Μαίρη Κόντζογλου: Η συγγραφέας του βιβλίου «Τα Παλιά Ασήμια» απαντά στις ερωτήσεις μας

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για το νέο της βιβλίο

Μια ιστορία για τις αλησμόνητες πατρίδες και τους αλησμόνητους έρωτες. Ποιο είναι το μυστικό της Μονής των Παλιών Ασημιών; Πού κρύβεται η γυναίκα με τους ήλιους στους ώμους; Πεθαίνει ποτέ ένας έρωτας που πνέει σαν τον άνεμο ανάμεσα στα βράχια της Καππαδοκίας;

Καππαδοκία, χώρα μαγική, γεμάτη θρύλους και παραδόσεις. Εκεί, ανάμεσα στα βουνά με τα αιώνια χιόνια και τις κοιλάδες με τα ανάγλυφα βράχια, ένας ελληνισμός ξεχασμένος στα έσχατα της Ανατολίας ζει και προκόβει, ερωτεύεται, γεννάει, προσεύχεται, λιτανεύει, γερνάει και πεθαίνει κάτω από τη σκιά των ηφαιστείων.

Καισάρεια, Σινασός, Σμύρνη και Πόντος, ο καμβάς που πάνω του κεντιέται η ιστορία του έρωτα της Σεβαστής Χατζηαβράμογλου με τον Έλμερ Αλεξάντερ Κάρτερ στα χρόνια του Μεγάλου Πολέμου, ο οποίος άλλαξε τα σύνορα του κόσμου. Η ανταλλαγή των πληθυσμών το 1924 χωρίζει για πάντα τους δυο νέους ένα αιματοβαμμένο βράδυ στο λιμάνι της Μερσίνας.

Ογδόντα χρόνια αργότερα, η Έλσα κάνει ένα ταξίδι στα προγονικά χώματα, κουβαλώντας μαζί της το ημερολόγιο της γιαγιάς Σεβαστής. Ο αμερικάνος φωτογράφος Άλεξ πηγαίνει στην Καππαδοκία να αναζητήσει τα χνάρια του καθηγητή Έλμερ Αλεξάντερ Κάρτερ. Υπόγειες πολιτείες, απόκρυφες εκκλησιές, περιστρεφόμενοι δερβίσηδες και ένα μοναστήρι με τη χαμογελαστή Παναγία μπλέκουν στις προσωπικές ιστορίες και μοναξιές των ηρώων, σκαλίζοντας στους βράχους μια παλιά ραψωδία στην οποία εκείνοι καλούνται να γράψουν τους στίχους του τέλους.

Διαβάστε παρακάτω τη συνέντευξη της Μαίρης Κόντζογλου στο Queen.gr:

Αποσπάσματα από το βιβλίο μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ.

1. Ποια ήταν η πηγή της έμπνευσής σας;

Η πηγή της έμπνευσής μου ήταν η ίδια η Καππαδοκία, κατ' αρχάς. Ο τόπος «μίλησε» στην ψυχή μου από τη στιγμή που πάτησα το πόδι μου εκεί.
Μετά ήρθαν κι άλλα πράγματα, όπως ένας θρύλος που υπάρχει για τη Μονή των Παλιών Ασημιών, το θέμα της ανταλλαγής των πληθυσμών του 1923, η αγάπη κάποιων απογόνων των ανθρώπων που ανταλλάχτηκαν για τη «μεμλεκέτ», την πατρίδα των προγόνων τους, και ασφαλώς το μοναδικό τοπίο της Καππαδοκίας.

2. H ιστορία είναι αποτέλεσμα προσωπικών βιωμάτων ή είναι μυθοπλασία;

Η ιστορία που αφηγούμαι στην τριλογία «Τα Παλιά Ασήμια» είναι προϊόν μυθοπλασίας. Υπάρχουν όμως στιγμές μέσα στην αφήγηση που έχουν χρωματιστεί από προσωπικές μαρτυρίες.

3. Τι σας έκανε να ασχοληθείτε με τη συγκεκριμένη περίοδο της ιστορίας;

Πολλά πράγματα. Ο σπαραγμός του ξεριζωμού είναι ένα θέμα που πάντα ερεθίζει τη φαντασία μου.
Επίσης, η εποχή μετά το 1922, δηλαδή μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, είναι μια εποχή με την οποία η λογοτεχνία δεν έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα, σε αντίθεση με την καταστροφή της Σμύρνης, για παράδειγμα.
Εξάλλου, καθώς με τη Συνθήκη της Λοζάνης του 1923 περιελήφθησαν στην ανταλλαγή των πληθυσμών και οι μουσουλμάνοι της Ελλάδας, ήταν μια πρόκληση για μένα να ασχοληθώ και με τους μουσουλμάνους που ζούσαν από πάντα στη χώρα και είχαν την Ελλάδα για πατρίδα τους.

4. Πιστεύετε ότι ένας τόσο μεγάλος έρωτας μπορεί να ευδοκιμήσει και στις μέρες μας;

Ο έρωτας έχει από μόνος του έναν μεγάλο ηρωισμό, γιατί ο άνθρωπος ξεπερνάει τον εαυτό του και ενδιαφέρεται περισσότερο για τον άλλον.
Βέβαια, στις μέρες μας που όλα έχουν ισοπεδωθεί και αντικατασταθεί από εύκολες σχέσεις και ακόμα πιο εύκολα συναισθήματα, οι μεγάλοι έρωτες ίσως και να σπανίζουν. Φαντάζομαι και ελπίζω όμως πως ποτέ δεν θα πάψουν να υπάρχουν.

5. Ποιες ήταν οι δυσκολίες που συναντήσατε κατά τη συγγραφή του βιβλίου; Βρεθήκατε ποτέ μπροστά σε writer's block και πώς το αντιμετωπίσατε;

Είμαι τόσο ενθουσιασμένη κάθε φορά που γράφω ένα βιβλίο που όχι, ποτέ δεν έχω σταματήσει μπροστά σε τίποτα. Μπορεί βέβαια, ορισμένες φορές λόγω μεγάλης συγκινησιακής φόρτισης, να σταματήσω για λίγες ώρες ή μέρες μέχρι να συνέλθω, αλλά επανέρχομαι γρήγορα. Ούτε ποτέ έχω αισθανθεί έλλειψη έμπνευσης γιατί κάθε μου βιβλίο είναι προϊόν μεγάλου έρωτα. Και ο έρωτας είναι ατέλειωτη έμπνευση από μόνος του.

6. Όταν ξεκινήσατε να γράφετε την τριλογία, γνωρίζατε ήδη το τέλος της ιστορίας; Σας «παρέσυραν» οι ήρωές σας σε απρόβλεπτα μονοπάτια;

Πάντα οι ήρωές μου με παρασέρνουν και ποτέ δεν γνωρίζω το τέλος της ιστορίας. Όσο γράφω ένα βιβλίο, διαπραγματεύομαι μαζί τους. Άλλοτε μου υποδεικνύουν το τέλος, άλλοτε τους το προτείνω εγώ.
Έτσι συνέβη και στα «Παλιά Ασήμια». Γενικά, ξέρω πως θα τελειώσει το βιβλίο. Ειδικά όμως για καθένα ήρωα χωριστά, δεν ξέρω σε ποια κατάσταση θα τον αφήσω.
Εξάλλου, ποτέ, κανένα βιβλίο μου δεν τελειώνει οριστικά. Αυτό γιατί μου αρέσει ο αναγνώστης να δίνει το τέλος που εκείνος προτιμάει και γιατί πιστεύω ακράδαντα πως τα πάντα μπορεί να αλλάξουν από στιγμή σε στιγμή.

Το βιβλίο είναι το πρώτο μιας τριλογίας. Ο επόμενος τόμος θα εκδοθεί την άνοιξη του 2015.

Η Μαίρη Κόντζογλου γεννήθηκε, μεγάλωσε και συνεχίζει να μεγαλώνει στη Θεσσαλονίκη.
Έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήµες στο Πάντειο Πανεπιστήµιο και έχει εργασθεί σε μεγάλες ελληνικές εταιρείες, µε αντικείμενο πάντα την Επικοινωνία. Με τη συγγραφέα μπορείτε να επικοινωνείτε στο mkontzo@gmail.com και στο facebook – Μαίρη Κόντζογλου

Έργα της ίδιας
ΤΟ ΜΕΛΙ ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ (2008)
ΠΕΡΠΑΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΓΕΛΟ ΣΟΥ (2009)
ΟΙ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ (2011), τριλογία που αποτελείται από τα βιβλία:
• Στους ήλιους του έρωτα
• Στα φεγγάρια της αλήθειας
• Στη γη της αγάπης
ΧΙΛΙΕΣ ΖΩΕΣ ΑΠΟΨΕ (2013)

Αποσπάσματα από το βιβλίο μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ.

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης