The Shining: Τα 10+1 πιο σημαντικά trivia που πρέπει να ξέρεις για να δεις τη Λάμψη όπως πρέπει

Στελίνα Θεοδοσοπούλου

Το The Shining (Η Λάμψη) έγινε 43 και εμείς το γιορτάζουμε με τα 10+1 trivia που πρέπει οπωσδήποτε να ξέρεις για ένα από τα καλύτερα θρίλερ όλων των εποχών.

Πριν από 43 χρόνια (και μία μέρα), βγήκε στους αμερικανικούς κινηματογράφους η ταινία που έμελλε να αλλάξει τα θεμέλια της αφήγησης και της κινηματογράφησης στο είδος το τρόμου. Το όνομά της "The Shining" (ελλ. τίτλος: Η Λάμψη) και ο ιθύνων νους ο Stanley Kubrick.

43 Χρόνια μετά, ακόμα αποτελεί μία από τις πιο αινιγματικές ταινίες στην ιστορία του παγκόσμιου σινεμά και μέχρι σήμερα είναι μία από τις ταινίες με τη μεγαλύτερη επιρροή λόγω των καινοτόμων τεχνικών κινηματογράφησης, της στοιχειωτικής ατμόσφαιρας, των εμβληματικών ερμηνειών και του διαχρονικού αντίκτυπου στο είδος του τρόμου. Επίσης, διαχώρισε με τολμηρό τρόπο και στάση, το για ποιον λόγο μία ταινία θα πρέπει να διαχωρίζεται από το πηγαίο της υλικό (στην προκειμένη βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Stephen King) για να εξυπηρετήσει το όραμα του δημιουργού (σε αυτήν την περίπτωση δηλαδή, όχι τον King, αλλά τον Kubrick).

Επειδή θα μπορούσαμε να γράφουμε δεκάδες σελίδες και να συζητάμε για ώρες αναλύοντας και σχολιάζοντας το "The Shining", αλλά επειδή είναι καθημερινή και δεν κάνουμε μάθημα σεναρίου ή σκηνοθεσίας (ή ηθικής, γιατί και εδώ υπάρχουν κάποια σκοτεινά trivia), θα αρκεστούμε στο να γιορτάσουμε τη σημερινή μέρα αναφέροντας τα 10+1 πιο σημαντικά trivia που κάνουν αυτό το φιλμ να ξεχωρίζει ακόμα περισσότερο.

Oppenheimer: 9 πράγματα που δεν ήξερες για το πυρηνικό blockbuster του Christopher Nolan

Τα μυστικά της Λάμψης: 10+1 trivia που πρέπει να ξέρεις για το "The Shining" (και που αν ήδη ξέρεις, ας τα ξαναθυμηθείς)

1. Ο Stanley Kubrick ήταν γνωστός τελειομανής και γι’ αυτό οι λήψεις τους δεν είχαν μόνο λίγα takes. Κάποια σκηνές μάλιστα ξεπερνούσαν τις 100 λήψεις. Μάλιστα, η περίφημη σκηνή της σκάλας με τον Jack και την Wendy γυρίστηκε 127 φορές. Η σκηνή γι’ αυτόν τον λόγο μπήκε στο βιβλίο Γκίνες ως η σκηνή με τις περισσότερες λήψεις που έχουν γίνει ποτέ με προφορικό διάλογο και για την Shelley Duvall έγινε μία από τις χειρότερες μέρες της ζωής της.

2. Το διαβόητο και ανατριχιαστικό "Here's Johnny!" που αυτοσχεδίασε ο Jack Nicholson κατά τη διάρκεια της εμβληματικής σκηνής της πόρτας του μπάνιου που σπάει με μανία με το τσεκούρι, είναι μια αναφορά στο "The Tonight Show Starring Johnny Carson". Ο αυτοσχεδιασμός του Nicholson έχει γίνει έκτοτε μια από τις πιο αξιομνημόνευτες στιγμές στην ιστορία του κινηματογράφου. Επίσης, θυσιάστηκαν περίπου 60 πόρτες γι' αυτήν τη σκηνή.

3. Για να δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση του αίματος που αναβλύζει από το ασανσέρ, το συνεργείο χρησιμοποίησε ένα μείγμα νερού και πάνω από 60 γαλόνια ψεύτικου αίματος. Το εφέ δημιουργήθηκε γυρίζοντας τη σκηνή αντίστροφα για να επιτευχθεί το επιθυμητό απόκοσμο αποτέλεσμα. Παρεμπιπτόντως, επειδή η σκηνή ήταν τόσο δύσκολη να φτιαχτεί (να καθαριστεί, να ξαναβαφτεί κ.λπ) και ενώ την τράβηξαν εν τέλει σε τρεις μέρες, συνολικά πήρε περίπου έναν χρόνο για να γυριστεί.

4. Στην αρχή, ο σκηνοθέτης Stanley Kubrick ανησυχούσε ότι ο λαβύρινθος του "The Shining" ήταν πολύ εύκολος για να λυθεί. Το συνεργείο το είδε σαν πρόκληση, με αποτέλεσμα ο σκηνοθέτης να προσπαθεί να τον λύσει σε ένα από τα γυρίσματα, αλλά δεν μπόρεσε να βγει. Όχι μόνο αυτό, αλλά η σκηνή όπου ο Jack κυνηγάει τον γιο του μέσα στους φράχτες χρειάστηκε έναν μήνα για να γυριστεί, γιατί τα μέλη του συνεργείου χάνονταν συνεχώς και έπρεπε να χρησιμοποιούν να φωνάζουν για βοήθεια.

5. Ο τότε 6χρονος Danny Lloyd, ο οποίος υποδύθηκε τον Danny Torrance, δεν γνώριζε ότι γύριζε μια ταινία τρόμου. Ο Kubrick τον προστάτευσε από τα σκοτεινά θέματα της ταινίας, επιτρέποντάς του να αποδώσει τον ρόλο του με φυσικό τρόπο χωρίς να επηρεαστεί από την ένταση της ταινίας. Ο μικρός αυτός διαλέχτηκε για να παίξει στην ταινία, λόγω της ικανότητάς του να διατηρεί τη συγκέντρωσή του για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

6. Επίσης, είναι υπεύθυνος για μία από τις πιο ανατριχιαστικές πτυχές της ταινίας: την ιδέα να αλλάξει τη φωνή του και να λυγίσει το δάχτυλό του για να ζωντανέψει τον φανταστικό του φίλο "Τόνι". Ο Κιούμπρικ λάτρεψε την ιδέα και την κράτησε για την ταινία.

7. Η χαρακτηριστική λέξη "Redrum", η οποία γίνεται κεντρικό στοιχείο της ταινίας, είναι στην πραγματικότητα η λέξη "φόνος" (murder) γραμμένη ανάποδα. Χρησιμεύει ως μια στοιχειωτική και ανατριχιαστική ένδειξη της φρίκης που θα ακολουθήσει.

8. Η γραφομηχανή που χρησιμοποιούσε ο Jack, ήταν μια πραγματική γραφομηχανή “περιαγμένη” από τον ίδιο τον Stanley Kubrick. Η custom αλλαγή που έγινε επέτρεψε σε όποιον τη χρησιμοποοιύσε να πληκτρολογεί επανειλημμένα χωρίς να χρειάζεται να ξαναγεμίζει το χαρτί και έγινε έτσι ένα ακόμη μέσο που τόνισε την πτώση του πρωταγωνιστή προς την παράνοια.

9. Το ξενοδοχείο Overlook, όπου διαδραματίζεται το μεγαλύτερο μέρος του “The Shining”, βασίστηκε στο ξενοδοχείο Stanley στο Estes Park του Κολοράντο. Ο συγγραφέας Stephen King, στο μυθιστόρημα του οποίου βασίζεται η ταινία, εμπνεύστηκε τη συγγραφή της ιστορίας αφού έμεινε στο δωμάτιο 217 του ξενοδοχείου Stanley.

10. Η "Λάμψη" έχει δώσει τροφή για διάφορες ερμηνείες και θεωρίες συνομωσίας με την πάροδο των ετών. Ορισμένοι πιστεύουν ότι αποτελεί αλληγορία για τη γενοκτονία των ιθαγενών Αμερικανών, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι αντιπροσωπεύει την κυκλική φύση της κακοποίησης και της βίας. Άλλοι επίσης πιστεύουν πως η ταινία είναι η ομολογία του Kubrick πως βοήθησε να πλαστογραφηθεί η προσγείωση στο φεγγάρι. Η αινιγματική φύση της ταινίας εξακολουθεί να γοητεύει το κοινό και να πυροδοτεί συζητήσεις δεκαετίες μετά την κυκλοφορία της.

Το +1. Παρά το γεγονός πως ο Stephen King ήταν θαυμαστής του Stanley Kubrick, δεν του άρεσε καθόλου η ταινία και δεν φρόντισε να το κρύψει, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ήταν "βαθιά απογοητευμένος". Μάλιστα, είχε ενοχληθεί τόσο πολύ από το κινηματογραφικό "The Shining" που έκανε μια μίνι σειρά τρόμου τριών επεισοδίων πάνω στο δικό του μυθιστόρημα το 1997. "Αυτό είναι το λάθος με τη Λάμψη, βασικά… η ταινία δεν έχει καρδιά, δεν υπάρχει κέντρο στην εικόνα. Έγραψα το βιβλίο ως τραγωδία, και αν ήταν τραγωδία, ήταν επειδή όλοι οι άνθρωποι αγαπούσαν ο ένας τον άλλον. Εδώ, φαίνεται ότι δεν υπάρχει τραγωδία γιατί δεν υπάρχει τίποτα να χαθεί", είχε πει ο συγγραφέας. Αυτό συνέβη βέβαια γιατί ο Kubrick έκανε την ταινία δική του, χρησιμοποιώντας το βιβλίο ως αφετηρία περισσότερο, γι' αυτό μάλιστα δεν ήθελε να συνεργαστεί μαζί του για το σενάριο.

Αν έχεις λατρέψει και εσύ την Sarah Snook του Succession, σου έχουμε φρέσκο trailer τρόμου

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης