Κάποτε η Celine Dion υποκλίθηκε στο ταλέντο του τσελίστα Hauser: Σε Q&A πριν το live μάθαμε τα γιατί

Ανθή Μιμηγιάννη
Κάποτε η Celine Dion υποκλίθηκε στο ταλέντο του τσελίστα Hauser: Σε Q&A πριν το live μάθαμε τα γιατί

Πριν τα live του σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα ο «Rebel with a cello» μίλησε στο Queen.gr και καταλάβαμε πως πίσω από τον επαναστάτη με το τσέλο κρύβεται η αρχοντιά της μητέρας του. «Μάνα είναι μόνο μία». 

Ήταν τον περασμένο Ιούνιο, όταν η Celine Dion παρακολούθησε τη συναυλία του Hauser στο Las Vegas μαζί με τους δίδυμους γιους της. Ήταν τότε που ο Κροάτης καλλιτέχνης εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για τη συνάντηση, μοιράζοντας στιγμιότυπα στα social media όπου η εμβληματική τραγουδίστρια δηλώνει θαυμάστριά του και ο ίδιος της αφιερώνει το «My Heart Will Go On» κατά τη διάρκεια του live στο οποίο εκείνη σηκώθηκε όρθια και καταχειροκροτήθηκε από το κοινό. Και καταλαβαίνει κανείς, πως για να υποκλιθεί o ογκόλιθος Dion στο ταλέντο κάποιου, τότε μιλάμε για «πολλά κυβικά».

https://www.instagram.com/reel/C8p3BPmybpM/

Γεννημένος ως Stjepan Hauser, ο 38χρονος πρωτοπόρος τσελίστας με το επαναστατικό πνεύμα και τη ρομαντική ψυχή, αρνείται να περιοριστεί σε στεγανά και συμβατικότητες ενώ απεχθάνεται τη θυματοποίηση εαυτού κάτι το οποίο και τον βοηθάει να κοιτάει μόνο μπροστά και να εξελίσσεται. Το γεγονός πως μια ημέρα έχει μόνο 24 ώρες και η έλλειψη χρόνου είναι εχθρός του, η δημιουργική του ενέργεια ξεχειλίζει. Τελειομανής και επαναστάτης σε περιοριστικά κλισέ που αφορούν στη μουσική, η αναγνώρισή του από κορυφαίους μουσικούς οδήγησε σε μια τεράστια απήχηση στα social media, καθιστώντας τον έναν από τους πιο επιδραστικούς καλλιτέχνες της γενιάς του.

https://www.instagram.com/p/C-8DGdHNeFN/

Η παρουσία του στην Ελλάδα για δύο μοναδικές συναυλίες με την περιοδεία του «Rebel with a Cello» όπου θα εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη στις 11 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Γης και στην Αθήνα στις 13 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού αποτελεί κορυφαία επιλογή στην ατζέντα των συναυλιών του Σεπτέμβρη, σε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει τόσο γνωστά του έργα όσο και διασκευές σύγχρονων κομματιών.

Κάποτε η Celine Dion υποκλίθηκε στο ταλέντο του τσελίστα Hauser και από τη συνέντευξή του στο Queen.gr προκύπτει πως εκτός από το ταλέντο ο θαυμασμός της θρυλικής τραγουδίστριας αφορούσε και στην παιδεία και τις αξίες του διεθνούς τσελίστα

https://www.instagram.com/p/C8jSnHTOiKQ/

Hauser, πώς αισθάνεστε για το μέχρι στιγμής καλλιτεχνικό σας ταξίδι και τα επιτεύγματά σας; Τι σημαίνει η επιτυχία για εσάς;

Επιτυχία είναι να ζεις όπως επιθυμείς, να κάνεις αυτό που αγαπάς. Όταν κάνεις κάτι με πάθος, δεν το νιώθεις σαν αγγαρεία. Όλα είναι σαν ένα όνειρο που για μένα έγινε πραγματικότητα. Σαν ένα ταξίδι, όπου κάνεις μουσική, δίνεις συναυλίες και αισθάνεσαι τυχερός γιατί αυτά είναι όλα όσα ονειρεύτηκες. Χωρίς να κουράζεσαι.

Έχοντας κερδίσει αμέτρητα πράγματα από τη μουσική, αναρωτιέμαι ποιο είναι το πιο πολύτιμο που έχετε θυσιάσει μέσω αυτού του ταξιδιού.

Ήμουν μια ζωή αφοσιωμένος σε αυτό που ονειρευόμουν από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Κατά την παιδική μου ηλικία, την ώρα που τα άλλα παιδιά έπαιζαν, διασκέδαζαν και ζούσαν την ηλικία τους, εγώ ήμουν επικεντρωμένος στη μουσική, έπαιζα τσέλο, ήμουν σε μια αποστολή. Ήμουν στον δικό μου κόσμο. Και είναι πάρα πολύ σημαντικό να είσαι αφοσιωμένος σε κάτι σε αυτή τη ζωή. Σε κάτι που αγαπάς. Αλλιώς δεν έχεις τα επιθυμητά αποτελέσματα. Χαίρομαι που ανήκω σε αυτή την πλευρά κι ας έχασα κάποια πράγματα που αφορούν σε παιδικές αναμνήσεις.

Αποδέχεστε εύκολα το challenge της αποτυχίας; Είστε θωρακισμένος για «εκείνες» τις φορές;

Δεν αισθάνομαι ότι αποτυγχάνω με την παραδοσιακή έννοια της αποτυχίας. Εγώ απλώς προχωράω και εξελίσσομαι. Είναι η στιγμή που δοκιμάζεις νέα πράγματα και δεν πρέπει να εγκαταλείπεις. Είναι σαν μια διαδικασία συνεχούς επαναπροσδιορισμού που σε κάνει να προοδεύεις ξανά και ξανά σε ένα ταξίδι που διαρκεί μια ζωή. Το ταξίδι της κατάκτησης είναι δια βίου και γι' αυτό δεν το βλέπω ως αποτυχία. Η αποτυχία για μένα δεν υπάρχει. Πρέπει να μπορείς να βλέπεις μακροπρόθεσμα. Και αν κάποιος πιστεύει στην αποτυχία, έχω να πω ότι πρέπει να περάσεις μέσα από αυτήν για να πετύχεις. Σκεφτείτε τα παραδείγματα στον αθλητισμό και θα σας λυθούν όλες οι απορίες.

Θεωρείτε τον εαυτό σας επαναστάτη;

Σαφώς και θεωρώ τον εαυτό μου επαναστάτη. Η χρήση του τσέλου σε νέα δεδομένα, που ξεφεύγουν από τα παραδοσιακά πλαίσια που για χρόνια έχει συνηθίσει ο κόσμος, είναι μια επαναστατική πράξη. Το να παίζω μουσική με συγκεκριμένο πλαίσιο σε συγκεκριμένο περιβάλλον είναι κάτι που θέλω να κάνω διαφορετικά. Μπορείς να κάνεις θαύματα με ένα τσέλο σε τεράστια στάδια και να προσελκύσεις και νέο κοινό. Το τσέλο μπορεί να υπερβεί την κλασική ορχήστρα, για παράδειγμα, και να γίνει μέσο έκφρασης μιας ροκ φιλοσοφίας. Κάτι που εγώ προσωπικά ασπάζομαι.

Πώς επηρέασε η οικογένειά σας το στιλ ερμηνείας σας;

Ήμουν τυχερός που μεγάλωσα ακούγοντας Bach, Tchaikovsky, Mozart, και δεν ήρθα αντιμέτωπος με αυτό που πολλοί αποκαλούν «κακή μουσική». Και όλο αυτό με διαμόρφωσε. Μεγάλωσα με κλασική μουσική και οι αναμνήσεις μου είναι ταυτισμένες με υπέροχες εικόνες που πάντα συνδέονται με έναν ήχο. Η μουσική παιδεία υπάρχει στο αίμα μου και από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, θυμάμαι τη μητέρα μου να είναι πολύ υποστηρικτική σε ό,τι αφορά στη μουσική. Ακόμα και όταν υπήρχαν δύσκολες συγκυρίες, δεν υπήρχε εμπόδιο που δεν μπόρεσα να ξεπεράσω με τη βοήθεια της οικογένειάς μου.

1725972524788-214949422-HAUSER-(40).jpg

Ο Hauser έχει συνεργαστεί με τσελίστες όπως οι Mstislav Rostropovich, Bernard Greenhouse, Heinrich Schiff, Frans Helmerson, Arto Noras, Il Volo, Ralph Kirshbaum, Valter Despalj, Philippe Muller, Thomas Demenga, Young-Chang Cho, Reinhard Latzko, Karine Georgian, Roel Dieltiens και Alexander Ivashkin.

Εκτός από τους κλασικούς από πού αλλού αντλείτε έμπνευση;

Υπάρχουν πολλές πηγές έμπνευσης και από εντελώς διαφορετικές προελεύσεις κατά τη διάρκεια της ζωής μου που με επηρέασαν. Στην αρχή άκουγα κλασικούς καλλιτέχνες και μετά άρχισα να πειραματίζομαι με ροκ και ποπ επιρροές, ώστε να διευρύνω την αντίληψή μου για τη μουσική. Το να επικεντρώνεσαι μόνο σε ένα είδος ή πρότυπο σε περιορίζει και η δική μου φιλοσοφία δεν χωράει σε καλούπια.

Έχοντας κερδίσει πολλά βραβεία και διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων βραβείων Porin, ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσατε ως μουσικός και πώς την ξεπεράσατε;

Πάντα υπάρχουν προκλήσεις στη διαδρομή μας. Και δεν πιστεύω ότι μπορούμε να συγκρίνουμε τη μία με την άλλη. Πάντα υπάρχει μια πρόκληση με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Και όσο μεγαλώνουμε, οι προκλήσεις αλλάζουν. Αλλά πάλι καταλήγουμε στο ότι όταν αγαπάς αυτό που κάνεις, τότε τίποτα δεν είναι δύσκολο. Συνεχίζεις να κάνεις μουσική για το κοινό και πάνω απ' όλα για τον εαυτό σου. Οι περιοδείες είναι ένα κομμάτι που μπορεί να θεωρηθεί δύσκολο και απαιτητικό. Μπορεί να προκύψουν αρκετά προβλήματα στο παρασκήνιο, τα οποία το κοινό δεν θα φανταζόταν ποτέ. Πάντα υπάρχει ο απρόβλεπτος παράγοντας, που όμως δεν μπορεί να σε εμποδίσει να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό και να τιμήσεις τους ανθρώπους από διάφορα μέρη του πλανήτη που έχουν έρθει να σε τιμήσουν με την παρουσία τους.

Έχετε συνεργαστεί με κορυφαίους μουσικούς όπως οι Elton John, Oliver Dragojević, και Lola Astanova. Σημαντικό κεφάλαιο, όμως, της διαδρομής σας είναι και ο Luka Šulić. Πώς θα σας περιέγραφε σε μια προσπάθεια «αποδόμησης»;

Ο Luka Šulić αποτελεί πράγματι μεγάλο κομμάτι της διαδρομής μου. Και επειδή με εκτιμάει θα έλεγε -με την καλή έννοια πάντα- ότι έχω πολλή ενέργεια, ότι είμαι φιλόδοξος, ότι είμαι ασταμάτητος, ότι είμαι ακούραστος. Ότι είναι δύσκολο να με ακολουθήσει σε αυτούς τους ρυθμούς (γέλια).

0194398664521.jpg

Οι 2CELLOS, το δυναμικό ντουέτο των κροατών τσελιστών Luka Šulić και Stjepan Hauser, κατέκτησαν τη διεθνή μουσική σκηνή με τις πρωτοποριακές τους διασκευές και τις εκρηκτικές τους εμφανίσεις. Μετά από μια επιτυχημένη πορεία δώδεκα ετών, οι 2CELLOS αποφάσισαν να ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους το 2022, ολοκληρώνοντας την κοινή τους πορεία με μια αποχαιρετιστήρια περιοδεία.

Πώς διαχειρίζεστε την καλλιτεχνική σας έκφραση με τις εμπορικές πτυχές και απαιτήσεις της μουσικής βιομηχανίας; Είστε διατεθειμένος να ενταχθείτε σε απαιτήσεις προκειμένου να πληρείτε κάθε φορά τις εκάστοτε απαιτήσεις που επιτάσσει η εποχή;

Όχι, δεν είμαι αυτής της άποψης. Δεν θα ακολουθήσω, για παράδειγμα, κάθε τάση για να ενταχθώ ή να γίνω αρεστός. Σε αυτό είμαι αντίθετος. Θέλω σε καθετί που κάνω να υπάρχει γνώμονας η αλήθεια και η αυθεντικότητα. Προσωπικά, μου δημιουργεί απέχθεια αυτή η αντιγραφή που επικρατεί και που κινείται με βάση το τι λειτουργεί «τώρα» στα social media. Όλα θυσιάζονται στο βωμό των views - μια λογική που «σκοτώνει» τη δημιουργία, τη μουσική. Εύχομαι αυτό να τελειώσει γρήγορα.

Τα video σας στο YouTube μετρούν εκατοντάδες εκατομμύρια προβολές. Πώς διαχειρίζεστε την πίεση της διατήρησης μιας ενεργής διαδικτυακής παρουσίας ενώ παράλληλα πρέπει να είστε αφοσιωμένος στη μουσική σας καριέρα;

Για εμένα προσωπικά, τα πράγματα είναι τα ίδια, καθώς πάντα ήθελα να κάνω αυτό που κάνω, τόσο σε μουσικό όσο και σε οπτικό επίπεδο. Οπότε, ό,τι έγινε, έγινε αβίαστα. Δεν ένιωσα κάποια πίεση. Είμαι ικανοποιημένος γιατί πληρώ κάποια κριτήρια των social media χωρίς να έχω το άγχος της πίεσης - κάτι που προφανώς είναι επίσης κακό για τη δημιουργική διαδικασία. Δεν προσπαθώ να συμπεριλάβω κάποια τάση απλώς και μόνο επειδή είναι τάση. Τα πράγματα συμβαίνουν. Σε κάθε περίπτωση, εγώ θέλω να δημιουργώ αριστουργήματα που αντέχουν στον χρόνο.

Τι σας φοβίζει περισσότερο στη meta και AI εποχή;

Είναι όλο παράλογο και ξεπερνά οτιδήποτε μπορούμε να συλλάβουμε. Σαφώς και η AI καταλήγει να υπονομεύει την τέχνη και όσα πρεσβεύει. Μπορείς να δημιουργήσεις μουσική σε δευτερόλεπτα και αυτό ακυρώνει όλη τη διαδικασία της δημιουργίας που είναι από τα πιο ωραία πράγματα που προσφέρει ένας άνθρωπος σε έναν άλλον άνθρωπο. Όλη αυτή την ανθρωπινότητα δεν ξέρω αν η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να τη στερήσει πάντως είναι είναι απλά ασύλληπτες οι διαστάσεις που θα λάβει σε όλα τα επίπεδα. Σαφώς θα λειτουργήσει θετικά στην ιατρική και σε άλλους σημαντικούς τομείς αλλά οι συνέπειες σε ό,τι αφορά θέσεις εργασίες και τέχνη με προβληματίζει.

Τι συμβουλή θα δίνατε σε έναν νεαρό τσελίστα που ξεκινά τώρα την καριέρα του και αισθάνεται κάπως μπερδεμένος;

Βρες τον δικό σου δρόμο. Τη δική σου φωνή. Ακολούθα τη διαίσθηση και την καρδιά σου. Διατήρησε την ακεραιότητά σου. Η προσωπικότητα βαδίζει χέρι- χέρι με την επιτυχία. Το να έχεις ταυτότητα είναι δύναμη μέσα σε ένα κόσμο που αντιγράφει και μαθαίνει να αντιγράφει.

Έχετε εμφανιστεί σε μερικές από τις πιο διάσημες αίθουσες συναυλιών του κόσμου και σύντομα θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τη μουσική σας στην Ελλάδα. Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στον ελληνικό λαό; Βλέπετε ομοιότητες μεταξύ Κροατών και Ελλήνων;

Ανυπομονώ να ολοκληρώσω την περιοδεία μου στη χώρα σας. Στην Ελλάδα ολοκληρώνω την πρώτη μου solo περιοδεία και είμαι πολύ χαρούμενος που θα γίνει εδώ. Είμαι έτοιμος να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό. Βλέπω πολλά κοινά μεταξύ των δύο λαών. Από το γεγονός ότι και οι δύο χώρες έχουν τόσα πολλά νησιά μέχρι την κουλτούρα. Επιπλέον, μιλάμε για πανέμορφα νησιά, με καταγάλανα νερά και υπέροχες παραλίες. Ακόμα και το φαγητό είναι παρόμοιο. Ακόμα και η μουσική έχει ομοιότητες. Εντοπίζω, φυσικά, κοινά και στον τρόπο σκέψης και σε θέματα που αφορούν το συναίσθημα.

Ποια είναι τα βραχυπρόθεσμα σχέδιά σας που θέτουν τις βάσεις για τα μακροπρόθεσμα;

Νιώθω ότι τώρα ξεκινάω. Ότι είμαι στην αρχή μου. Έχω πολλά όνειρα και την ενέργεια παιδιού για να τα πραγματοποιήσω. Σχεδιάζω νέα τραγούδια, ονειρεύομαι συναυλίες σε μεγαλύτερα στάδια. Ονειρεύομαι συνεχώς.

Hauser, μπορείτε να μας συστηθείτε λίγο καλύτερα πριν μας αποκαλύψετε ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σας και ποιον άνθρωπο θαυμάζετε περισσότερο σε τούτη τη ζωή;

Είμαι τελειομανής και ποτέ δεν κοιτάζω πίσω. Πάντα λέω ότι υπάρχει πάντα χώρος για βελτίωση, για να κάνεις κάτι ακόμα καλύτερα. Είμαι ένας διασκεδαστής που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα μουσικών ειδών μέσα από τη μουσική μου. Από πολύ ρομαντικά κομμάτια μέχρι «ντυμένα» με λάτιν και ροκ στοιχεία. Δεν είμαι μόνο ένας σοβαρός καλλιτέχνης. Είμαι ένας άνθρωπος που θέλει να κάνει συναυλίες με θέαμα.

Δεν έπαιξα ποτέ τον ρόλο του θύματος. Είναι ρόλος κόντρα σε εμένα. Η θυματοποίηση σκοτώνει τη δημιουργία. Εγώ είμαι ένας άνθρωπος που εξακολουθεί να πιστεύει στα θαύματα. Είχα πάντα αυτή τη φιλοσοφία. Ήμουν πάντα αφοσιωμένος στο τί πραγματικά θέλω και αγαπώ. Δεν είμαι υλιστής. Μου αρέσει, όμως, πολύ το καλό φαγητό. Ως τελειομανής, ποτέ δεν είμαι ικανοποιημένος, πάντα προσπαθώ να εξελίσσομαι. Δεν ξέρω αν έχω κάποιο φόβο που να με καθορίζει ίσως γιατί ο άνθρωπος που θαυμάζω περισσότερο σε τούτο τον κόσμο είναι η μητέρα μου. Και μάνα είναι μόνο μία.

HAUSER-(27).jpg

X LALALA presents HAUSER "REBEL WITH A CELLO"

Picture1.jpg

11 Σεπτεμβρίου 2024

Θέατρο Γης

Θεσσαλονίκη

13 Σεπτεμβρίου 2024

Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

Αθήνα

HAUSER, ένας rock star...με τσέλο

Ανατρεπτικός μουσικός, ρηξικέλευθος καλλιτέχνης, σαγηνευτικός performer.

Ο αγαπημένος μας Hauser, επισκέπτεται για πρώτη φορά την Θεσσαλονίκη και επιστρέφει στην Αθήνα για δυο μοναδικές βραδιές.

HAUSER - Adagio (Albinoni)

Οι συναυλίες του χαρακτηρίζονται από τον ανεπανάληπτο συνδυασμό των εκρηκτικών ερμηνειών με τον ρομαντικό μεστό ήχο.

Γι΄αυτό ο Hauser είναι πραγματικά μία μουσική κατηγορία από μόνος του.

Με την περιοδεία "Rebel with a Cello" ο χαρισματικός μουσικός μας φέρνει όλα τα έργα του που γνωρίζουμε και αγαπούμε, αλλά και τις διασκευές σύγχρονων ροκ και χορευτικών κομματιών από το τελευταίο άλμπουμ του The Player.

Δημιουργώντας ένα νέο μουσικό ρεύμα μακριά από στεγανά και καθιερωμένες αντιλήψεις, ο Hauser γεμίζει αρένες σε όλο τον κόσμο καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Από την αξέχαστη πλέον διασκευή του στο Smooth Criminal, ως την εμβληματική του παρουσία σαν ιδρυτικό μέλος του ντουέτου 2Cellos, ο Hauser έχει κατακτήσει τις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων.

ΗAUSER – Let’s Get Loud

Είτε μέσω συνεργασιών με θρύλους όπως ο Andrea Bocelli ή οι Red Hot Chili Peppers, ο Elton John ή ο Steven Tyler ή μέσω της προσωπικής του σειράς μουσικών βίντεο, Alone Together, ο Hauser δεν παύει να εκπλήσσει το κοινό του με την απόλυτη ομορφιά της μουσικής του και τον διαρκή επαναπροσδιορισμό των καλλιτεχνικών ορίων του.

HAUSER - The Godfather

Το 2020 κυκλοφόρησε το πρώτο του προσωπικό άλμπουμ, CLASSIC που έφτασε στο #1 του Billboard. Για την προώθησή του, ξεκίνησε μία εκπληκτική σειρά μουσικών βίντεο με τίτλο Alone Together, στα οποία ερμηνεύει κομμάτια από το άλμπουμ του με σκηνικό τα εντυπωσιακά τοπία της πατρίδας του της Κροατίας.

HAUSER - Adagio for Strings (Barber)

Ακολουθήστε τον HAUSER
https://hauserofficial.com/
facebook | instagram | tiktok
youtube | spotify

Πληροφορίες

HAUSER

"REBEL WITH A CELLO"

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024

Θέατρο Γης | Θεσσαλονίκη

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού | Αθήνα

Πληροφορίες Εισιτηρίων

Η προπώληση εισιτηρίων μόλις ξεκίνησε!

Σημεία Προπώλησης

Ηλεκτρονικά:

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΑΘΗΝΑ

Τηλεφωνικά: 11876

Σε όλα τα more Spots

Δίκτυο Public

Public online: http://tickets.public.gr/

Kαταστήματα Public

https://www.public.gr/templates/publicStorelocator.jsp