Νέα άφιξη: μία γεύση από Κύθνο στην πλατεία Αγ. Ειρήνης

Νέλλη Καλαμαρά
Νέα άφιξη: μία γεύση από Κύθνο στην πλατεία Αγ. Ειρήνης

Το Γιαγιά Κούκου Athens άνοιξε τις πόρτες του στην πλατεία Αγίας Ειρήνης και φέρνει μαζί του λίγο κυκλαδίτικο καλοκαίρι στο κέντρο της πόλης μας.

Όσοι επισκέπτονται συχνά την Κύθνο, το ξέρουν ήδη από εκεί, με το Γιαγιά Κούκου Kythnos να αποτελεί αγαπημένο στέκι του νησιού. Για τους υπόλοιπους εμάς θα το χαρούμε στη νέα αθηναϊκή βερσιόν του στην οδό Παναγή Σκουζέ, στην πλατεία της Αγίας Ειρήνης, με το Γιαγια Κουκου Athens να ξεφυτρώνει όμορφο και φιλόξενο μέσα στο νοητό τετράγωνο που δημιουργούν οι οδοί Καλαμιώτου, Αθηναΐδος, Αιόλου και Κολοκοτρώνη.

Ο Ντίνος Φωτεινάκης ρίχνει άγκυρα στο νέο στολίδι της Αθηναϊκής Ριβιέρας

9Q6A3267.jpg

Ένα παλιό υφασματάδικο από τις χρυσές εποχές του εμπορίου υφασμάτων, που κάποτε πουλούσε τις πιο ακριβές δαντέλες της αγοράς και υφάσματα αποκλειστικά από ελληνικές παραγωγές, έγινε πλέον ένα σύγχρονο ελληνικό εστιατόριο με χαρακτήρα και σεβασμό στην ελληνική κουζίνα.

IMG_1015.jpg

Τιμώντας την ιστορία του κτιρίου, ένα υπέροχο vintage έπιπλο στο οποίο έκοβαν τα πατρόν οι ράφτες, “ντύθηκε” με μάρμαρο από άκρη σε άκρη δημιουργώντας ένα μπαρ-πάσο που πάνω του υπάρχει ακόμα η παλιά ζυγαριά του μαγαζιού για τα ζύγια. Η διακόσμηση θυμίζει παλιό Αθηναϊκό σπίτι, με την αρχοντική του σκάλα, τη φλοράλ ταπετσαρία, τα vintage στοιχεία, τα κεντήματα στα κάδρα και τα συλλεκτικά πιάτα.

Ο Περικλής Κοσκινάς και η «σοφή κουζίνα» του ρίχνουν άγκυρα στην Αντίπαρο

9Q6A3521.jpg

Το μενού, δια χειρός Νίκου Ευσταθίου, είναι βασισμένο στην παράδοση, διατηρώντας την ιστορία της ελληνικής κουζίνας και τις μνήμες της σε μια απόδοση που συνάδει με την εποχή και τους ρυθμούς της. Πιάτα αγαπημένα, όπως το παπουτσάκι μελιτζάνας με αρνάκι σιγομαγειρεμένο, αρσενικό Νάξου και τσιπς πατάτας και η σουπιά τσιγαρέλι με αρμυρίκια, φρέσκα μυρωδικά και τραγανή αγκινάρα Ιερουσαλήμ φιγουράρουν στο μενού.

9Q6A3595.jpg

Κερκυραϊκές παραδοσιακές συνταγές όπως το φαγκρί μπουρδέτο με αρμυρίκια και η παστιτσάδα με κοτόπουλο ελληνικής εκτροφής, στριφτάρια, αποξηραμένο προσούτο και Π.Ο.Π τυρί Σαν Μιχάλη Σύρου μας προσκαλούν να αφεθούμε στη γεύση του. Οι χειροποίητες πίτες, χαρακτηριστικό Ελληνικό comfort food, όπως η χορτόπιτα με σπανάκι, καυκαλήθρες και σεσκουλα ,φέτα Αρκαδίας και αρωματικό γιαούρτι φτιάχνονται καθημερινά με μεράκι.

IMG_1035-(2).jpg

Αγαπημένα γλυκά, όπως η πορτοκαλόπιτα με monte λευκής σοκολάτας, καραμελωμένο φουντούκι και παγωτό, θα κλείσουν γλυκά την εμπειρία Γιαγια Κούκου, ενώ η λίστα κρασιών περιλαμβάνει 40 ετικέτες αποκλειστικά από Έλληνες παραγωγούς.

Info: Παναγή Σκουζέ 4, Πλατεία Αγ. Ειρήνης, Αθήνα.