Εσύ ξέρεις από πού εμπνεύστηκε το «metaverse» του νέου Facebook ο Mark Zuckerberg;
Ο Zuckerberg έχει διαβάσει τα βιβλία του και είχε μία πολύ έξυπνη ιδέα.
Έχεις νιώσει ποτέ ότι θέλεις να ξεφύγεις από την πραγματικότητα; Ότι, αν με έναν μαγικό τρόπο μπορούσες να μεταπηδήσεις σε ένα παράλληλο, διαφορετικό σύμπαν με το πάτημα ενός κουμπιού, θα το έκανες; Ο ιδρυτής του Facebook, Mark Zuckerberg, πάντως, φαίνεται να υποστηρίζει ακριβώς αυτό και σκοπεύει να το καταφέρει με τη βοήθεια του metaverse.
Ο όρος «metaverse» μπορεί να ακούγεται πολύ τους τελευταίους μήνες, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχει για πολλά χρόνια. Ο Αμερικανός συγγραφέας Neal Stephenson σκέφτηκε την εν λόγω λέξη για να απευθυνθεί στην ιδέα ενός παράλληλου, εντελώς ανεξάρτητου universe.
Facebook: Πρόσληψη 10.000 ατόμων για το «metaverse» που θ' αλλάξει τα δεδομένα
Φαντάσου, δηλαδή, τη στιγμή που διαβάζεις αυτό το κείμενο, να υφίσταται ένας κόσμος με εντελώς δική του ζωή, οικονομία, νόμισμα. Οι άνθρωποι εκεί έχουν αποκτήσει τον δικό τους κώδικα επικοινωνίας. Μπορούν ακόμη να μιλάνε ταυτόχρονα στον πραγματικό και εικονικό κόσμο. Απίστευτο;
Κι όμως, αν το καλοσκεφτείς δεν είναι και τόσο. Ειδικά αν λάβεις υπόψιν την ανάπτυξη του AR (Augmented Reality). Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.
Το Snow Crash του Neal Stephenson
Ο Stephenson αποφασίζει να γράψει στην αρχή της δεκαετίας του ’90 -1992- ένα βιβλίο σε μία λογική που θα ονομάζαμε δυστοπική. Βλέπει ένα μέλλον το οποίο κυριαρχείται από την τεχνολογία και το κράτος είναι σχεδόν εξαφανισμένο. Αυτοί που κινούν τα νήματα είναι ουσιαστικά μεγάλες εταιρείες που το μόνο που φροντίζουν είναι το δικό τους όφελος, αφήνοντας την αδικία να εξαπλώνεται παντού γύρω τους.
Τι είναι το metaverse
Ο πρωταγωνιστής είναι ένα pizza delivery boy που ψάχνει ένα αινιγματικό ναρκωτικό ονόματι «Snow Crash» -εξ ου και ο τίτλος του βιβλίου-, το οποίο στη συνέχεια αποκαλύπτεται ότι είναι ένας ψηφιακά κωδικοποιημένος ιός που προσβάλλει hackers μέσω του οπτικού νεύρου. Και κάπου εκεί στην πορεία είναι που εμφανίζεται το metaverse ως ένας τρόπος να ξεφεύγουν οι άνθρωποι από την πραγματικότητα του παρόντος και τον φυσικό κόσμο σε έναν διαφορετικό.
Γι’ αυτό και πλέον το metaverse εκτός μυθιστορηματικής πραγματικότητας συνδέεται με την επαυξημένη πραγματικότητα και δεδομένης της ζήτησης που αυτή έχει, δεν προξενεί καμία εντύπωση που ο Zuckerberg θέλει να εστιάσει σε αυτήν. Σκέφτεσαι το να συνδέεσαι, για παράδειγμα, με το avatar σου σε έναν εικονικό τόπο meeting και να συμμετέχεις μέσω αυτού; Ναι, ακούγεται «τρελό», αλλά όχι και τόσο μακρινό. Ποιος ξέρει, ίσως ο Mark να έχει πληροφορίες εκ των έσω και να πιστεύει ότι η εικονική πραγματικότητα θα είναι χρήσιμη τα επόμενα χρόνια γιατί ο κόσμος θα συνεχίσει να μένει πολύ στο σπίτι του.
Σε κάθε περίπτωση, και μόνο η ιδέα αυτού του σεναρίου είναι κάπως wow. Όπως και κάθε άλμα της τεχνολογίας, βέβαια.