Γιατί το Netflix είναι πρώτο στις αναζητήσεις και τι σχέση έχει αυτό με την εισβολή στην Ουκρανία

Νατάσσα Σχοινά
Η διάσημη πλατφόρμα εκφράζεται ανοιχτά και προστίθεται στη λίστα με τα υπόλοιπα μεγάλα ονόματα.

Ποιος να μας έλεγε ότι πάλι περί εισβολών, πολέμων και εχθροπραξιών θα ακούγαμε. Εκεί που κάπως είχαμε συνηθίσει πια το κομμάτι «πανδημία» με τις όποιες αλλαγές επέφερε στην καθημερινότητά μας, οι εικόνες σε πάσα οθόνη γέμισαν με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πυροβολισμοί, βομβαρδισμοί, οικογένειες στον δρόμο να προσπαθούν να σώσουν τις ζωές τους, παιδιά που έχουν την ατυχία να γνωρίζουν αυτήν την πλευρά των κατά τα λοιπά «πολιτισμένων» κρατών. Κι αν εμάς μάς πιάνει η ψυχή μας και μόνο στη θέα, και μόνο στη σκέψη του τι μπορεί να περνάει από το μυαλό αυτών των ανθρώπων, με τι λέξεις να περιγράψουμε τα δικά τους συναισθήματα;

Επειδή αυτό το τελευταίο δεν μπορεί να περιγραφεί από κανέναν παρά μόνο από τους ίδιους, πάμε στο περικείμενο. Οι αντιδράσεις του κόσμου μπροστά σε όλα αυτά είναι ποικίλες. Πολλοί οργανισμοί και ιθύνοντες κάθε τομέα έχουν ταχθεί ανοιχτά ενάντια στη Ρωσία και την εισβολή της στην Ουκρανία επιβάλλοντας τις όποιες κυρώσεις περνούν από το χέρι τους. Ακούσαμε -όσο κι αν το γελάσαμε- για τον αποκλεισμό της Ρωσίας από τη Eurovision, η Apple σταμάτησε τις πωλήσεις στη Ρωσία και τώρα το Netflix έγινε Νο1 στις αναζητήσεις της Google γιατί αποφάσισε να μπει στον «αγώνα».

Τι απόφαση πήρε το Netflix

Ως γνωστόν, το Netflix ως πλατφόρμα δεν περιορίζεται σε ένα σημείο του χάρτη και κάνει γυρίσματα σε κάθε χώρα του πλανήτη. Ακόμα και σε εκείνες που δεν είχαν ουσιαστικά ιδιαίτερη παρουσία στο κινηματογραφικό κομμάτι, ειδικά διεθνώς. Η πλατφόρμα, λοιπόν, μέχρι πρότινος είχε 4 πρότζεκτ άρρηκτα συνδεδεμένα με τη Ρωσία και τα έκοψε όλα. Το ένα ήταν ένα neo-noir με όνομα «Zato», ένα κοινωνικό δράμα με την ιστορία ενός ηθοποιού που δουλεύει σε φιλανθρωπικό οργανισμό για ανθρώπους με αναπηρίες και λέγεται «Nothing Special», μία σειρά για την οποία δεν είχε δοθεί -ή ανακοινωθεί- τίτλος και το «Anna K» που αποτελεί μία μοντέρνα εκδοχή της Anna Karenina. Και σε όλα μπήκε «Χ» ως διαμαρτυρία για τα όσα συμβαίνουν.

Βέβαια να πούμε ότι το Netflix δεν είναι η μοναδική εταιρία παραγωγής ταινιών που σταμάτησε τις συνεργασίες της με τη Ρωσία. Η Disney -ο κολοσσός του τομέα εδώ και δεκαετίες- έσπευσε να κατακεραυνώσει τους εισβολείς με μία δήλωση που δε χωράει περιθώρια παρερμηνειών: «Δεδομένης της απρόκλητης εισβολής στην Ουκρανία και την τραγική ανθρωπιστική κρίση, σταματάμε την κυκλοφορία των ταινιών μας στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου και του Turning Red της Pixar (σ.σ. η Pixar είναι θυγατρική της Disney). Θα λάβουμε μελλοντικές επιχειρηματικές αποφάσεις ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης. Μέχρι τότε, δεδομένης της κλίμακας της αναδυόμενης προσφυγικής κρίσης, δουλεύουμε με τις Μη Κυβερνητικές οργανώσεις με τις οποίες συνεργαζόμαστε για να προσφέρουμε επείγουσα βοήθεια και άλλη ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες».



Στο σημείο αυτό, θα κλείσω με ένα κομμάτι από τον λόγο του εκπληκτικού από κάθε άποψη Benedict Cumberbatch που πήγε να τιμηθεί για το αστέρι του στο Hollywood Hall of Fame και κατέληξε να μιλάει για το μέλλον της ανθρωπότητας: «Πρέπει να δούμε τι πρέπει να κάνουμε ως πολίτες του κόσμου, ως πολίτες της Ευρώπης και ως άνθρωποι που θέλουν ένα καλύτερο μέρος και μία καλύτερη έκβαση για αυτήν την αποτρόπαιη στιγμή. Για αυτούς τους ανθρώπους με παιδιά, για αυτές τις οικογένειες που παλεύουν να επιβιώσουν την ώρα που πύραυλοι πέφτουν στις πόλεις τους».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι στέλνει μήνυμα στον William και την Kate στο Twitter

Ολένα Ζελένσκα: Η δημοφιλής πρώτη κυρία της Ουκρανίας είναι και στην πρώτη γραμμή του πολέμου

Ουκρανή μητέρα αγκαλιάζει το παιδί της που σώθηκε από άγνωστο – Η άλλη όψη του πολέμου που συγκινεί

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης