουν για να βγαίνεις ασπροπρόσωπη σε κάθε κοινωνική περίσταση

Συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να ελιχθείς άνετα στις κοινωνικές σου συναναστροφές

Όσες είμαστε λίγο πιο introverts ή κοινωνικά αδέξιες και δεν πετάμε τη «σκούφια» μας για μεγάλα, σπιτικά γιορτινά ρεβεγιόν, πάρτι με το γραφείο και ομαδικά επαγγελματικά ταξίδια, ξέρουμε καλά πόσο αμήχανο είναι να πρέπει να επικοινωνήσουμε με ανθρώπους που πιστεύουμε πως δεν έχουμε απολύτως τίποτα να πούμε μαζί τους, απλώς επειδή μας «αναγκάζουν» οι συνθήκες.

Είτε πρόκειται για μία συμμαθήτρια από το Γυμνάσιο που βρέθηκε τυχαία στον δρόμο μας, είτε για έναν συνάδελφο από κάποιο άλλο τμήμα που αποφάσισε να κάνει διακοπές στο ίδιο νησί με εμάς, η σκέψη πως χρειάζεται να ανταλλάξουμε μαζί του/της δύο ανθρώπινες, τυπικές κουβέντες, δηλαδή να κάνουμε λίγο small talk, χωρίς να χάσουμε την αξιοπρέπειά μας, μας προκαλεί αδικαιολόγητο άγχος.

Ναι, είναι κουραστικό έως εξαντλητικό κάποιες φορές, ειδικότερα αυτές που δεν είμαστε σε φάση για chit chat όμως, η εμπειρία με έχει διδάξει πως το small talk αξίζει τον κόπο. Διότι μπορεί να γίνει μία αφορμή να μάθουμε νέα πράγματα, να γνωρίσουμε ανθρώπους που διευρύνουν την αντίληψή μας για τον κόσμο, να δημιουργήσουμε νέες παρέες, φιλίες, έρωτες. Αρκεί, βέβαια, να το κάνουμε σωστά.

Παρακάτω, λοιπόν, έχουμε συγκεντρώσει μία λίστα με συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να ελιχθούμε άνετα στις κοινωνικές μας συναναστροφές και να απολαμβάνουμε σύντομες, αλλά ουσιαστικές συζητήσεις, στις οποίες θα έχουμε πάντα κάποιο εύστοχο σχόλιο να προσθέσουμε.

Δώσε «τροφή» για συζήτηση κάνοντας ένα κομπλιμέντο

Δεν υπάρχει πιο ευοίωνος, διακριτικός και κομψός τρόπος να ξεκινήσεις μία συζήτηση, από το να προσφέρεις γενναιόδωρα σε κάποιον ένα ειλικρινές κομπλιμέντο. Ένα κομπλιμέντο που προέρχεται από τα βάθη της καρδιάς σου και αφορά στο στυλ, τα μαλλιά, το μακιγιάζ ή σε οτιδήποτε σου κάνει εντύπωση πάνω στον άλλο με την πρώτη ματιά, δημιουργεί αυτόματα στον συνομιλητή σου μία αίσθηση οικειότητας και άνεσης, ενώ του δίνει την ευκαιρία να αντιστρέψει τη φιλοφρόνηση ή εναλλακτικά, να σου δώσει περισσότερες πληροφορίες, που σχετίζονται με την παρατήρηση που έκανες. Άλλωστε, ποιος από εμάς δεν αισθάνεται όμορφα, όταν λαμβάνει ένα θετικό σχόλιο για τον εαυτό του;

Δείξε ενδιαφέρον για την καθημερινότητα του συνομιλητή σου

Ένα κόλπο που με βοηθά να σπάω άμεσα τον «πάγο» όταν πρέπει να σχετιστώ με έναν συνάδελφο με τον οποίο δεν έχουμε ιδιαίτερες σχέσεις στο γραφείο, είναι να τον ρωτήσω τι έκανε μέσα στη μέρα του ή τι σκοπεύει να κάνει αφού φύγουμε από εκεί που βρισκόμαστε. Εκφράζοντας ενδιαφέρον για την καθημερινότητά του, όχι μόνο έχω την ευκαιρία να τον γνωρίσω καλύτερα ως άνθρωπο, αλλά του «πετάω» και το μπαλάκι, για να δώσει με την απάντησή του μία ενδιαφέρουσα προοπτική στη συζήτησή μας. Διότι μπορεί οι καθημερινότητές μας να είναι κάπως κοινότυπες ή συμβατικές όμως, όλοι έχουμε κάποιο hobby για το οποίο δεν χορταίνουμε να συζητάμε με τους άλλους.

Εστίασε σε πράγματα που απολαμβάνουν οι άλλοι και εσύ

Όταν προσπαθείς να κάνεις small talk με κάποιον, προσπάθησε να σκέφτεσαι out of the box, δηλαδή πέρα από τον καιρό, την πολιτική, τις ειδήσεις, την ακρίβεια και τις τιμές των καυσίμων. Τροφοδότησε τη συζήτηση με θέματα που προκαλούν χαρά, περιέργεια και ενδιαφέρον σε εσένα και τους συνομιλητές σου, όχι απαισιόδοξα vibes και περισσότερη αβεβαιότητα. Τα σχέδια για ένα μελλοντικό ταξίδι, μία γευστική εμπειρία σε ένα urban στέκι, ένα καινούργιο podcast για την αστροφυσική, μία ταινία που περιμένουμε πώς και πώς ή μία σελίδα που αξίζει την προσοχή μας στα social media, είναι μερικά safe θέματα με μεγάλο εύρος, τα οποία σε βοηθούν να γνωρίζεις περισσότερο τον άλλο, ενώ εμπνέουν και άλλα άτομα να παρέμβουν στη συζήτησή σας.

Βρες την κατάλληλη στιγμή για να αποχωρήσεις από μία συζήτηση

Για να πετύχεις ένα απολαυστικό small talk, είναι σημαντικό να μάθεις πότε χρειάζεται να αποχωρήσεις πλέον από μία συζήτηση. Συνήθως το καταλαβαίνεις όταν ο ρυθμός της συζήτησης αρχίζει να φθίνει, οι αντιδράσεις γίνονται λίγο πιο βαριεστημένες και όλα δείχνουν πως η κουβέντα δεν «τραβάει». Πριν γίνουν τα πράγματα πιο άβολα και για τους δύο, καλό θα ήταν να πεις ευγενικά στον συνομιλητή σου πως χάρηκες πολύ που τα είπατε, αλλά πρέπει να αποχωρήσεις, προβάλλοντας έναν λόγο. Αν έχεις καταφέρει να του συστήσεις κάποιο άλλο πρόσωπο, δηλαδή αν μέχρι εκείνη τη στιγμή είστε τρία ή περισσότερα άτομα στην κουβέντα, θα αποδεσμευτείς πολύ πιο άνετα.

Προσπάθησε να παραμείνεις η πιο αυθόρμητη εκδοχή σου

Είναι δύσκολο να εκφράζεσαι εντελώς αυθόρμητα μπροστά σε ανθρώπους που δεν γνωρίζεις καλά, ενώ μερικές φορές αυτός ο αυθορμητισμός μπορεί να αποδειχθεί μεγάλη «παγίδα». Ειδικότερα σε περιστάσεις που χρειάζεται να διατηρήσεις ένα επαγγελματικό προφίλ και οι περιορισμοί είναι ακόμη περισσότεροι. Παρόλα αυτά, να θυμάσαι πως όταν είσαι αυθόρμητη και ειλικρινής απέναντι στους συνομιλητές σου, δημιουργείς και τις κατάλληλες συνθήκες για να νιώσουν άνετα και να κάνουν και εκείνοι το ίδιο. Η άνεση, η ειλικρίνεια και ο αυθορμητισμός είναι τα βασικά συστατικά για να αναπτυχθεί μία συναρπαστική, ενδιαφέρουσα συζήτηση, η οποία δεν περιλαμβάνει awkward στιγμές και με το κλείσιμό της σε κάνει να αισθάνεσαι πιο γεμάτη.

Να θυμάσαι πως σκοπός των small talk δεν είναι να «σκοτώσεις» τον χρόνο σου, αλλά να ευχαριστηθείς αυτόν τον χρόνο όσο περισσότερο μπορείς και να μοιραστείς αυτήν την ευχαρίστηση με κάποιον άλλο. Ακριβώς για αυτό, βάλε το smartphone στην τσάντα σου και σκαρφίσου ένα καλό κομπλιμέντο, το οποίο θα σε βοηθήσει να προσεγγίσεις και να γνωρίσεις υπέροχους ανθρώπους που θέλεις να υπάρχουν στη ζωή σου.

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης