Καρδούλα, εσείς, θα πάρετε;

ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΑΝΕΥΛΑΒΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ (απομακρύνεται παιδιά και καρδιοπαθείς):

Το τι γλυκό σε σχήμα καρδούλας, παρελαύνει από το πρωί στις ψυχαγωγικές εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης δε λέγεται! Καρδούλες κόκκινες, καρδούλες πιο σοκολατί, ελαφρού ροζ, κάποιες, με γλάσο, με καρύδι, με αμυγδαλόψιχα, με ζάχαρη άχνη, με σαντιγί. Η χαρά του καρδιολόγου, πια! Η τόση καρδούλα, ένεκα Άγιου Βαλεντίνου, έχει μια διπλή επίδραση στο ψυχισμό της μέσης τηλεθεάτριας (όπου μέση, εννοώ εμένα!). Από τη μια αρχίζω και σιχαίνομαι τις καρδιές, ακόμα και σε ακτινογραφία. Από την άλλη με πιάνει σιελόρροια και ψάχνω να βρω γλυκό σπίτι, ας είναι και σχήμα όχι καρδιάς, αλλά αφτιού, καθόλου δε με νεάζει! Όπως καταλαβαίνετε αυτή η παρέλαση καρδιών στις οθόνες, μόνο επιζήμια και βλαβερή επίδραση μπορεί να έχει στον οργανισμό της μέσης τηλεθεάτριας (το δικό μου, δηλαδή, τα είπαμε!).

Από το πρωί δε ακούω ιστορίες για τον Άγιο Βαλεντίνο, τόσο που απορώ! Είναι αλήθεια; Από το νου τους τις βγάζουν; Αν ναι, μπράβο τι ευρηματικότητα! Στης Ελένης Μενεγακη, πριν λίγο άκουγα -και δεν το έπιασα από την αρχή- πως τα λείψανα λέει, του Αγίου, βρίσκονται, εδώ! Στην πτωχή Ελλάδα μας! Και απορούσε η ανήλικη ομήγυρη: «μα καλά; Και δεν το ξέραμε; Να το εκμεταλλευτούμε; Να έρθει τουρισμός από όλο τον κόσμο για τον Άγιο, ή έστω από όλη την Ευρώπη;».

Έχω εικόνα! Ανεβαίνει η ξανθιά, ψηλοκάπουλη Σουηδέζα, αναμαλλιασμένη και κόκκινη από το μεσογειακό μας ήλιο, με εγκαύματα τουλάχιστον τρίτου βαθμού, με μαύρο φακιόλι, πεσμένη στα τέσσερα, όπως στο προσκύνημα στην Παναγιά μας, στην Τήνο, την ανηφόρα, να πάει να προσκυνήσει το λείψανο του Αγίου. Λόγω της παγκοσμιότητας του Αγίου, τα μανουάλια είναι διακοσμημένα με καρδούλες, οι τοιχογραφίες επίσης και ο τρούλος, ομοίως. Αντί για αντίδωρο, επίσης, θα δίδεται στους πιστούς, γλυκάκι σε σχήμα καρδούλας, νηστίσιμο ή αρτύσιμο, εξαρτάται από την χρονική περίοδο.

Όσες πιστές πηγαίνουν για Μυτιλήνη θα κρατάνε μεγάλες λαμπάδες, ίσαμε με το μπόι τους, ενώ όσοι ενδιαφέρονται μόνο για την νυχτερινή Μύκονο, θα κρατάνε από ένα μπουκαλάκι λάδι, για να ανάβουν τα καντήλια. Στην είσοδο του ναού, το «εισέρχεστε ευπρεπώς ενδεδυμένοι» θα είναι γραμμένο σε τέσσερις γλώσσες, ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και ρώσικα που έχει άνοδο ο τουρισμός τους και όσοι φύρανε σορτσάκια και γενικώς κοντά θα λαμβάνουν από μια φούστα -άνδρες και γυναίκες- με καρδούλες φυσικά και τριανταφυλλάκια.

Να! Δυο τρεις τέτοιες ιδέες και θα διαδοθεί τόσο η πίστη μας, όσο και ο εύκολα προσαρμόσιμος τουρισμός, με μακρόχρονη προοπτική να βγούμε απ την κρίση ποντάροντας στον θρησκευτικό τουρισμό, καθ' ολοκληρίαν.

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης