«Συνδεδεμένοι» (και πού να σας τα λέω, τι πάθαμε!)
Ο Nicholas A. Christakis και ο James H. Fowler, επιστήμονες, με έρευνα και αφοσίωση στην ιατρική, στην κοινωνιολογία, στην ανθρωπολογία και στην κυβερνητική, παρουσιάζουν μια μελέτη θέσεων μπορείς να πεις, με παράθεση πάντα στοιχείων, για το πώς τα κοινωνικά δίκτυα επηρεάζουν κάθε πλευρά της ζωής μας. Η δύναμή τους είναι τόση που μας κάνουν να μην συνειδητοποιούμε πως δεν αποφασίζουμε για τίποτα και όπως γράφεται στην έκδοση του βιβλίου, δεν αποφασίζουμε ούτε για «το πώς αισθανόμαστε, το πόσα χρήματα κερδίζουμε, ποιον είναι πιθανότερο να παντρευτούμε, το αν θα αρρωστήσουμε ή αν τελικά θα πάμε να ψηφίσουμε —τα πάντα για εμάς σχετίζονται με το τι κάνουν, αισθάνονται και σκέφτονται οι άλλοι γύρω μας».
Το βιβλίο εξηγεί ότι ο κόσμος μας διέπεται από τον Κανόνα των Τριών Βαθμών Επιρροής: επηρεάζουμε και επηρεαζόμαστε από άτομα που απέχουν από εμάς μέχρι και τρεις βαθμούς διαχωρισμού, τα περισσότερα από τα οποία δεν τα γνωρίζουμε καν. Το βιβλίο εξηγεί γιατί τα συναισθήματα είναι μεταδοτικά, πώς εξαπλώνεται η παχυσαρκία, γιατί οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, και πολλά άλλα.
Συμφωνά με το βιβλίο, η ατομικότητά μας, δεν είναι καθοριστική ούτε για μας, αλλά ούτε και για την εξέλιξη της ανθρωπότητας. Εντασσόμαστε, λέει, ασυναίσθητα σε ομάδες ανθρώπων και αυτοί που μας περιστοιχίζουν, μας καθορίζουν, σαν τα πουλιά ενός σμήνους που κινούνται σε πλήρη συμφωνία.
Ενδιαφέρον δεν είναι; Για βρείτε το, απ'τις εκδόσεις Κάτοπτρον!