Coldplay: Από τη συνέντευξη του Guy Berryman στο Queen.gr προέκυψαν απλά (αλλά σύνθετα) συμπεράσματα

Ανθή Μιμηγιάννη
Coldplay: Από τη συνέντευξη του Guy Berryman στο Queen.gr προέκυψαν απλά (αλλά σύνθετα) συμπεράσματα

«Όταν έκλεισα τα 40 μου χρόνια πήρα ένα ιδιαίτερο ρολόι το οποίο φοράω σχεδόν κάθε μέρα. Τα 40 ήταν ένα καλό σημείο καμπής για μένα. Μια από τις λίγες φορές που κοίταξα πίσω στη ζωή μου προκειμένου να καθορίσω το μέλλον». Όσα μοιράστηκε μαζί μας ο μπασίστας των Coldplay, Guy Berryman. 

Το πάθος για τα ρολόγια ίσως κρύβει πολύ ψαγμένη και φιλοσοφημένη αντίληψη του χρόνου, όταν είσαι καλλιτέχνης «εκπτώσεις» στις ανησυχίες δεν κάνεις, η μόδα και η γνώση της είναι κουλτούρα και η επιτυχία πολλές φορές φοράει jeans και T-shirt, η «εκκωφαντική σιωπή» είναι η πιο «ηχηρή παρουσία», η ανυπομονησία είναι πολλές φορές χαρακτηριστικό των πιο υπομονετικών ανθρώπων. Αυτά είναι μόλις πέντε από τα απλά αλλά σύνθετα συμπεράσματα που προέκυψαν από τα μαθήματα Coldplay ιστορίας που συνθέτουν το προφίλ του μπασίστα, Guy Berryman.

Στη συνέντευξη που μου παραχώρησε -λίγο πριν από τα 2 sold out live με οικολογικό χαρακτήρα στο ΟΑΚΑ, αντιλήφθηκα πως πολλοί θεωρητικοί άνθρωποι που θαυμάζω προέκυψαν από τις θετικές επιστήμες -όπως δηλαδή εκείνος που από τις σπουδές του ως πολιτικός μηχανικός βρέθηκε να είναι μέλος του πιο επιτυχημένου ίσως εναλλακτικού ροκ συγκροτήματος του 21ου αιώνα. Η βεντάλια της θεωρητικής φιλοσοφίας του περιλαμβάνει από τη δική του συλλογή ρούχων και τη φωτογραφία μέχρι τις επιχειρήσεις και φυσικά τους Coldplay. Του αγαπημένου μας συγκροτήματος από τη Βρετανία που δημιουργήθηκε πριν από 28 χρόνια από μέλη του που γνωρίστηκαν στο πανεπιστήμιο. Chris Martin, Jonny Buckland, Guy Berryman, Will Champion είναι η τετράδα που εκτόξευσε τη φήμη της με τις επιτυχημένες live εμφανίσεις τους καθώς και την επιρροή τους στην pop κουλτούρα με την καλλιτεχνική τους δράση και το φιλανθρωπικό τους έργο.

Coldplay in Concert - Los Angeles
From left, Jonny Buckland, Chris Martin, Will Champion and Guy Berryman of Coldplay perform at the Rose Bowl, Saturday, Sept. 30, 2023, in Pasadena, Calif. (AP Photo/Chris Pizzello)Invision

24 χρόνια μετά την επιτυχία του Yellow και ανυπομονούμε να ακούσουμε από κοντά το Σάββατο και την Κυριακή στο υπερθέαμα «Music of the Spheres» τραγούδια όπως τα Magic, White Shadows, Sky Full of Stars, Viva la Vida, Paradise, My Universe, What if, κ.α. (Εντάξει, ίσως κάποιοι να ανυπομονούν λίγο περισσότερο και για εκείνο το κομμάτι του οποίου η μελωδία από το πιάνο είναι ταυτισμένη με μια υπέροχη εποχή).

Τα Do's και Dont's που πρέπει να ξέρεις για τις δύο συναυλίες που θα δώσουν οι Coldplay στην Αθήνα

Μέχρι τότε, ακολουθεί η συνέντευξη του Guy Berryman και όσα «κατέγραψε» το δικό μας Clock

Guy Berryman, αν έπρεπε να περιγράψετε τον εαυτό σας με ένα hashtag, ποιο θα ήταν αυτό;

#restless -φαίνεται να με περιγράφει καλά.

Πώς ακριβώς ορίζετε αυτή την ανησυχία;

Έχω ευλογηθεί με μια συνεχή αίσθηση της περιέργειας. Έχω πάντα την ανάγκη να εξερευνώ και να ανακαλύπτω νέα πράγματα που με ενδιαφέρουν. Συνήθως -σχεδόν πάντα- σχετίζονται με το σχεδιασμό ή τις ανθρώπινες κατασκευές.

Μουσικός, συνθέτης, παραγωγός, επιχειρηματίας, σχεδιαστής. Κοιτάζοντας πίσω στη ζωή σας, πώς αισθάνεστε για την καλλιτεχνική σας διαδρομή και τα επιτεύγματά σας; Υπάρχει κάτι που δεν έχετε κατακτήσει ακόμα και επιθυμείτε να κατακτήσετε στο μέλλον;

Αισθάνομαι αρκετά ευτυχισμένος με τα επιτεύγματά μου -αν και ένα μέρος μου αισθάνεται μερικές φορές ότι δεν έχω καταφέρει τίποτα! Αυτός υποθέτω είναι και ο λόγος που κοιτάζω συνεχώς μπροστά και αναπτύσσω νέες ιδέες. Για να είμαι ειλικρινής, είναι πολύ σπάνιο για μένα να σταματήσω και να αναλογιστώ τις προηγούμενες προσπάθειές μου -το μόνο που με απασχολεί είναι το «τώρα» και το να κοιτάζω μπροστά.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο μάθημα που πήρατε μέσω μιας αποτυχίας σας;

Νομίζω ότι μία από τις αδυναμίες μου είναι η ανυπομονησία. Βιάζομαι να κάνω πράγματα ή θέλω τα πράγματα να συμβούν αμέσως. Έχω μάθει ότι αν κάτι αξίζει τον κόπο, πρέπει να κάνεις τον κατάλληλο σχεδιασμό και να του δώσεις τον απαραίτητο χρόνο για να πραγματοποιηθεί πλήρως.

Ανάμεσα στις πολλές επιτυχίες σας είναι και το fashion label Applied Art Forms με έδρα το Άμστερνταμ. Το 2020 εγκαινιάσατε το εν λόγω brand, το οποίο είναι εμπνευσμένο από χρηστικά, επαγγελματικά και στρατιωτικά ρούχα. Είναι επίσης γνωστό, πως το 2023, η Applied Art Forms άλλαξε την παρουσίαση των ανδρικών ρούχων της σε unisex με τη διαχρονική φιλοσοφία να παραμένει ως αδιαπραγμάτευτος κανόνας. Ποια άλλα συστατικά συνθέτουν τα ρούχα σας και για ποιο βασικό λόγο αξίζει να τα φορέσει κάποιος τουλάχιστον μία φορά;

Προσπαθούμε να εστιάζουμε στο διαχρονικό σχεδιασμό με τα καλύτερα υλικά που μπορούμε να βρούμε -και η ποιότητα της κατασκευής πρέπει να είναι η καλύτερη δυνατή. Τα αγαπημένα μου ρούχα είναι αυτά που έχω εδώ και πολύ καιρό ή ήταν ήδη πολύ παλιά όταν τα αγόρασα. Μου αρέσει το πώς τα ρούχα θα μαλακώσουν και θα ξεθωριάσουν με την πάροδο του χρόνου - και μου αρέσει επίσης να συλλέγω πατίνες που λένε μια ιστορία. Είμαστε υπέρ του slow fashion - και δεν ακούμε τις τάσεις της μόδας της στιγμής. Έχουμε διαπιστώσει ότι όταν κάποιος αγοράζει ένα κομμάτι από εμάς, θα επιστρέψει για περισσότερα, επειδή βλέπει και αισθάνεται την ποιότητα. Αντλούμε έμπνευση από το αρχείο μου με vintage χρηστικά ρούχα, αλλά στη συνέχεια τα επαναπροσδιορίζουμε με σύγχρονες γραμμές.

https://www.instagram.com/p/Cu1T2LTNeMB/

Το κατάστημα EMVI+ στη Σκουφά στο Κολωνάκι όπου μπορούμε να βρούμε τα σχέδιά σας βρίσκεται σε εξαιρετική τοποθεσία -κάτι που χαροποιεί ιδιαίτερα και εμάς τους λάτρεις του Κέντρου της πόλης. Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προσδοκίες σας όσον αφορά την ανταπόκριση του κόσμου στην Ελλάδα;

Δεν έχω καμία προσδοκία! Είναι ωραίο συναίσθημα να λανσάρω την εταιρία σε μια νέα χώρα - και ανυπομονώ να γνωρίσω την ομάδα εκ των έσω. Δεν υπάρχουν εγγυήσεις για την επιτυχία στη μόδα - το βλέπω ως την αρχή μιας διαρκούς σχέσης που απαιτεί φροντίδα και προσοχή στην πορεία - πιστεύω στη σκληρή δουλειά!

Το να είναι κάποιος ΚΑΙ επιχειρηματίας και σχεδιαστής μπορεί να ακούγεται ωραίο και cool, αλλά απαιτεί πολλή δουλειά και απίστευτα επαγγελματική κατάρτιση. Τι είδους δεξιότητες και νοοτροπία απαιτούνται για τον συγκεκριμένο ρόλο;

Η λειτουργία ενός fashion label είναι task 24-7. Υπάρχουν τόσα πολλά ρευστά μέρη που μερικές φορές είναι δύσκολο να συμβαδίσει κανείς με τους ρυθμούς της βιομηχανίας. Προσπαθούμε να μείνουμε στη γραμμή μας και να επικεντρωνόμαστε στις βασικές μας αρχές. Ως μια μικρή ανεξάρτητη εταιρεία, όλοι μας πρέπει να καλύπτουμε πολλά καθήκοντα σε καθημερινή βάση -αλλά θα έλεγα ότι το πιο σημαντικό προσόν που πρέπει να έχεις στη μόδα είναι το πάθος... είναι μια πολύ απαιτητική βιομηχανία, οπότε πρέπει να αγαπάς πραγματικά να σχεδιάζεις ρούχα!

Αν η επιτυχία ήταν ρούχο πώς θα ήταν το outfit;

Πιθανότατα κάποιο είδος κοστουμιού. Αλλά υπάρχει επιτυχία και με jeans και T-shirt.

Guy-BerryMan2.jpeg

Είμαστε σίγουροι ότι «δεν θα μπορούσατε να ζήσετε χωρίς τους Beatles ή τη Motown». Επιπλέον, γνωρίζουμε πως οι James Brown, Marvin Gaye, Kool & the Gang και οι Funk Brothers είναι μουσικές σας εμπνεύσεις. Αλλά μιλώντας για ρούχα αναρωτιόμαστε για το ποιες είναι οι fashion επιρροές σας;

Το εκτενές αρχείο ρούχων μου αποτελείται κυρίως από αυθεντικά στρατιωτικά ρούχα και ρούχα εργασίας - αλλά οι πιο σύγχρονοι σχεδιαστές που θαυμάζω είναι οι Helmut Lang, Massimo Osti, Katherine Hamnett και Martin Margiella - και ειδικότερα οι συλλογές που παρήγαγαν τη δεκαετία του 1990.

Ο θρυλικός James Brown είπε κάποτε: «Η σιωπή μας είναι εκκωφαντική και θανατηφόρα». Ποια είναι η πιο «εκκωφαντική σιωπή» σας;

Πως ο χρόνος είναι πολύτιμος και έχουμε μόνο 24 ώρες την ημέρα.

Πού βρίσκετε κίνητρα για να συνεχίσετε να πετυχαίνετε τους στόχους σας; Ποιον στόχο/κορυφή δεν έχετε κατακτήσει ακόμη;

Είμαι τυχερός και ευγνώμων που γεννήθηκα με όρεξη και κίνητρα. Εμπνέομαι από τα πάντα γύρω μου και αναζητώ τρόπους για να εφαρμόσω τις ικανότητές μου στο υψηλότερο επίπεδο. Δεν τα καταφέρνω πάντα! Αλλά προσπαθώ...

Αν η ζωή σας ήταν εικόνα πώς θα έμοιαζε;

Πολύ busy νομίζω -ίσως κάποια του Jackson Pollock!

Όλοι γνωρίζουμε το πάθος σας για τα ρολόγια. Ο συμβολισμός τους σας κάνει να επαναπροσδιορίζετε συνεχώς τον χρόνο και να εκτιμάτε την κάθε στιγμή όλο και περισσότερο κάθε μέρα;

Προσπαθώ να εκτιμώ κάθε στιγμή -αλλά όλοι μας αναλωνόμαστε σε πράγματα που μας αποσπούν από αυτό φυσικά. Μου αρέσει ο συμβολισμός των ρολογιών -αν και με ελκύουν κυρίως από άποψη σχεδιασμού! Όταν έκλεισα τα 40 μου χρόνια πήρα ένα ιδιαίτερο ρολόι το οποίο φοράω σχεδόν κάθε μέρα. Τα 40 ήταν ένα καλό σημείο καμπής για μένα. Μια από τις λίγες φορές που κοίταξα πίσω στη ζωή μου προκειμένου να καθορίσω το μέλλον.

Guy Berryman, μιλώντας για ρολόγια, αναρωτιέμαι τί ώρα και ημερομηνία δείχνει το ρολόι που φοράτε. Σε ποια σημαντική στιγμή σταματάει ο χρόνος; Και σε ποιες επαγγελματικές ή προσωπικές στιγμές ο χρόνος «τρέχει» πιο γρήγορα.

Φοράω ένα vintage Rolex Sea Dweller. Είναι περίπου του 1972, άρα λίγο πιο παλιό από μένα. Γενικά δείχνει τη σωστή ώρα -αλλά η ημερομηνία είναι πάντα λάθος! Αισθάνομαι ότι ο χρόνος έχει αρχίσει να «τρέχει» πιο γρήγορα για μένα. Θυμάμαι την αίσθηση των ατελείωτων καλοκαιριών όταν ήμουν παιδί, αλλά τώρα οι μήνες και τα χρόνια περνούν με ανησυχητικό ρυθμό. Ακόμα νιώθω σαν να είμαι στο 21 όμως -οπότε ελπίζω αυτό να παραμείνει το ίδιο!