Είδαμε το «Joker: Folie à Deux» παρά το hate που δέχεται και λέμε «ναι» στη μουσική τρέλα για δύο

 Άρτεμις Σκούφου
Instagram/ joaquinphoenixofflcial

Joaquin Phoenix και Lady Gaga μοιράζονται μια «τρέλα για δύο» στο «Joker: Folie à Deux» που άλλους τους απογοήτευσε και άλλους τους ικανοποίησε το αποτέλεσμα. Από μένα είναι «ναι» και υπάρχει λόγος. 

Το «Joker: Folie à Deux» κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους και παρόλο που τις πρώτες ημέρες συγκέντρωσε αρκετό κόσμο στις προβολές, πλέον οι αίθουσες των σινεμά είναι οριακά άδειες. Ποιος ο λόγος;

Η νέα ταινία του Joker με πρωταγωνιστή τον Joaquin Phoenix και τη Lady Gaga στον ρόλο της Harley Quinn δεν ενθουσίασε τόσο πολύ το κοινό όσο η πρώτη επιτυχημένη ταινία του 2019. Οι περισσότεροι θεατές κρίνουν αρνητικά την επιλογή του μιούζικαλ και συγκρίνουν την ταινία αυτή με άλλους Joker που έχουμε δει στις οθόνες μας ή σε κόμιξ. Είναι, όμως, μια τόσο επιφανειακή ταινία για να την κρίνουμε τόσο έντονα ή στην πραγματικότητα πετυχαίνει τους σκοπούς της;

Todd Phillips, Lady Gaga και Joaquin Phoenix.

Photo by Jordan Strauss/Invision/AP

Ο Joaquin Phoenix μιλά για την αυστηρή δίαιτα του Joker κι εμφανίζεται με t-shirt στη Βενετία

Το «Joker: Folie à Deux» είναι τελικά το μιούζικαλ που τόσο καιρό περιμέναμε να δούμε;

Η απάντηση είναι ναι μεν, αλλά...

Ξεκινώντας με τα απλά να πούμε ότι η νέα αυτή ταινια σε σκηνοθεσία Todd Phillips δεν έχει καμία σχέση με το πρώτο Joker. Δεν είναι η περιπέτεια δράσης που περιμέναμε, ούτε ακριβώς και ο τρελός έρωτας του Joker με τη Harley Quinn. Δε μπορούμε όμως να πούμε πως δεν είναι μία χορταστική ταινία.

Για ακόμα μία φορά, ο Joaquin Phoenix μάς βάζει στη ψυχεδέλεια του ήρωα που υποδύεται, με έναν διαφορετικό τρόπο απ' ό,τι στην ταινία του 2019. Αυτή τη φορά η ταινία εξερευνά τις δύο διαφορετικές προσωπικότητες του ίδιου ανθρώπου, αλλά πάει και ένα βήμα πιο μακριά.

Κατά πόσο ένας ψυχικά ασθενής άνθρωπος μπορεί να συμμορφωθεί με τους κανόνες της φυλακής, να αναρρώσει μέσω της μουσικής, να ερωτευτεί και να διαχωρίσει τι είναι στη φαντασία του και τι όχι;

Κατά πόσο είναι δίκαιο ένας άνθρωπος σαν τον Arthur Fleck να αθωωθεί; Είναι η δικαιοσύνη ίδια για όλους; Ακόμα και για τους ανθρώπους που διατρέχουν προβλήματα με τη ψυχική τους υγεία;

Ο Todd Phillips δίνει την απάντηση μέσα απ' όλη τη δίκη, αλλά και μέσα από την τελευταία σκηνή της ταινίας.

Μετά το Joker 2, η Lady Gaga επιστρέφει με το Harlequin και γίνεται πιο Harley Quinn από ποτέ

Γιατί τόσο θέμα με τη μουσική;

Πριν δούμε την ταινία ξέραμε τι πάμε να δούμε. Δεν είναι μια απλή ταινία. Είναι μιούζικαλ. Αυτό σημαίνει ότι θα ακούσουμε πολλά τραγούδια και ήταν πραγματικά πολλά. Κάποια από αυτά θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν περιττά, δεν προσέφεραν κάτι στην πραγματικότητα. Όμως, το όλο θέμα της ταινίας είναι αυτό. Η μουσική. Μπορεί η μουσική να γιατρέψει έναν άνθρωπο με ψυχική ασθένεια;

Ο Arthur Fleck είναι κωμικός. Έτσι δηλώνει. Και η μουσική θα μπορούσε να είναι μέρος της θεραπείας του ή απλά ένα κομμάτι της προσωπικότητάς του.

Η όλη ταινία εκτυλίσσεται γύρω από τη γνωριμία του με τη Harley Quinn, την καλπάζουσα φαντασία του για την κοινή τους ζωή και η μουσική είναι η ίδια η Harley Quinn. Χάρη στη μουσική γνωρίστηκαν και πάνω στη μουσική χτίστηκε το ειδύλλιό τους. Όμως, η υπόθεση δεν ξεφεύγει από το βασικό μας ερώτημα.

Είναι αθώος ή ένοχος ο Arthur Fleck;

Το ερώτημα απαντάται με διαφορετικούς τρόπους μέσα από την εξέλιξη της ιστορίας. Παρά τη μουσική, τον έρωτα και τις φαντασιώσεις που κυριαρχούν, η πλοκή είναι τέτοια που δεν μας αφήνει να ξεχάσουμε τη «δίκη του Αιώνα», όπως αποκαλείται η δίκη του Arthur.

Η δράση δεν είναι μεγάλη. Δεν είναι μια καθαρή ταινίας δράσης που θα σε καθηλώσει και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τη συγκρίνεις με τις ταινίες του Batman, στις οποίες βλέπαμε τον Joker.

Το «Joker: Folie à Deux» δεν είναι μια ταινία Joker και ίσως αυτό είναι που απογοητεύει το μεγαλύτερο μέρος του κοινού. Αν δεν μπεις στη διαδικασία να ταυτίσεις τον Joaquin Phoenix με τον Joker και τη Lady Gaga με τη Harley Quinn, τότε ίσως σου αρέσει κι εσένα αυτή η εκδοχή με τους εξαιρετικούς ηθοποιούς. Από τον πρωταγωνιστή μέχρι τους φύλακες στο σωφρονιστικό ίδρυμα, οι ρόλοι είναι αρκετά εύστοχοι και όλοι τους έχουν έναν σκοπό στην ταινία.

Το «Joker: Folie à Deux» δεν είναι μια τυπική ταινία Joker. Είναι μια ταινία για τη ψυχεδέλεια, τη θεραπεία των ψυχικών ασθενειών και το πώς οι άνθρωποι σε σοβαρή ψυχολογική κατάσταση αντιμετωπίζονται από τους γύρω τους, παρασύρονται και αλλάζουν από ένα και μόνο γεγονός.

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης