Girl Math: Το νέο trend στο TikTok και πώς θα... ξεμπερδευτείς!

Μία ακόμα κόντρα μεταξύ των δύο φύλλων ή ένας χιουμοριστικός τρόπος να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα; 

Η for-you- page του TikTok μας έχει γεμίσει για άλλη μία φορά με ένα καινούργιο trend: «Girl Math». Αν για κάποιο λόγο, απουσίαζες από τα social αυτές τις μέρες και δεν είσαι πλήρως ενημερωμένη για τις νέες τάσεις, είμαστε εδώ για να σου εξηγήσουμε.

Αν αγοράσεις κάτι που κοστίζει λιγότερο από 5 ευρώ, είναι ουσιαστικά δωρεάν. Αν επιστρέψεις ένα προϊόν, κερδίζεις χρήματα. Αν έχεις πληρώσει για διακοπές μήνες πριν, είναι δωρεάν. Και αν αγοράσεις κάτι χρησιμοποιώντας μετρητά που βρήκες ξεχασμένα στην τσέπη σου, τότε αυτό που πήρες είναι επίσης δωρεάν. Αν όλα αυτά εσένα σου φαίνονται παράλογα ή έστω μπερδεμένα, μάθε πως αυτή είναι η λογική των «Girl Math», της τελευταίας τάσης του TikTok που ξεκίνησε από τη Νέα Ζηλανδία και στην οποία οι γυναίκες, εκλογικεύουν τα έξοδά τους με παράλογους τρόπους.

Τα «Girl Math» λοιπόν, ουσιαστικά, αφορούν σε «κολπάκια» και inside jokes που κάνουν τη διαχείριση των οικονομικών σου λίγο πιο fun, και εν τέλει όντως διαχειρίσιμη.

Είναι σίγουρα ένας catchy τίτλος για να περιγράψεις εύστοχα κάτι που λίγο-πολύ όλοι το κάνουμε. Ουσιαστικά, μπορούμε να πούμε ότι βρέθηκε ένας τρόπος όνομα για κάτι που στην πραγματικότητα υπάρχει καιρό και βοηθάει να... απενοχοποιείς τα χρήματα που δίνεις για κάτι που σου προσφέρει ευχαρίστηση. Τα «Girl Math» είναι και λίγο ένας τρόπος να αυτοσαρκάζεσαι και να μη σε παίρνει από κάτω.

Βέβαια, το ότι μπορεί να αποτελεί μία τάση των ημερών, δεν σημαίνει ότι θα την κατανοήσουν και θα την ακολουθήσουν όλοι και καλό θα ήταν στο σημείο αυτό να διευκρινίσουμε πως δεν πρόκειται για σωστή, εξορθολογισμένη πρακτική διαχείριση των οικονομικών σου - μάλλον το αντίθετο... Οπότε, συνέχισε να διαβάζεις με δική σου ευθύνη και με τη διευκρίνιση πως όσο το κάνεις «για πλάκα», είμαστε οκ, όταν αρχίσεις να το πιστεύεις, καλύτερα να σταματήσεις.

Τα «Boy Μath» ως απάντηση στους επικριτές

Η νέα τάση, λοιπόν, δεν προκάλεσε σε όλους γέλιο. Κάποιοι θεώρησαν ότι διαιωνίζει το στερεότυπο ότι οι γυναίκες είναι ανεύθυνες με τα χρήματά τους. Αν και τα βίντεο με τα «κοριτσίστικα μαθηματικά» δεν προωθούν άμεσα τη νοοτροπία ότι τα χρήματα δημιουργούνται από το πουθενά, η φράση «τα χρήματα δεν είναι αληθινά» εμφανίζεται συχνά σε περιεχόμενο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όμως, η συγκεκριμένη φράση δημιουργήθηκε και έγινε κατευθείαν δημοφιλής, ως ένα αστείο. Και όπως όλα τα αστεία, έτσι και αυτό, δεν είναι για όλους. Είτε, όμως, καταλαβαίνεις την έννοια των κοριτσίστικων μαθηματικών, είτε όχι, δεν υπάρχει λόγος για εκνευρισμούς. Πρόκειται για ακόμη ένα trend, όπως και το «The girls that get it, get it», ας πούμε.

Ωστόσο ο αλγόριθμος του TikTok λειτουργεί τόσο γρήγορα, που δεν άργησε να βγει νέο trend για τους επικριτές των «Girl Math». Ποιο ήταν, αυτό; Φυσικά, τα «Boy Math». Σύμφωνα με το Know Your Meme, το hashtag γίνεται όλο και πιο δημοφιλές, αφού γυναίκες άρχισαν να αναλύουν διάφορα κολλήματα και τοξικές συμπεριφορές των ανδρών, ως απάντηση.

Η λογική ή η μη λογική των «Boy Math»

H «ώρα της εκδίκησης», λοιπόν, δεν άργησε να έρθει. Η νέα τάση των «Boy Math» δεν εστιάζει τώρα στην κατανάλωση και στον τρόπο που μπορεί να τη δικαιολογούμε, αλλά στο γεγονός πως οι άνδρες είναι λιγότερο λογικοί από όσο θέλουν να δείχνουν. Πολλές γυναίκες, με σκοπό να αναδείξουν ότι ως φύλο έχουν παραπάνω χιούμορ λόγω του αυτοσαρκασμού και των trends που δημιουργούν, ξεκίνησαν να σχολιάζουν τις-κατά αυτές- παράλογες συμπεριφορές των ανδρών.

Ας δούμε μερικά παραδείγματα που χρησιμοποίησαν για να μας δώσουν να καταλάβουμε την τάση αυτή. «Φοβάσαι ότι βγαίνει μαζί σου για να την κερνάς, ενώ κυριολεκτικά έχεις μόνο τρία ζευγάρια κάλτσες. Και σε κερνάει πάντα εκείνη, γιατί το ξέρει». «Υποστηρίζεις με πάθος ότι "not all men", μέχρι που τους λες ότι έχεις φίλους άντρες. Τότε, υπάρχει πρόβλημα - εμπιστεύεται εσένα, εκείνους δεν εμπιστεύεται διότι "ξέρει πώς σκέφτονται"», είναι μόνο μερικά από τα σενάρια που κυκλοφορούν με το νέο hashtag «Boy Math».

Κι όμως, οι αιτίες της νέας τάσης είναι ακόμα πιο βαθιές

Από που προήλθε, άραγε, το σκεπτικό για να ξεκινήσει το νέο trend; Οι ψυχολόγοι μίλησαν και έδωσαν ένα νόημα στη νέα τάση-αν θέλουμε να έχει νόημα. Οι άνθρωποι θεωρούν πως ζουν ακόμα σε ένα κόσμο που καθορίζεται από το φύλο τους και αυτό φαίνεται γιατί το νόημα της τάσης είναι ότι άνδρες και γυναίκες προσεγγίζουν τον κόσμο από πολύ διαφορετικές θέσεις.

Ορισμένες γυναίκες προσπαθούν να παρουσιάσουν με χιουμοριτστικό τρόπο τις διαφορές που θεωρούν πως υπάρχουν ακόμη ανάμεσα στα φύλα, ενώ άλλες προσβάλλονται αν βλέπουν να διαιωνίζεται το στερεότυπο ότι οι γυναίκες είναι λιγότερο ικανές στα μαθηματικά από τους άνδρες.

Ωστόσο, τα αστεία περί «Girl Math», ίσως, απλά να αποτελούν μια χιουμοριστική αποκατάσταση αυτών των στερεοτύπων. Αυτό το χιούμορ μπορεί να δημιουργήσει μια κοινή ταυτότητα, αφού, μέσω αστείων για την διαχείριση χρημάτων και χρόνου, η γυναίκα μοιάζει να προσπαθεί να εκπληρώσει διαφορετικούς κοινωνικούς ρόλους. Ή, ίσως, να αποτελούν ακόμα ένα trend για κάτι που μέχρι τώρα δεν είχαμε ονομάσει και απλά υπήρχε.

Στην κυριολεξία, όταν αναφερόμαστε στα μαθηματικά, μας έρχονται στο μυαλό αριθμοί, πράξεις, αλγόριθμοι - τα προβλήματα που μας ζόριζαν στο σχολείο. Και τα χρησιμοποιούμε μεταφορικά, ακριβώς για να προσδιορίσουμε τα προβλήματα που εμφανίζονται αργότερα και μας προκαλούν την ίδια σύγχυση με αυτή των προβλημάτων- σπαζοκεφαλιών- του σχολείου. Ας δεχτούμε, απλώς, πως τα «Girl Math» και τα «Boy Math» και όλα τα άλλα... math, είναι μόνο ένας τρόπος να αντιμετωπίζουμε τις πραγματικότητες της ζωής μας με χιούμορ.

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης