Καλλιτέχνης πούλησε μία πίκλα για 5000 λίρες & εμείς ψάχνουμε τι έχουμε στο ψυγείο

Παυλίνα Μητροφάνη

Το «έργο τέχνης», που κοστολογήθηκε όσο ένα μικρό αμάξι, υπάρχει στο burger σου.

Καθημερινά πολλές είναι οι ειδήσεις που μας τραβάνε το ενδιαφέρον και δεν αφορούν μόνο σοβαρά γεγονότα. Γίνονται και fun πράγματα στη ζωή, που μας προκαλούνε γέλιο και αυτό συνέβη και με μια...πίκλα. Ο καθένας μας ορίζει διαφορετικά τον όρο «τέχνη» και μάλλον η πίκλα αποτελεί την απόλυτη έμπνευση για τον Matthew Griffin.

Τι συνέβη; Ένας καλλιτέχνης έχει εκθέσει μια μόνο πίκλα, στην οροφή μιας γκαλερί της Νέας Ζηλανδίας και η τιμή που τη πουλάει; Ξεπερνάει τις 5.000 λίρες.

Ένα απολαυστικό «ταξίδι» στις Αυστριακές Άλπεις με «οδηγό» το τυρί ALPILAND!

Το έργο τέχνης, το οποίο και ονόμασε Pickle (πρέπει να σκέφτηκε δύσκολα την ονομασία του έργου), «έρχεται» κατευθείαν μέσα από ένα ζεστό cheeseburger γνωστής αλυσίδας fast food και εκσφενδονίστηκε στην οροφή της γκαλερί Michael Lett του Auckland από τον Αυστραλό καλλιτέχνη Matthew Griffin.

Το έργο τέχνης που ο καλλιτέχνης πουλάει 5.000£ είναι…μια πίκλα

Προφανώς, δεν βλέπουμε τίποτ’άλλο πέρα από την πίκλα και την καυτή σάλτσα που τη συνοδεύει και η οποία δεν δείχνει σημάδι αλλοίωσης.

«Μα είναι αυτό τέχνη;» αναρωτιέσαι. Λοιπόν, ο Ryan Moore, διευθυντής των Καλών Τεχνών του Σίδνεϊ, που εκπροσωπεί τον Griffin, λέει ότι αυτό δεν έχει μεγάλη σημασία. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε:

«Γενικά, οι καλλιτέχνες δεν είναι αυτοί που αποφασίζουν αν κάτι είναι τέχνη ή όχι. Είναι αυτοί που φτιάχνουν και δημιουργούν πράγματα. Το αν κάτι είναι πολύτιμο και σημαντικό ως έργο τέχνης είναι ο τρόπος με τον οποίο επιλέγουμε συλλογικά, ως κοινωνία, να το χρησιμοποιήσουμε ή να μιλήσουμε γι' αυτό».

https://www.tiktok.com/@uptin/video/6902112777234582785

Εσύ σε πιο σημείο του σπιτιού σου θα τοποθετούσες αυτό το έργο τέχνης;

Προφανώς όμως δε μπορούμε να μη το σχολιάσουμε αφού μιλάμε…για μια πίκλα! Χρησιμοποιώντας το χιούμορ, ο Moore, αμφισβητεί «τον τρόπο που η αξία και το νόημα δημιουργείται μεταξύ των ανθρώπων». Με μια τιμή των 10.000 δολαρίων Νέας Ζηλανδίας στέλνει επίσης ένα πολύ έντονο μήνυμα για το πώς δημιουργείται αξία μεταξύ γκαλερί και συλλεκτών με περισσότερα χρήματα, παρά λογική και προσθέτει ότι αυτό δεν θα εμποδίσει απαραίτητα κάποιον να το αγοράσει.

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης