Ερευνητές απεικόνισαν τα πρόσωπα από 3 αρχαίες μούμιες μέσω του DNA τους

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου

Τα ευρήματα που βρέθηκαν μέσα στις σαρκοφάγους, έδωσαν τα πολύτιμα στοιχεία στους επιστήμονες να λύσουν τον γρίφο!

Οι πρόοδοι του πρώτου αιώνα στην τεχνολογία DNA έχουν φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο εξιχνιάζουμε εγκλήματα και εντοπίζουμε τον νεκρό.

Τον Σεπτέμβριο του 2021, η Parabon NanoLabs - μια εταιρεία τεχνολογίας DNA - επέκτεινε την τεχνογνωσία της στις αρχαίες μούμιες της Αιγύπτου. Οι ειδικοί σε θέματα DNA έχουν αναδημιουργήσει τα υπερρεαλιστικά πρόσωπα από 3 αρχαίους Αιγύπτιους χρησιμοποιώντας τις ίδιες τεχνικές που χρησιμοποιούνται σήμερα για τη δημιουργία σκίτσων θυμάτων εγκλήματος.

Μερικές φορές η αρχαία ιστορία μπορεί να φαίνεται απομακρυσμένη και δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς ήταν τα πρόσωπα των ανθρώπων που ζούσαν εκείνη την εποχή. Τα χαρακτηριστικά τους, η ενδυματολογικές τους προτιμήσεις αλλά και σε γενικότερο πλαίσιο η εμφάνισή τους είναι κάτι που μπορεί ν΄αποτυπώνεται σε τοιχογραφίες και ιστορικά ευρήματα ωστόσο η πλήρης διάστασή τους είναι δύσκολο να συλληφθεί από τον ανθρώπινου νου.

Aνακαλύφθηκαν απολιθωμένα αποτυπώματα των πρώτων ανθρώπων στη Β. Αμερική

Παρατηρώντας όμως τα πρόσωπα των ανθρώπων εκείνης της εποχής, είναι ένα σημαντικό στοιχείο που βοηθάει να ζωντανέψει το παρελθόν.

Η ομάδα Parabon χρησιμοποίησε μια τεχνική που ονομάζεται φαινοτυπία DNA, η οποία χρησιμοποιεί γενετικούς δείκτες για να προβλέψει χαρακτηριστικά όπως το χρώμα των μαλλιών, τον τόνο του δέρματος και το χρώμα των ματιών. Χρησιμοποίησαν αυτήν την τεχνική στην αλληλουχία DNA τριών μούμιων από το Abusir el-Meleq, μια αρχαία αιγυπτιακή πόλη. Οι άνδρες πέθαναν μεταξύ του 1380 π.Χ. και 450 μ.Χ. Το DNA τους αρχικά μελετήθηκε για μια έρευνα το 2017. Η μελέτη κατέληξε από ένα σύνολο 90 προφίλ μούμιων ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι συνδέονται πιο στενά γενετικά με τους σύγχρονους λαούς της Ανατολής.

Like bird's eye: Πώς μπορείς να δεις τις πυραμίδες της Γκίζας από ψηλά

Οι δυσκολίες της φαινοτυπίας στις μούμιες

Ενώ η φαινοτυπία είναι σημαντική για τις σύγχρονες έρευνες για εγκληματίες και αγνοούμενους, είναι ιδιαίτερα δύσκολο όταν το DNA υποβαθμίζεται ή μολύνεται από βακτηριακό υλικό. Και τα δύο αυτά προβλήματα εμφανίζονται συχνά με το αρχαίο DNA, όπως αυτό των μούμιων.

Η φαινοτυπία δεν μπορεί να παράγει μια τέλεια εικόνα ακόμη και αν έχουμε ένα πλήρες προφίλ, και είναι απαραίτητες οι εικασία - ιδιαίτερα σε αρχαίες περιπτώσεις. Η τεχνολογία του Snapshot DNA Phenotyping της Parabon προσπαθεί να καλύψει τα κενά χρησιμοποιώντας κοντινούς δείκτες. Η Δρ Ellen Greytak, Διευθύντρια Βιοπληροφορικής της Parabon, δήλωσε: «Αυτές οι τεχνικές φέρνουν επανάσταση στην αρχαία ανάλυση DNA επειδή λειτουργούν σε κατακερματισμένο DNA και έχουν αποδειχθεί ευαίσθητες μόνο σε 10 εικονογράμματα DNA».

Με βάση τους δείκτες DNA που μπορούσαν να διακρίνουν οι ερευνητές, είχε προβλεφθεί ότι οι άνδρες είχαν καστανά μαλλιά, καστανά μάτια και ανοιχτό καφέ δέρμα. Η ομάδα δημιούργησε «θερμικούς χάρτες» των χαρακτηριστικών του προσώπου και των μετρήσεων τους για κάθε άτομο. Οι ιατροδικαστές στη συνέχεια δημιούργησαν τρισδιάστατα σκίτσα των ανδρών με βάση τους χάρτες θερμότητας και τις προβλέψεις του DNA.

Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εκπληκτικό! Τα πορτρέτα φαίνονται στις απεικονίσεις σχεδόν ζωντανά παρά τα εκατοντάδες χρόνια της παρεμβατικής ιστορίας.

Πηγή φωτογραφιών: mymodernmet.com

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης