Θα πάρει μέρος η Ελλάδα στα Όσκαρ; Τι έχει γίνει με την ελληνική συμμετοχή και πώς αντιδρά το X;

 Άρτεμις Σκούφου
Photo by Matt Sayles/Invision/AP

Άγνωστο παραμένει ακόμα αν τελικά θα εκπροσωπηθεί η Ελλάδα στα Όσκαρ. Η τελευταία εξέλιξη ανησυχεί το κοινό. 

Αλαλούμ επικρατεί τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την ελληνική υποψηφιότητα στα Όσκαρ. Τελευταία εξέλιξη; Το αίτημα της Ακαδημίας Κινηματογράφου «να ακυρωθεί η φετινή ελληνική συμμετοχή στα Όσκαρ». Τι συμβαίνει και τόσοι σκηνοθέτες απέσυραν τις ταινίες τους;

Κάθε χρόνο μια επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού γνωμοδοτεί σχετικά με το ποια ταινία θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα Όσκαρ. Φέτος όμως, όλα ξεκίνησαν όταν η επιτροπή που επιλέχθηκε άλλαξε ξαφνικά. Γιατί συνέβη αυτό;

10 οσκαρικά ζευγάρια που ξεχώρισαν: Ο Theroux με τη νέα του σύντροφο και ο «κλασικός» Bradley Cooper

Το χρονικό με την ταινία που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα Όσκαρ

Από το Υπουργείο απευθύνθηκε πρόσκληση συμμετοχής στην επιτροπή, στα μέλη της Ακαδημίας σκηνοθέτη Βασίλη Κεκάτο, κριτικό κινηματογράφου Λήδα Γαλανού και ηθοποιό Κόρα Καρβούνη, καθώς και στη σεναριογράφο Κάλλια Παπαδάκη, την οποία και οι τέσσερις αποδέχθηκαν.

Στην ανακοίνωσή της, η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου περιγράφει τα όσα ακολούθησαν:

«Στις 11 Αυγούστου, η ως άνω Διεύθυνση του ΥΠΠΟ απέστειλε email στους εν λόγω συναδέλφους με το οποίο επιβεβαίωσε τη συμμετοχή τους στην επιτροπή, ορίζοντας μάλιστα ως πρόεδρο τον Βασίλη Κεκάτο. Στο ίδιο email τους κοινοποιήθηκαν οι σύνδεσμοι των ταινιών (links) προκειμένου να δουν και να αξιολογήσουν τα υποψήφια έργα εν όψει διαδικτυακής σύσκεψης όπου θα διαβουλεύονταν για την τελική απόφαση.

Δύο μέρες μετά, στις 13 Αυγούστου, οι τέσσερις συνάδελφοι έλαβαν email από την προϊσταμένη του Τμήματος Κινηματογραφίας και Οπτικοακουστικών Μέσων που τους ενημέρωνε ότι “εκ παραδρομής σάς ανακοινώθηκε η συμμετοχή σας στην Επιτροπή που θα γνωμοδοτήσει όσον αφορά στην ελληνική υποψηφιότητα για την 97η διοργάνωση των βραβείων OSCAR, συμμετοχή η οποία, δυστυχώς, δεν οριστικοποιήθηκε”.

Το παραπάνω περιστατικό θίγει το πρόσωπο και το κύρος των εν λόγω συναδέλφων. Πολύ περισσότερο όμως πλήττει την αξιοπιστία και την αξιοκρατία της νεοσύστατης επταμελούς επιτροπής που ανακοινώθηκε στην Διαύγεια στις 13 Αυγούστου, λίγες μόνο ώρες μετά τις “διορθωτικές επιστολές”. Ζητάμε από το Υπουργείο να δώσει άμεσα και δημόσια εξηγήσεις για όλα τα παραπάνω προκειμένου να απαντηθούν οι εύλογες απορίες του συνόλου της κινηματογραφικής κοινότητας για τα κίνητρα και τα αίτια αυτής της αντικατάστασης.»

Τα άτομα της επιτροπής άλλαξαν χωρίς να προσδιοριστεί ο λόγος και η Ακαδημία στη συνέχεια ζήτησε απαντήσεις για το ποιος και γιατί πήρε αυτή την απόφαση.

Κατά συνέπεια, 20 από τις 23 ταινίες που πληρούν τις προϋποθέσεις για να εκπροσωπήσουν την χώρα στα Όσκαρ, αποσύρθηκαν από τη διαδικασία σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε κι άλλη αποχώρηση ταινίας.

Σε σχετική ανακοίνωση ή αλλιώς απάντηση που εξέδωσε ο υφυπουργός Πολιτισμού, Ιάσων Φωτήλας, μετά από σχετικές ανακοινώσεις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και των κινηματογραφικών σωματείων επισήμαινε πως «πριν από την 13η Αυγούστου δεν είχε πραγματοποιηθεί ο ορισμός επιτροπής, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το Νόμο γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τη Διαύγεια» αλλά και ότι «για το θέμα της εκ παραδρομής της δήθεν απόφασης, έχουν ήδη κινηθεί οι διαδικασίες από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα του ΥΠΠΟ».

Κατά τη χθεσινή, έκτακτη συνέντευξη τύπου, ο υφυπουργός Πολιτισμού θέλησε να ξεκαθαρίσει πως η αλλαγή σύνθεσης της επιτροπής δεν είχε απολύτως καμία σχέση με τους καλλιτέχνες οι οποίοι είχαν δεχτεί αρχικά πρόταση να συμμετάσχουν, αλλά ήταν απαραίτητη προκειμένου να μην επικυρωθεί ένα λάθος, μια μη επιτρεπτή, κατά την άποψή του, ενέργεια.

Από την πλευρά της, η υπάλληλος, η οποία έχει παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό, ισχυρίστηκε πως έστειλε το μέιλ από υπερβάλλοντα ζήλο, πιστεύοντας ότι ο υφυπουργός δεν θα έχει αντίρρηση.

Ωστόσο, σήμερα η Ακαδημία Κινηματογράφου προχώρησε σε ένα νέο αίτημα.

Όπως σημειώνει στην επιστολή της, «κρίνει ότι η μόνη λύση που μπορεί να προκριθεί αυτή τη στιγμή είναι η πλήρης ακύρωση της διαδικασίας και η μη κατάθεση πρότασης από την χώρα μας για το φετινό Βραβείο Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας. Με αυτό το σκεπτικό, αποφασίσαμε την ακύρωση της ανεξάρτητης διαδικασίας ψηφοφορίας των μελών της ΕΑΚ για την φετινή συμμετοχή στα βραβεία Όσκαρ, η οποία ήταν προγραμματισμένη για την τρέχουσα εβδομάδα».

«Η λύση που προκρίνουμε είναι μια λύση με τεράστιο κόστος για την Ελληνική Κινηματογραφία. Το κόστος αυτό είναι ιδιαιτέρως βαρύ για τους δημιουργούς που έχουν ήδη αποσύρει τις ταινίες τους από την διαδικασία» προστίθεται στην επιστολή, λέγοντας ακόμα «Με αφορμή την τρέχουσα κρίση, ζητάμε εκ νέου από το Υπουργείο Πολιτισμού να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα τα αιτήματα του κινηματογραφικού κλάδου».

Η αντίδραση στα social media

Παραμένει ακόμα ερώτημα με το αν θα συμμετέχει η Ελλάδα στα Όσκαρ, όμως οι χρήστες του Χ έχουν πάρει την κατάσταση στα χέρια του και ανεξαρτήτως από τις θέσεις που έχουν πάρει το Υπουργείο Πολιτισμού και η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου εκφράζουν τα παράπονά τους.

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης