Αν διαβάζεις μυθιστορήματα οι επιστήμονες έχουν πολύ καλά νέα σχετικά με τον εγκέφαλό σου

Τζένη Ντεμιράι

Όσοι διαβάζουν μυθιστορήματα συμπάσχουν καλύτερα με τους άλλους, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Maximilian της Γερμανίας.

Αν αγαπάς να διαβάζεις μυθιστορήματα κάποια πολύ ευχάριστα νέα έχουν έρθει για εσένα, όπως και για κάθε βιβλιοφάγο. Οι επιστήμονες που μελετούν τον τρόπο με τον οποίο η ανάγνωση επηρεάζει τον εγκέφαλό μας διαπίστωσαν κάτι πολύ καλό για την περίπτωση των ατόμων που αγαπούν τη λογοτεχνία.

Η μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Maximilian της Γερμανίας, Lena Wimmer, μαζί με τους συναδέλφους της έκαναν μία έρευνα με σκοπό να θέσουν βάσεις για επόμενες ποσοτικές μελέτες σχετικά με την επίδραση της μυθοπλασίας στη σκέψη. Με μεγάλη τους χαρά διαπίστωσαν ότι το διάβασμα είναι καλύτερο για τον εγκέφαλο από όσο ισχυρίζονται κάποιοι κακόπιστοι.

Η Ana Huang μένει πιστή σε όσα πιστεύει και ονειρεύεται να δει τα βιβλία Twisted στη μικρή οθόνη

«Τις τελευταίες δεκαετίες, μελετητές από διάφορους κλάδους έχουν υποστηρίξει εκτεταμένα οφέλη -αλλά και πιθανά μειονεκτήματα- της ανάγνωσης μυθοπλασίας για τη νόηση στον πραγματικό κόσμο», δήλωσε η ίδια μιλώντας στο PsyPost. «Ήθελα να αποκτήσω μια αντικειμενική, ποσοτική επισκόπηση των σχετικών εμπειρικών στοιχείων προκειμένου να αποφασίσω αν κάποια από αυτές τις υποθέσεις υποστηρίζεται από εμπειρικές μελέτες», πρόσθεσε.

Όσοι διαβάζουν μυθιστορήματα συμπάσχουν καλύτερα με τους άλλους και κατανοούν τον τρόπο που σκέφτονται

Για να καταλάβουν πώς η ανάγνωση μυθοπλασίας επηρεάζει τον εγκέφαλο, η Wimmer και οι συνερευνητές της διεξήγαγαν δύο αναλύσεις. Η πρώτη εξέτασε τα αποτελέσματα μιας μελέτης που μετρούσε τη γνωστική λειτουργία για άτομα που διάβαζαν διάφορα είδη μυθοπλασίας. Η άλλη πήρε δεδομένα από μια διαχρονική μελέτη που συσχέτισε τη δια βίου ανάγνωση μυθοπλασίας με γνωστικά αποτελέσματα που κυμαίνονται από την αφηρημένη σκέψη έως το επίπεδο ενσυναίσθησης.

Στην πρώτη ανάλυση, η οποία περιελάμβανε δεδομένα από 70 μελέτες και περισσότερους από 11.000 συμμετέχοντες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ανάγνωση μυθοπλασίας είχε μια μικρή αλλά «στατιστικά σημαντική» θετική επίδραση στη γνωστική ικανότητα των υποκειμένων. Συγκεκριμένα, τα άτομα της συγκεκριμένης ομάδας που διάβαζαν περισσότερο μυθοπλασία φάνηκε να συμπάσχουν καλύτερα με τους άλλους και να κατανοούν τον τρόπο που σκέφτονταν, εξηγεί το PsyPost.

Η ανάλυση διαπίστωσε ακόμα ότι η ανάγνωση μυθοπλασίας είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο από αυτό που έχει η παρακολούθηση σειρών ή ταινιών, ενώ δεν ίσχυε το ίδιο στις περιπτώσεις ανάγνωσης μη μυθοπλαστικού περιεχομένου.

Οι άνθρωποι που διαβάζουν πολύ μυθοπλασία έχουν καλύτερες γνωστικές δεξιότητες

Η δεύτερη ανάλυση, η οποία περιελάμβανε 114 μελέτες και περισσότερους από 30.000 συμμετέχοντες, διαπίστωσε μια ακόμη πιο ουσιαστική θετική συσχέτιση μεταξύ της ανάγνωσης μυθοπλασίας και των γνωστικών ικανοτήτων, ιδίως όσον αφορά τις λεκτικές δεξιότητες, τη συλλογιστική, την αφηρημένη σκέψη και την επίλυση προβλημάτων. Όπως και με την πρώτη ανάλυση, οι ερευνητές διαπίστωσαν μια γενική τάση προς καλύτερες συναισθηματικές γνωστικές ικανότητες, όπως η ενσυναίσθηση.

Συνολικά, δήλωσε η Wimmer, και οι δύο αναλύσεις έδειξαν παρόμοιες τάσεις: «Ότι οι άνθρωποι που διαβάζουν πολύ μυθοπλασία έχουν καλύτερες γνωστικές δεξιότητες από τους ανθρώπους που διαβάζουν λίγο ή καθόλου μυθοπλασία».

Διαβάζει η Gen Z ; Kαι αν όχι, μπορεί μία λέσχη ανάγνωσης να την κάνει να αγαπήσει τα βιβλία;

Πηγή κεντρικής εικόνας: Pexels

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης