Αυτό που ξέχασε η Συνατσάκη, αυτό που θυμήθηκε η Κουτσελίνη και οι αχρείαστες κόντρες στην TV
Γιατί όλοι οι παρουσιαστές φέτος είναι σε κόντρα με όλους και πόσο αφορά αυτό το κοινό;
Από την αρχή της φετινής σεζόν, ουκ ολίγες φορές έχουμε μιλήσει όλοι μας για την αυτοναφορικότητα της TV, αλλά οι αφορμές δεν σταματούν. Η πίεση του ανταγωνισμού και πολλά άλυτα ζητήματα του παρελθόντος μεταξύ των τηλεοπτικών προσώπων, έρχονται ξανά στην επιφάνεια, αλλά τις περισσότερες φορές στην υπερβολή τους. Η τελευταία ανταλλαγή σχολίων μεταξύ της Ζήνας Κουτσελίνη και της Μαίρης Συνατσάκη, χώρισε ξανά την TV σε δύο στρατόπεδα. Τελικά πόσο κακό μπορεί να κάνει όλο αυτό στη σχέση του ίδιου του τηλεθεατή με τα τηλεοπτικά πρόσωπα και γιατί η συνεχιζόμενη ένταση έχει αρχίσει να κουράζει;
Μη κρίνετε ίνα μη κριθήτε
Διαχρονικά κεντρικό πρόσωπο σε κόντρες και συζητήσεις που αφορούν στις τηλεοπτικές συμπεριφορές, υπήρξε η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου. Aκόμη και όταν εκείνη ζήτησε συγγνώμη την περσινή χρονιά, υπεραναλύθηκε η πρόθεση, ο τρόπος και το ύφος της επαγγελματικής μετάνοιας.
Έδωσε τροφή ωστόσο αυτό το θέμα σε όλες τις εκπομπές. Σπαταλήθηκε τηλεοπτικός χρόνος και τα οφέλη ήταν η αυξημένη τηλεθέαση. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Οι κόντρες και οι αψιμαχίες είναι αγαπημένο και all time κλασσικό θέμα στις σκαλέτες των εκπομπών, με σταθερή απόδοση. Οι παλιοί ξέρουν. Και αν έχει το ταλέντο να τις διαχειρίζεται ο παρουσιαστής και η παρουσιάστρια on air με μαεστρία και γνώση, ακόμη καλύτερα.
Αυτό όμως που δεν καταλαβαίνουμε τη φετινή χρονιά είναι όλη αυτή η υπερβολή στα σχόλια και η μόνιμη διάθεση να παίρνουμε μία αφορμή από τις κόντρες των άλλων για να βγάζουμε τα δικά μας άλυτα ζητήματα στον τηλεοπτικό αέρα. Αν παρακολούθησες σήμερα, πρωινά προγράμματα, με αφορμή την ανταλλαγή δηλώσεων μεταξύ της Ζήνας Κουτσελίνη και της Μαίρης Συνατσάκη, ξέρεις τι εννοώ.
Όλα ξεκίνησαν από την ιντερνετική εκπομπή που έκανε η Μαίρη «Το καλύτερο podcast του κόσμου» μιλώντας για το λιγοστό χρονικό διάστημα που είχε μείνει στην ελληνική τηλεόραση. Λέγοντας μάλιστα πως «Η τηλεόραση δεν είναι ένας χώρος που σε αφήνει να ελευθερωθείς, ας μη γελιόμαστε. Δεν μπαίνεις εκεί πέρα μέσα και σου λένε «Κάνε ότι θέλεις, βγες μπροστά, ο αυθορμητισμός κερδίζει».
Η Ζήνα Κουτσελίνη ερωτήθηκε από ρεπόρτερ σε μία εκδήλωση που ήταν καλεσμένη για αυτές τις δηλώσεις και απάντησε με παράδειγμα που την αφορούσε: «Δεν νομίζω να περιορίστηκε ποτέ ο αυθορμητισμός της. Άλλωστε σε μία εκπομπή που ήταν, έβρισε το παιδί μου, μαζί με τον Δημήτρη Ουγγαρέζο. Αν τον είχε περιορίσει τον εαυτό της, ενδεχομένως να το είχε σκεφτεί καλύτερα. Είναι ωραίο οι άνθρωποι που το κάνουν αυτο και οι ίδιοι, να το θυμούνται, όταν μετά από χρόνια κρίνουν τους άλλους. Δεν μου αρέσει όταν κάθομαι στο τάμπλετ, στο καναπέ μου και σχολιάζω τα πάντα, να ξεχνάω τα πράγματα που διέπραξα εγώ».
Για να είμαστε ακριβείς, το σχόλιο για το παιδί της είχε γίνει από τον ραδιοφωνικό παραγωγό και η Μαίρη Συνατσάκη είχε συμφωνήσει χαμογελώντας μαζί του, διαβάζοντας απόσπασμα μίας συνέντευξης της δημοσιογράφου το 2015 (σ.σ στο περιοδικό You weekly) με ειρωνικό ύφος πετώντας και υποτιμητικά το περιοδικό στο τραπέζι.
Η πορεία της Ζήνας Κουτσελίνη στην ελληνική τηλεόραση όπως και στην ελληνική δημοσιογραφία είναι γνωστή, όπως και η παραδοχή των δικών της μεγάλων λαθών σε αυτή την 30χρονη πορεία. Εκείνη δεν αποκήρυξε το παρελθόν της, ούτε το έκρυψε κάτω από το χαλί. Και δεν φοβήθηκε τις συνέπειες.
Αντίθετα η κατά τα άλλα ταλαντούχα στο διαδίκτυο Μαίρη Συνατσάκη, έχει πάντα μία μειωτική στάση προς το δικό της παρελθόν. Θα μπορούσε απλά να τα αποδώσει όλα σε λάθη της νεότητας και στην απειρία της. Πόσοι και πόσοι δεν ήταν διαφορετικοί στο ξεκίνημά τους; Άλλωστε η εποχή που εκείνη έκανε τα πρώτα της τηλεοπτικά βήματα ήταν εξίσου σκληρή στο gossip κομμάτι της. Αλλά σε αυτό το πεδίο είχε δεχθεί - χωρίς να την πιέσει κανείς - να κάνει την καριέρα της.
Πήρε την απόφαση κάποια στιγμή να αλλάξει επαγγελματικό πεδίο, γιατί δεν την εξέφραζε προφανώς. Και πολύ σωστά έπραξε, γιατί έγινε σε κάτι άλλο καλύτερη με τις διαδικτυακές της εκπομπές και την εμπορική της δραστηριότητα.
Για να μην μπούμε όμως σε άλλες λεπτομέρειες, το συμπέρασμα είναι πως όλο αυτό το πολεμικό κλίμα στην τηλεόραση, κούρασε πια το κοινό. «Φορτώνουμε» στον τηλεθεατή μία ένταση που δεν την ασπάζεται πια. Γιατί έχουν αλλάξει απλούστατα οι εποχές. Ακόμη και αν κάποιοι παρουσιαστές είτε για να είναι μοντέρνοι και politically correct κάνουν πως δεν θυμούνται, ενώ άλλοι σοφότεροι που θα έπρεπε να είναι γενναιόδωροι προς τους νέους, δεν έχουν ξεχάσει.