Γράφεις Πανελλήνιες και έχεις αγχωθεί; Με αυτά τα 7 tips θα νιώσεις και πάλι ήρεμη

Υπάρχουν τρόποι να νικήσεις το στρες και στους παρουσιάζουμε πάραυτα!

Πρώτη μέρα των Πανελληνίων εξετάσεων σήμερα για τους μαθητές των Ενιαίων Λυκείων και όσα χρόνια και να έχουν περάσει από την εποχή που έδινες εσύ, ένα σφίξιμο στο στομάχι το νιώθεις. Την φωνή του Γιώργου Αυτιά την ακούς στο πίσω μέρος του εγκεφάλου σου να λέει πως «τα θέματα ήταν βατά για όσους είχαν διαβάσει». Τι ακριβώς σημαίνει αυτό, ακόμα και τώρα 15 χρόνια μετά, ποτέ δεν το κατάλαβα ακριβώς. Φυσικά και τα θέματα είναι βατά αν ξέρεις τις απαντήσεις, είσαι ψύχραιμη, συγκροτημένη και απλά τις γράφεις στο χαρτί. Εννοείται δεν συζητάμε καν την περίπτωση που δεν έχεις ιδέα για το τι μάθημα δίνεις, για την εξεταστέα ύλη, για το νόημα της ζωής εν γένει. Και σε αυτή την φάση δεν έχεις να ανησυχείς για τίποτα. «Δεν περιμένεις τίποτα, δεν ελπίζεις τίποτα». Τι γίνεται όμως αν όντως έχεις μελετήσει, έχεις προετοιμαστεί και έχεις απλά να αντιμετωπίσεις τον πιο αμείλικτο και ύπουλο εχθρό: το ίδιο σου το άγχος; Eδώ «βγαίνουμε εμείς» με τα παρακάτω χρηστικά tips για να το νικήσεις και να γράψεις όσο καλά μπορείς και σου αξίζει. Καλή επιτυχία και να θυμάσαι... οι διακοπές είναι κοντά!

Εστίασε σε ό,τι ξέρεις και όχι σε ό,τι δεν ξέρεις
Να θυμάσαι πως αν κατέχεις ήδη την γνώση ενός αντικειμένου πρέπει απλά να την «ενεργοποιήσεις» με το να σκεφτείς ψύχραιμα και θετικά. Και τότε οι απαντήσεις θα σου έρθουν στο μυαλό ακαριαία. Αν δεν γνωρίζεις όμως κάτι δεν ωφελεί να στύβεις το μυαλό σου. Δεν θα το μάθεις εκείνη την στιγμή, απλά θα σπαταλήσεις τον πολύτιμο χρόνο σου.
Σκέψου θετικά
Κοιτώντας την κόλα αναφοράς με τα θέματα κάνε focus σε αυτά που σου φαίνονται εύκολα και άρχισε να τα γράφεις. Ό,τι σε προβληματίζει να το αφήσεις για το τέλος αλλιώς απλά θα αγχωθείς περισσότερο και μπορεί να μπερδευτείς και αναφορικά με ερωτήσεις που γνωρίζεις τις απαντήσεις τους.
Αποφάσισε αν θες -και με ποιον θες- να κουβεντιάσεις το πώς πήγες σε κάθε μάθημα
Μπορεί η συζήτηση με τους φίλους σου που δίνουν και εκείνοι να σε αγχώνει, αλλά με τον αγαπημένο σου καθηγητή να σε καθησυχάζει. Αυτό διαφέρει από μαθητή σε μαθητή, αλλά αν βρεις εσύ τα δικά σου «αγχολυτικά» άτομα, κράτησε τα κοντά σου μέχρι το τέλος των εξετάσεων.
Απόφυγε την αδιάκοπη χρήση των social media
Φυσικά και θα τσεκάρεις τα likes και τα comments στις φωτογραφίες που σε ενδιαφέρουν, αλλά μην μπεις στο τριπάκι να διαβάζεις φήμες για τα επόμενα μαθήματα, ιστορίες για την δυσκολία των θεμάτων και καταθέσεις ψυχής από άτομα που πιστεύουν πως η «ζωή εδώ τελειώνει» αν δεν γράψουμε καλά σε ένα θέμα.
Μην αφήσεις να σε καταβάλλει ένα κακό αποτέλεσμα
Ναι, μπορεί να μην τα πας όπως θα ήθελες σε ένα μάθημα και να το γνωρίζεις αλλά έχεις μπροστά σου πολλά ακόμα και πρέπει να είσαι αισιόδοξη και συγκροτημένη. Παραφράζοντας την αγαπημένη πανελίστικη ρήση θα τολμήσουμε να πούμε πως «Οι πανελλήνιες είναι μαραθώνιος και όχι κατοστάρι».
Να φροντίζεις την καλή φυσική σου κατάσταση
Να τρως υγιεινά, να κοιμάσαι όσο το δυνατόν περισσότερο (κανείς δεν πέρασε στην σχολή που ήθελε επειδή έμαθε ολόκληρη την ιστορία κατεύθυνσης τα ξημερώματα πριν δώσει) και να κάνεις συχνούς περιπάτους γύρω από το σπίτι σου ώστε να περπατάς και να σε «χτυπάει» λίγο ο αέρας. Όσο πιο καλά νιώθεις με το σώμα σου τόσο λιγότερες πιθανότητες έχεις να πάθεις κάποια κρίση άγχους την ώρα που γράφεις.
Μην σε αγχώνει το ότι αγχώθηκες κάποια στιγμή
Είναι σαν τις «αυτοεκπληρούμενες προφητείες», αν φοβάσαι ότι θα σου ξανασυμβεί... απλά θα το πάθεις. Άφησε πίσω μου μία άτυχη στιγμή που μπορεί να είχες και απλά ατένισε το μέλλον (και τα υπόλοιπα διαγωνίσματα) με ηρεμία και αισιοδοξία.

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης